Membrii Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) privind controlul bolilor netransmisibile s-au reunit, zilele trecute, în Turkmenistan. Sesiunea plenară de nivel înalt a fost dedicată acțiunilor concrete desfășurate în fiecare stat membru pentru implementarea Declarației Politice în domeniul bolilor netransmisibile, adoptată anul trecut de Adunarea Generală a Națiunilor Unite.
Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 448, ediția print
Cu acest prilej, dr. Tiberius Brădățan, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a spus că România face demersuri pentru a reduce povara bolilor netransmisibile la nivelul mediei UE sau chiar mai mult, până în anul 2030. Potrivit medicului, promovarea accesului la diagnostic, screening, tratament și îngrijiri de calitate superioară sunta prioritățile guvernului. Pentru a rezolva problemele care îngreunează îmbunătățirea calității vieții pacienților, Ministerul Sănătății (MS) a luat măsuri concrete. De pildă, anul trecut și în primele luni ale acestui an, a acordat resurse suplimentare pentru dezvoltarea programelor de screening pentru cancer, accesul la medicamente inovatoare și la investigațiile necesare.
Accesul la medicamente și investigații, esențial pentru prevenirea și controlul bolilor
“Impactul principalelor boli netransmisibile – diabet zaharat, boli cardiovasculare, cancer, boli respiratorii cronice și tulburări psihice este alarmant, iar în regiunea Europeană a Organizației Mondiale a Sănătății aceste cinci categorii de afecțiuni reprezintă aproximativ 86% dintre decese și 77% dintre cazurile de îmbolnăvire. Scopul nostru este de a reduce povara bolilor netransmisibile până în 2030 la nivelul mediei UE sau chiar mai mult. România este de asemenea implicată în inițiativa OMS de îmbunătățire a calității serviciilor pentru persoanele cu dizabilități psiho-sociale și intelectuale. Creșterea de 1,8 de miliarde de euro a bugetului sănătății în 2019, comparativ cu 2018, a fost gândită pentru a reduce inegalitățile și de a îmbunătăți starea de sănătate a cetățenilor români. Realizarea acoperirii universale cu servicii de sănătate este strâns legată de planurile de acțiune pentru prevenirea și controlul bolilor netransmisibile, care trebuie rezolvate prin măsuri vizând ameliorarea accesului la medicamente și investigații accesibile, sigure și eficiente, împreună cu măsuri de prevenire și detecție precoce a îmbolnăvirilor. Măsurile pe care toate statele membre ale OMS le pot lua pentru reducerea consumului de tutun și de alcool, evitarea în alimentație a excesului de sare și grăsimi saturate, reducerea consumului de băuturi și alimente cu un conținut ridicat de zahăr, încurajarea activității fizice sunt cele mai eficiente metode pentru scăderea impactului bolilor netransmisibile și evitarea deceselor premature”, a spus dr. Tiberius Brădățan.
Avem sprijin din partea OMS
Alături de dr. Brădățan, la sesiunea OMS din Turkmenistan, a fost și prof. dr. Alexandru Rafila, consilierul onorific al MS și fost membru în Comitetul Executiv al OMS. Celor doi oficiali li s-au alăturat și reprezentanți ai Misiunii României în Turkmenistan. Membrii delegației române au avut și întâlniri informale cu participanți din alte state membre. Aceștia au putut face schimb de informații de bună practică în domeniu și au avut posibilitatea dezvoltării de parteneriate, în special pentru prevenirea bolilor netransmisibile.