S-a mai scris o pagină din istoria sistemului de urgență din România. Cei mai buni specialiști în medicina de urgență din țară și din străinătate, s-au reunit, în perioada 11-14 septembrie, la Poiana Brașov, la cea de-a XV-a Conferință Națională de Medicină de Urgență.
Personalități prestigioase din sistemul medical de urgență din România și din Statele Unite ale Americii (SUA), au dezbătut, timp de trei zile, noutățile în domeniu. Cu ospitalitatea și căldura caracteristică, amfitrionii evenimentului, dr. Cristian Grasu, președintele Societății de Salvare București și al Asociației Serviciilor de Ambulanță din România (ASAR) și dr. Alis Grasu, managerul Serviciului de Ambulanță București/Ilfov, și-au întâmpinat invitații cu teme extrem de interesante.
“Sistemul românesc de urgență se bucură, în prezent, de o foarte bună apreciere, atât în Europa, cât și în toată lumea, fiind un exemplu dat din ce în ce mai des în foarte multe țări. Acesta este domeniul în care s-au înregistrat cele mai spectaculoase progrese. Facem un efort permanent să menținem ceea ce am câștigat până acum și să dezvoltăm mai departe un sistem cât mai ridicat de calitate a serviciilor oferite. Într-un final, sistemul de urgență este tranșeea. Suntem totdeauna în linia întâi, acolo unde, într-o chestiune de minute, se decide soarta oricărei persoane care se află într-o situație urgentă”, a spus dr. Cristian Grasu, președintele ASAR, în cadrul evenimentului.
Angajați supraspecializați, servicii de înaltă clasă
Pentru Serviciul de Ambulanță, dăruirea, perseverența și dorința de a reda viață oamenilor aproape pierduți, poartă numele de performanță și, de ce nu, excelență. Numărul impresionant de vieți salvate contracronometru stă mărturie.
Ministerul Sănătății suplimentează fondurile Ambulanței
Ministerul Sănătății susține performanțele salvariștilor. La rectificarea bugetară din această toamnă, vor fi alocate fonduri suplimentare. „Cunosc serviciile de ambulanță, atât ca pacient, cât și ca profesionist în sistem. Respect această specialitate și cred că avem la ora aceasta cel mai performant serviciu din domeniu. Sumele care vor fi alocate la rectificarea bugetară vor fi distribuite pentru investiții în infrastructură, reparații parc auto, dar și pentru deblocarea de posturi și pentru promovarea pesonalului deja existent pe posturi”, a declarat dr. Nicolae Bănicioiu, la cea de-a XV-a Conferință Națională de Medicină de Urgență.
Peste 300 de salvariști, “instruiți” la Conferința Națională de Medicină de Urgență
Cei peste 300 de participanți la Conferință au avut ocazia să învețe și să afle noutățile despre evoluția sistemului din România și a sistemelor de urgență din străinătate, de la cei mai buni profesori universitari. Mai exact, aceștia au aflat de la experții din unitățile sanitare de urgență, cum este mai bine să intervină pentru a îngriji pacienții grav bolnavi cât mai corect, până când aceștia sunt preluați de specialiștii din spitale. Printre personalitățile marcante ale medicinei care și-au prezentat lucrările în cadrul evenimentului, s-a aflat și prof. dr. Gheorghe Burnei care a făcut o incursiune în “Tratamentul în Urgență la copii”. În calitate de șef de lucrări, dr. Valentin Calu a prezentat “Managementul traumatismelor toracice”, dr. Marius Filip a vorbit despre importanța Dosarului Electronic de Sănătate în actul medical de urgență, iar prof. dr. Dorel Săndesc, subsecretar de stat în Ministerul Sănătății a descris „Coagulopatia acută din trauma severă” etc.
Cursuri susținute de un expert american
Evenimentul s-a bucurat de prezența extraordinară a unui profesionist de excepție, venit tocmai din SUA, prof. dr. Terrence Mulligan, director al Programului Internațional de Medicină de Urgență care a susținut cursuri de management, suport avansat și toxicologie. Prin lucrarea „Principiile arhitecturii unui Departament de Primiri Urgențe Modern”, James Lennon, arhitectul american care a planificat proiecte de sănătate de peste un miliard de dolari, a punctat noutățile la nivel internațional.
La Conferință, dr. Alis Grasu a adus în prim plan, printre altele, “Rolul evidenței centralizate a resurselor spitalicești de preluare în optimizarea asistenței medicale de urgență în prespital”. Managerul SABIF a explicat că “va fi un sistem care va ajuta mult bolnavii în stare critică. SABIF a realizat împreună cu STS, până la un anumit nivel, un sistem de primire a fișei în ambulanță. Încercăm să scurtăm timpul de alertare a echipajului și, mai ales, timpul de ajungere la caz, apoi la spital. În final, fișa este primită în format electronic în ambulanță, pe o tabletă, prin intermediul unui router, se completează cu alte date, iar în final aceeași fișă completată ajunge în UPU. Este o etapă la care se lucrează. Sperăm să fie funcțională cât mai curând.” De asemenea, dr. Cristian Grasu a vorbit și despre “Reforma sectorului sanitar – cel mai mare proiect al Băncii Mondiale pe sănătate în România”. Conferința a fost organizată de Societatea de Salvare București în parteneriat cu Asociația Serviciilor de Ambulanță din România.