Jurnalul de Ilfov continuă Campania “Sănătate pentru Trupul și Sufletul Tău”
O echipă medicală condusă de dr. Cristian Grasu, coordonatorul Serviciului de Ambulanţă București/Ilfov (SABIF), a investigat, duminică, sănătatea localnicilor din Pantelimon. Rezultatele controlului glicemiei și tensiunii arteriale realizate în cadrul campaniei “Sănătate pentru Trupul și Sufletul Tău” iniţiată, organizată și susţinută de Jurnalul de Ilfov în parteneriat cu SABIF, au dovedit că o mare parte din locuitori se confruntă cu probleme cardiovasculare severe. Puţini sunt, însă, cei care urmează un tratament adecvat.
Aproximativ o sută de locuitori din orașul Pantelimon și-au testat gratuit glicemia și tensiunea arterială, duminică, 4 noiembrie, la Campania “Sănătate pentru Trupul și Sufletul Tău”, organizată de Jurnalul de Ilfov, cel mai amplu program social demarat în acest an în judeţ. Investigaţiile au fost oferite de dr. Cristian Grasu, coordona-torul Serviciului de Ambulanţă București/Ilfov și de echipa sa de Salvare. “Din păcate, testele arată că mulţi dintre locuitorii din această zonă a Ilfovului, suferă de boli cardiovasculare. Și solicitările primite cel mai frecvent la Ambulanţă pentru pacienţii din orașul Pantelimon, necesită în majoritate, aistenţă de urgenţă cardiovasculară. Nu este de glumă. În lumea întreagă, și bineînţeles și în România, accidentul vascular și infarctul miocardic reprezintă prima cauză a mortalităţii”, a ţinut să precizeze dr. Cristian Grasu. Având în vedere că afecţiunile de care sufereau ar fi ar fi fost la numai un pas de a le pune viaţa în pericol, câţiva dintre cei investigaţi au avut nevoie de tratament. Specialiștii SABIF i-au îngrijit cu deosebită atenţie, oferindu-le medicaţia care i-a stabilizat.
Respiri greu și ai dureri în piept? Apelează 112!
Prin intermediul programului nostru, toţi cei prezenţi la eveniment au aflat că orice simptom care poate să le pună viaţa în pericol trebuie anunţat la 112. „Atunci când respiri greu și ai o durere în piept, ai suferit un accident și te-ai lovit la cap, te confrunţi cu o sângerare abundentă, e musai să iei telefonul și să suni la 112 după ajutor. Chiar și în cazul în care nu poţi vorbi fluent și coerent, apelul tău este înregistrat și reprezentanţii serviciului fac tot posibilul să te găsească și să te salveze. Desi-gur, pentru că în urgenţă fiecare minut contează, cel mai bine este să suni la Salvare când ești conștient și poţi să oferi detalii despre starea ta din acel moment. În pri-mul rând, trebuie să spui ceea ce simţi atunci, la timpul prezent, și ulterior să furnizezi informaţii despre trecutul tău medical”, a continuat dr. Grasu.
Mămicile au învăţat să-și salveze bebelușii înecaţi cu alimente, iar bunicile, nepoţeii
Sub coordonarea dr. Cristian Grasu, specialiștii Ambulanţei le-a explicat mămicilor și bunicilor cum trebuie să acţioneze în primul moment în care mezinul familiei se îneacă. „Sunt situaţii în care bebelușul sub un an se îneacă cu salivă, cu propria vomă sau cu mâncare. Primul ajutor acordat de părinţi, bunici, cei care au grijă de copil în acea clipă este absolut vital”, le-a spus medicul participanţilor la campania “Sănătate pentru Trupul și Sufletul Tău”, în timp ce i-a învăţat cum să evalueze rapid sta-rea bebelușului și le-a prezentat manevra Heimlich, metoda cea mai eficientă pentru deblocarea căilor respiratorii. Toată lumea a învăţat direct de la specialiștii SABIF să readucă la viaţă o persoană fără suflare, în stop cardio-respirator.
Femeile au aflat totul despre prevenţia/tratamentul cancerului de col și de sân
Dr. Adrian Costin, de la Spitalul de Obstetrică și Ginecologie Filantropia din București, le-a arătat reprezentantelor sexului frumos cum să-și autoexamineze sânii aca-să, în vederea depistării precoce cancerului de sân. El le-a sfătuit să-și facă testul Babeș Papanicolau pentru a evita dezvoltarea tumorii maligne la nivelul colului uterin. „Cancerul de col uterin și cel de sân sunt cele mai frecvente tipuri de cancer întâlnit la femei, în lumea întreagă. Mortalitatea este foarte mare, chiar și în rândul tinere-lor. Dar, dacă este depistat în stadiu incipient, se tratează cu succes. Și, pentru că maladia nu provoacă dureri la debut, anual, e bine să vă faceţi anumite investigaţii. Lunar, la o săptămână după menstruaţie autocontrolul sânilor, în faţa oglinzii, de preferat, la duș. După vârsta de 30 de ani, trebuie să vă faceţi în fiecare an, o ecogra-fie mamară, iar după 40 de ani, o mamografie. În acest an, Ministerul Sănătăţii a demarat programul naţional de screening de col uterin. Mergeţi la medicul de familie să vă prezinte centrele de recoltare și apoi programaţi-vă să faceţi testul Papanicolau. Acesta este singurul care poate depista anumite leziuni ale colului ce trebuie trata-te, altfel, ar putea duce la apariţia cancerului de col uterin. De asemenea, fibroamele se pot trata și ele. Important este să faceţi un control ginecologic, o dată la șase luni”, le-a spus dr. Adrian Costin, doamnelor și domnișoarelor care au luat parte la campanie.