Specialiștii de la CardioRec Corbeanca, primul spital privat de recuperare și reabilitare cardiovasculară din România, reintegrează în activitățile cotidiene pacienții cu boli grave de inimă și vase sanguine, operați. Cu eforturi susținute, experții centrului medical le oferă pacienților din Ilfov o nouă șansă la viață, ajutându-i să-și recapete capacitatea de muncă în doar câteva săptămâni.

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 401, ediția print

Bolile cardiovasculare ucid doi români din trei. Zilnic, la mai puțin de jumătate de oră, un om se stinge ca urmare a complicațiilor infarctului miocardic sau accidentului vascular cerebral. Cei mai norocoși dintre suferinzii care ajung la medic cât mai izbutesc să-și ducă boala pe picioare, mai au o șansă – intervenția chirurgicală. Din păcate, după intervenția chirurgicală pe inimă sau vase sanguine, mulți pacienți devin aproape „legume”. Motivul? Lipsa centrelor de profil și neajunsurile financiare îi transformă complet, din oamenii activi de altă dată ajungând captivi în propriul corp. Majoritatea pacienților cu operații cardiovasculare nu beneficiază de niciun fel de terapie de recuperare. La polul opus, cei care nu consultă medicul specialist și nu se tratează corespunzător, la timp, riscă decesul la vârste mult prea tinere. Și totuși… Pacienții din Ilfov care au suferit un accident vascular cerebral au șansa să ducă, din nou, o viață normală, dacă se prezintă la Spitalul CardioRec, din Corbeanca. Specialiștii centrului medical le pun dispoziție aparatură medicală de înaltă performanță care permite stabilirea unui diagnostic cu maximă precizie și terapie de recuperare, la standarde europene.

Abordare multidisciplinară: cardiologie, neuro-reabilitare și imagistică, la CardioRec

„În România, paci­enții care au suferit accidente vasculare au accesibilitate destul de dificilă la servicii de reabilitare. Accidentul vascular se recuperează greu dacă nu se intră într-un circuit și dacă nu medicii de familie nu-i îndrumă către specialiștii în recuperarea medicală cardiovasculară. La noi în spital, pacienții pot beneficia de investigații și terapie de recuperare în regim de internare, timp de două săptămâni, în condiții foarte bune. Fac fizioterapie, kinetoterapie și inclusiv consiliere psihologică. Un psiholog se ocupă de toate problemele lor psihologice. Din păcate, mai nou, patologia aceasta nu iartă nicio vârstă. Întâlnim cazuri la pacienți tot mai tineri, chiar și la 30 – 35 de ani, la femei după naștere. Acum îi putem ajuta și printr-o abordare multidisciplinară: cardiologie, neuro-reabilitare și imagistică. Pacienții internați aici beneficiază practic de orice tip de investigație imagistică de care au nevoie. Dacă vin cu diagnosticul pus, vor fi preluați și ghidați pe drumul stabilit de specialiști. Important este ca accidentul vascular suferit să nu fie vechi. Șansele ca funcțiile să fie redobândite sunt mult mai mari dacă se începe recuperarea la mai puțin de un an de la atacul cerebral. Cei care vin la trei-cinci ani după accidentul vascular, trebuie să fie realiști că șansele de recuperare nu sunt de 100%. Ulterior, vor reveni la controalele periodice care se impun. Putem ajuta și pacienții cu proteze de șold, fracturi, diverse traumatisme care au necesitat intervenție chirurgicală. Pot fi tratați și în regim de internare de zi, adică vin dimineața și seara pleacă acasă. Ei sunt evaluați și montiorizați zilnic de către medic și, în fiecare zi este preluat de către kinetoterapeut, la pat și la sală, cel puțin de două ori pe zi, în funcție de nevoile prescrise. Dacă patologia o cere, face și fizioterapie. Chiar astăzi (n.r. – 27 aprilie) s-a externat un domn care, la vârsta de 55 de ani, suferise un accident ischemic suficient de grav cât să-i provoace o hemipareză dreaptă, mai ales a mâinii, nu mai avea deloc control, nu putea să apuce obiecte, nu putea să facă extensie. Era foarte deprimat, era operat pe cord și avea capacitatea de efort foarte redusă. După două săptămâni de terapie de recuperare în regim de internare la noi, a plecat fără spasticitate, cu controlul motor recuperat în proporție de 80%, ceea ce este foarte mult pentru două săptămâni, alții îl obțin în șase luni. Au fost rezultate spectaculoase. A plecat acasă aproape ca și cum nu i se întâmplase nimic”, ne-a spus dr. Mihaela Parnia, medic de recuperare la Spitalul CardioRec, din Corbeanca.