Noi proiecte de infrastructură școlară, la 1 Decembrie

De prisos, zic eu, să mai amintim despre aplecarea primarului Gheorghe Petre către îmbunătățirea infrastructurii educaționale din localitatea pe care o păstorește. Dovadă stau o serie de proiecte duse la bun sfârșit, în acest domeniu, cel mai recent fiind superba grădiniță cu orar prelungit, inaugurată în ultimul trimestru al anului trecut. Astăzi, vom vorbi cu primarul din 1 Decembrie despre alte două proiect de acest gen, care vor demara în acest an.

Săptămâna trecută, am vizitat, din nou, comuna 1 Decembrie. O localitate care, de la o zi la alta, începe să arate din ce în ce mai bine. Am aflat, cu această ocazie, de alte câteva inițiative ale edililor din localitate. Două dintre ele sunt legate de infrastructura școlară. Despre cele două proiecte, dar și despre alte evenimente petrecute în comună, ne-a vorbit primarul Gheorghe Petre.

 

Un after-school unic, în Ilfov

Și când spun unic, am în vedere soluțiile arhitecturale ale acestui after-school. Pentru că spațiul de care dispune primăria nu este unul foarte generos, proiectantul, firma LGB TRANSARK, a găsit o serie de soluții foarte ingenioase. De altfel, imaginile oferite de proiectant stau mărturie acestei afirmații. 

Necesitatea acestui after-school a apărut, spune Gheorghe Petre, în urma unui sondaj în rândul părinților elevilor de la clasele I-IV. Au fost foarte mulți părinți interesați. „Concluzia a fost că este necesară o astfel de investiție. Proiectul realizat de LGB TRANSARK îl vom depune pe Programul Operațional Regional, pentru a obține finanțare europeană. Noua clădire after-school, care va fi amplasată chiar în curtea școlii primare, va veni în sprijinul comunității, oferind un spațiu dedicat activităților care urmează programului școlar, pentru un număr de 100 de copii. Suprafața desfășurată a clădirii va fi de 1.200 mp. În cele 4 săli de clasă se vor desfășura activități didactice precum rezolvarea temelor sau diferite ateliere tematice. Ulterior, datorită pieselor de mobilier flexibile, spațiul fiecărei clase poate fi transformat în spațiu pentru dormit. În aceeași incintă se va construi și o sală de mese, care va funcționa în sistem catering. Aceasta poate funcționa ocazional și ca sală pentru întruniri sau evenimente și poate fi utilizată atât în beneficiul școlii, cât și al ­after-school-ului. Sperăm că, în cel mult doi ani de zile, after-school-ul va fi funcțional”, ne-a spus primarul.

 

Clădirea școlii primare va fi extinsă

Al doilea proiect, care va demara în scurt timp, privește extinderea școlii cu clasele I-IV. Școala existentă se va extinde printr-un corp nou, cu o suprafață desfășurată de 780 mp, dezvoltat pe un regim de înălțime parter și etaj. Spațiul destinat orelor de curs se va mări prin adăugarea a 6 săli de clasă noi,  astfel fiind posibil programul într-un singur ciclu de învățământ pentru toți elevii sau admiterea pe viitor a unui număr mai mare de elevi. Pentru a facilita accesul către clase, dar și pentru a evita aglomerarea, sălile vor fi împărțite în mod egal pe cele două nivele, 3 clase la parter și 3 la etaj. Acestea vor fi dotate cu mobilier specific, spații de depozitare pentru îmbrăcăminte și rechizite, table smart-board și videoproiectoare. La etaj, se vor adăuga cabinete pentru psihologie și logopedie. Culoarul va fi dotat cu dulapuri pentru depozitarea rechizitelor fiecărui elev. 

