Campania de imunizare anti-COVID-19 este în toi. Cu toate acestea, mult așteptatul vaccin încă mai naște controverse în rândul multor persoane. Pornind de la premisa că un vaccin sigur și eficient necesită timp și are la bază dovezi și standarde riguroase, mulți dintre noi încă ne temem de imunizare. Pentru a înțelege mai bine nedumeririle pe care le avem, continuăm prezentarea răspunsurilor celor mai arzătoare întrebări cu privire la imunizarea anti-COVID-19, oferite de medicul Virgil Musta și date publicităţii de Mediafax.ro.

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 534, ediția print

Care sunt persoanele cărora nu le este recomandat să se vaccineze? 

Persoanele care în momentul vaccinării prezintă o infecţie acută, manifestată prin febră mare şi semne directe ale acelei infecţii. Aceste persoane se pot vaccina numai după încetarea simptomatologiei, persoanele care sunt alergice la unul din compenentele vaccinului sau care prezintă alergii multiple sau care în antecedente au prezentat şoc alergic. 

Ce se întâmplă dacă am deja COVID, nu ştiu (fiind asimptomatic) şi îmi fac vaccinul? 

Dacă ai COVID şi nu ştii, înseamnă că eşti ­într-una din următoarele situaţii: fie eşti în perioada de incubaţie a bolii, adică în primele 5-7 zile de la contact şi încă nu au apărut simptomele, fie ai deja o formă asimptomatică de boală. În aceste două situaţii, chiar dacă te vaccinezi nu păţeşti nimic rău, dimpotrivă, în a şaptea zi de la vaccinare apar primii anticorpi, care impiedică şi ei multiplicarea virusului şi astfel te ajută să faci o formă mai uşoară de boală. Acest lucru l-am putut vedea şi experimenta la noi, în Spitalul Victor Babeş din Timişoara, unde trei colegi au fost depistaţi pozitiv imediat după vaccinare. Toţi au făcut o formă uşoară de boală şi nu au avut probleme.a

Dacă am avut deja COVID, mai are rost să mă vaccinez? 

Da, are rost să mă vaccinez, deoarece nu ştiu câţi anticorpi protectori am după boală. Nu toţi anticorpii ce se formează în timpul bolii (şi pe care pot să-i determin prin testele uzuale) sunt şi protectori. În plus, nu toate persoanele care au făcut boala au făcut şi anticorpi. Există tot mai multe dovezi în acest sens, confruntându-ne cu rein­fectări la persoane care au mai avut boala. Se pare că persoanele care au prezentat o formă uşoară nu au făcut o cantitate mare de anticorpi protectori. 

După ce mă vaccinez, de când sunt protejat şi pentru cât timp?

Anticorpii post-vaccinare încep să apară după 7-14 zile de la prima doză şi realizează o protecţie în cca. 60% din cazuri în trei săptămâni de la prima vaccinare. Pentru a avea o protecţie completă este nevoie să treacă una-două săptămâni de la rapel (a doua doză de vaccin). Deci, pentru vaccinul Pfizer, la care rapelul se face la 21 de zile, protecţia se obţine la aproximativ o lună de la prima doză, iar pentru vaccinul Moderna, la care rapelul se face la 28 de zile, protecţia completă apare la o lună şi una-două săptămâni. La ambele vaccinuri, protecţia completă se întâmplă la cca. 95% din cazuri. 

Este obligatoriu să fac ambele doze? Ce se întâmplă dacă, din diverse motive, ratez a doua doză? 

Da, este important să fac ambele doze, pentru a avea o protecţie bună, iar aceste doze să fie conform protocolului: la 21 de zile pentru vaccinul Pfizer şi 28 zile pentru vaccinul Moderna. După părerea mea, se poate accepta o mică întârziere, dar este de preferat să se evite acest lucru. Dacă nu se poate face deloc a doua doză la momentul recomandat de producător, vaccinarea se va relua în întregime (ambele doze), din momentul în care acest lucru este posibil. Un motiv de întrerupere a vaccinării este, de exemplu, când în perioada dintre cele două vaccinuri faci boala COVID-19. Avem tendinţa ca după prima doză de vaccin să ne relaxăm, să nu ne mai protejăm, ceea ce este foarte greşit, deoarece protecţia completă o obţinem doar la cea de-a doua doză. Au fost cazuri şi printre colegii mei care au păţit acest lucru, s-au îmbolnăvit între doze, ratând vaccinarea cu a doua doză. Urmează să cercetăm dacă anticorpii produşi în urma primei doze asociaţi cu anticorpii produşi de boală dau o protecţie mai solidă decât cea obţinută doar prin boală. Dacă se demonstrează că nu există protecţie suficientă, este recomandată reluarea întregii vaccinări, la un timp, după boală.

