• Iată cum ne protejăm inima și cum ne îmbunătățim
    sistemul imunitar în zilele friguroase!

Dovleacul este leguma pe care trebuie să o includem neapărat în dietă, în sezonul rece. Este o reală sursă de vitamine și sănătate, ajutându-ne să prevenim și să tratăm multe tulburări ale organismului. Cu un conținut extrem de scăzut de calorii, dovleacul ne oferă sațietate fără costul kilogramelor în plus. Iată câteva dintre beneficiile lui asupra sănătății noastre!   

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 523, ediția print

Miezul dovleacului are în com­poziția sa chimică o cantitate importantă de vitamina A, care are o capacitate uimitoare de îmbunătățire a vederii și a protecției sănătății ochilor, dar și de vitamina C, care fortifică sistemul imunitar în zilele friguroase și combate simptomele chinuitoare ale infecțiilor căilor respiratorii, specifice sezonului rece. O singură porție de dovleac conține suficientă vitamina E pentru protecția inimii și prevenirea oboselii excesive în timpul zilei. Tot vitamina E ne ajută să ne menținem sănătatea și elasticitatea pielii, dar și să scăpăm de insomnii, fiind un bun calmant în stările de nervozitate. Calciul, magneziul, fos­forul și potasiul care ne asigură buna funcționare a sistemului muscular, osos, nervos, a tubului digestiv, a rinichilor, a creierului și vezicii urinare sunt, de asemenea, nelipsite din compoziția dovleacului.  

Cura detoxifiantă 

Dovleacul este și un puternic antioxidant și detoxifiant. Pentru a oține aceste efecte trebuie să ținem o cură timp de o săptămână, perioadă în care să consumăm doar suc de dovleac, supă de dovleac, o mână de semințe de dovleac prăjite (când ni se face foame) și dovleac copt. Sucul îl preparăm din jumătate de  kilogram de miez fiert bine și pasat. Iar pentru supă, punem la fiert o jumătate de kilogram de miez de dovleac, un morcov, o ceapă și o țelină. Când ingredientele sunt fierte bine, le pasăm. Luăm supa de pe foc, adăugăm 200 de ml de smântână, sare și piper după gust.

Dieta pentru combaterea cistitei

Una dintre cele mai frecvente probleme de sănătate ale reprezentantelor sexului frumos este cistita, o inflamație a vezicii urinare cauzată de pătrunderea bacteriilor în uretră (canalul prin care se elimină urina), care cauzează nevoia frecventă și urgentă de a urina și durere la urinare. Dovleacul poate fi un bun adjuvant în ameliorarea simptomelor acestei afecțiuni. Din 200 gr de semințe pisate adăugate la 500 ml apă clocotită și lăsate la infuzat timp de 8-10 ore, obținem o infuzie pe care trebuie să o consumăm fierbinte – câte 100 ml, de patru ori pe zi, între mese. Dieta trebuie să o urmăm până când resimțim o îmbunătățire semnificativă a stării de sănătate. 

Rețete pe alese, de la bucătari culese…

Supă în dovleac 

Ingrediente: 

1 dovleac mic, 

100 ml ulei de măsline, 

4 căței de usturoi, 

2 morcovi, 

2 cartofi, 

1 l de apă, 

1 legătură de pătrunjel, 

țelină, 

1 ceapă, 

sare și piper, după gust. 

Mod de preparare: Începem prin a tăia capacul dovleacului. Apoi curățăm dovleacul de semințe și scoatem cu mare grijă miezul legumei pentru că avem nevoie de ea pe post de oală. Miezul îl tăiem cubulețe. Dacă este prea mult, o parte îl folosim de supă, iar cealaltă parte o păstrăm pentru a găti o prăjitură. Ceapa, morcovul, usturoiul, cartofii și dovleacul tăiate gros, le călim în ulei. Acoperim cu apă, condimentăm și punem jumătate din verdeață. Mai lăsăm să fiarbă cam 20–30 de minute. Mixăm totul cu ajutorul blenderului până când obținem un piure pe care îl lăsăm să fiarbă. La final, servim supa în dovleac, cu restul de verdeață deasupra. Căpăcelul îl putem folosi pe post de capac. 

 

Dovleac gratinat cu brânză și nuci 

Ingrediente:

500 gr de dovleac tăiat cuburi de mărime potrivită, 

25 gr de nuci, 

100 gr de brânză (telemea de vacă sau după preferințe), 

3 ouă, 

2 linguri de ulei de măsline, 

2 linguri de pesmet, 

2 căței de usturoi, 

parmezan ras, 

1 linguriță de unt, 

sare și piper, după gust,

1 praf de nucșoară (opțional). 

Mod de preparare: Dovleacul tăiat în cuburi potrivite îl călim aproximativ 3-4 minute în uleiul de măsline. Într-un vas încăpător batem ouăle cu sare și piper, apoi adăugăm parmezanul și usturoiul pisat. Punem ouăle peste dovleac și amestecăm până se omogenizează compoziția. Tapetăm o tavă cu unt și pesmet și adăugăm amestecul peste care punem brânza și nucile tăiate sau rupte bucățele, după preferințe. Dăm la cuptor pentru aproximativ 30-40 de minute. Se servește cald. 

 

Budincă de dovleac 

Ingrediente: 

200 gr de dovleac plăcintar,

200 ml de lapte,

50 gr de zahăr, 

50 ml smântână pentru frișcă, 

2 ouă, 

o jumătate de lingură esență de rom, 

esență de vanilie, după gust.  

Mod de preparare: Tăiem dovleacul cubulețe și îl fierbem în apă până când miezul devine ușor de pătruns cu furculița. Scoatem dovleacul și îl pasăm cu blenderul până când capătă consistența piureului. Adăugăm laptele, smântâna pentru frișcă, zahărul, ouăle și esențele. Apoi turnăm compoziția în forme de budincă termorezistente și le așezăm într-un vas întins și cât mai încăpător. Pe lângă forme turnăm apă, cam până la jumătatea înălțimii lor. Acoperim vasul cu un capac pus într-o parte pentru a permite aburului să iasă. Le lăsăm la foc mic, câteva minute. Când se solidifică, le luăm de pe foc. O servim rece, cu frișcă deasupra, presărată cu scorțișoară sau cu un sirop, după gust.