 

„Săptămâna altfel”, la primăria 1 Decembrie

Un eveniment care i-a încântat pe copiii din comuna 1 Decembrie s-a petrecut în perioada „Săptămânii altfel”. Cu acel prilej, peste 300 de elevi din clasele 0-IV au vizitat Primăria din comuna 1 Decembrie, în cadrul activităților desfășurate în această săptămână. Ei au purtat discuții cu primarul Gheorghe Petre discuții despre ceea ce fiecare dintre ei ar dori să se întâmple în comună. O dorință aproape unanimă a copiilor a fost construirea unui bazin de înot, ne-a spus primarul. „Întâmplător, acesta este un proiect la care noi îl aveam în vedere, deoarece un întreprinzător privat și-a manifestat intenția de a realiza un astfel de obiectiv. Prin urmare, Consiliul local va lua în discuție cererea acestuia de a găsi un spațiu unde să construiască un bazin semiolimpic de înot. Tot pe acel teren, va fi amenajat și un mini aqua-park, lucru, pe care, de asemenea, copiii și l-ar fi dorit. Alți copilași doreau să se înființeze în comună o remiză de pompieri, cu o unitate de intervenție SMURD. O coincidență, aș spune, pentru că eu deja discutasem cu secretarul de stat Raed Arafat, și cu comandantul ISU, care erau interesați de înființarea unei astfel de unități, cu autospeciale, echipament de descarcerare, elicopter SMURD, în localitatea noastră. Noi am găsit, deja, un spațiu pe care îl putem pune la dispoziția ISU. Am rămas la fel de impresionat de o fetiță care voia să știe ce trebuie făcut pentru ca toți copiii să aibă șanse egale. I-am întrebat atunci dacă sunt de acord să se introducă o uniformă, la ei la școală. Și am supus la vot această propunere, după ce le‑am explicat că așa este democratic, ca majoritatea să hotărască acest lucru. Pentru că eu consider că introducerea unei uniforme în școală ar estompa diferențele de statut social, ar atenua anumite complexe sau frustrări. În urma votului, am constatat aproape o unanimitate”, ne-a povestit Gheorghe Petre.

 

Copiii, preocupați de poluarea mediului

O altă temă abordată în discuțiile dintre primar și copii a fot cea legată de poluarea mediului. Cei mici i-au povestit edilului că au fost neplăcut impresionați de mormanele de gunoaie pe care le-au întâlnit într-o excursie la munte. Ei s-au arătat interesați de acțiunile care trebuie întreprinse pentru a păstra natura cât mai curată. „Discuțiile pe această temă au fost foarte aprinse. În urma lor, s-a desprins concluzia că dacă vrem să ocrotim natura, trebuie s-o îngrijim, să întreținem curățenia”, ne-a spus primarul.

La plecare, copiii au primit o diplomă de „Primar pentru o zi”. Foarte încântați, ei întrebau când să vină la muncă, la primărie, când sunt pro­gramați să ocupe această funcție. Totodată, ei au primit și un pachețel cu dulciuri, din partea primăriei, cu ocazia Sărbătorilor de Paști.

 

Apa și canalul din comună, nu sunt de vânzare!

La finalul întrevederii, primarul Gheorghe Petre a ținut să reitereze faptul că serviciul de apă și canal din comună nu a fost și nu va fi vândut, niciodată, în ciuda minciunilor răspândite de fostul primar, Ilie Stan. „Am făcut demersuri către firma care a executat lucrările la stația de epurare, pentru a găsi o soluție să punem cu adevărat, subliniez, cu adevărat, în funcțiune stația. Astăzi, (19 aprilie – n.r.) am primit o adresă de la Energoconstrucția, firma respectivă. Primăria mai are de dat o groază de bani acestui constructor, care acum este în faliment, pentru că fostul primar nu a achitat toate facturile, dar și aceasta mai are, la rândul ei, lucrări de executat și componente de montat. Vorbim de peste 440.000 de euro, bani pe care trebuie să-i dea primăria!”, ne‑a spus primarul.