La cât timp după boală ne putem vaccina, dacă dorim acest lucru? 

Vă puteţi gândi să vă vaccinaţi după cel puţin o lună de zile de la negativare, după ce aţi făcut boala, oricum undeva în faza a treia a vaccinării. 

Se face vaccinul şi la copii? 

Vaccinarea nu se face la copii deocamdată (sub 16 ani Pfizer şi sub 18 ani Moderna), deoarece nu sunt încă finalizate studii în acest sens. 

Femeile gravide şi cele care alăptează se pot vaccina?

Nu avem studii concrete. Este recomandat să se discute iniţial cu medicul curant. 

Cum de s-a realizat atât de repede, în timp ce pentru alte vaccinuri durează ani de zile? 

Această tehologie nu este chiar nouă. Ea s-a studiat şi folosit şi în alte vaccinuri, cum ar fi cel pentru boala infecţioasă virală Zika. În plus, tehnologia este folosită mai demult şi în alte domenii medicale. Această tehnologie modernă permite scurtarea unor etape de cercetare. Pe de altă parte, de data aceasta a existat o mobilizare fără precedent (şi la nivel de state, dar şi din partea companiilor private), la nivel mondial, pentru a se găsi cât mai repede posibil o soluţie sigură, care să rezolve o problemă cu care se confruntau toate statele lumii, care afecta direct viaţa oamenilor, dar şi economiile tuturor ţărilor. S-au alocat astfel fonduri foarte mari pentru a putea urgenta procese logistice şi de cercetare, fonduri care înainte nu aveau nici pe de parte dimensiunea celor de acum. Eu, personal, cât şi spitalul la care lucrez, am simţit atunci la debutul pandemiei o solidaritate extraordinară din partea tuturor, oameni care doreau să ajute, să se implice concret prin expertiza lor pentru a contribui în orice fel era nevoie. Gândiţi-vă că acelaşi lucru s-a întâmplat şi la nivel mondial: o solidaritate şi mobilizare fără precedent în faţa unui pericol comun fără precedent. În plus, tot datorită disponibilităţii generale mult mai prezentă de a ajuta cumva la obţinerea unei soluţii care să ne scape de acest coşmar, s-a găsit mult mai repede un număr impresionat de persoane care au acceptat să intre în programele de testare. Gândiţi-vă că au participat la aceste teste, în ultima fază a lor, peste 40.000 de persoane, respectiv peste 30.000 de persoane (în funcţie de compania care a dezvoltat vaccinurile). Un număr atât de mare de persoane necesar testelor era mult mai greu de obţinut în anii anteriori, în cazul altor vaccinuri. 

Eu sunt credincios şi nu cred în acest vaccin, ci doar în Dumnezeu

Şi eu sunt credincios. Provin dintr-o familie de preoţi, am fost crescut în credinţă faţă de Dumnezeu. Eu m-am vaccinat fără ezitare. Ce-ar fi dacă ne-am gândi că poate chiar Dumnezeu ­ne-a ajutat să putem avea la dispoziţie această armă a vaccinului, care să ajute omenirea să scape de acest virus, aşa cum simţim că Dumnezeu este alături de noi în atâtea cazuri, spre binele semenilor noştri? 

La câte zile după vaccinul antigripal poate fi făcut vaccinul anticovid? 

După o lună de zile. 

Ce analize este bine să ne facem înainte de vaccin dacă nu ne ştim bolnavi cu o anumită boală şi poate totuşi avem? 

Nu este nevoie să vă faceţi vreo analiză specifică numai pentru vaccinare.

 Cum poate medicul de familie evalua riscul în cazul bolilor cronice? 

Până în momentul de faţă nu au fost sesizate interacţiuni cu alte medicamente, dar, deoarece studiile nu au încă rezultate referitoare la acest aspect, firma producătoare a vaccinului este obligată să menționeze acest lucru în prospect. 

Care este perioada de imunitate după a doua doză de vaccin? 

Pentru moment nu se ştie exact, pentru că nu am avut decât câteva luni de monitorizare după ce s-au dezvoltat vaccinurile. Studiile arată că imunitatea rămâne protectoare cel puțin şase luni. Aceste studii vor continua şi vom vedea rezultatele. 

Cei care s-au vindecat de Covid, dar au anticorpi suficienţi şi încă donează plasmă după zece luni de la vindecare, trebuie să se vaccineze sau nu? 

Pentru moment nu trebuie să se vaccineze, dar este bine să-şi urmărească titrul de anticorpi, iar în momentul în care aceştia scad, este bine să se vaccineze.