Copilăria ar trebui să fie planeta unde nimeni nu moare

N-ai nevoie să fii specialist să ştii că furtuna vârstelor ne transforma permanent, pe toţi. Mai domol sau mai agresiv. Toată viaţa. Iar copilăria spre pubertate este cea mai importantă etapă a creşterii.  Atunci se formează înţelegerea lumii. Dar şi a propriilor fapte.

Ce reguli există? Ţi le-a spus cineva? Cum a făcut-o? Cu artă sau dragoste şi-atât? 

Esenţială este grija. Apoi ce trebuie să facă repede cei mari, de lângă tine, să-ţi spulbere nesiguranţă? Cine să fie primul: părintele, educatorul, prietenul casei sau pur şi simplu cine-o fi, o fi? Te-a făcut cineva să înţelegi ce te-nconjoară?

Iată ca se poate

Bine că s-au aşezat deopotrivă câteva instituţii publice şi au redescoperit formula veche, de când lumea: concursul. Cu tentaţii. Cu daruri pentru silinţă. Dar şi cu penalizări. Înveţi lecţia utilă a preţului lucrurilor. Şi a biruinţelor proprii. 

Iar dacă aparatul de stat îşi perfecţionează oamenii şi sistemul, să aplice o formulă a grijii sociale, chiar că e un lucru bun. 

În Ilfov, la Buftea

Cum-necum, am aflat că programul concurs “Educaţie rutieră – Educaţie pentru viaţă” merge înainte. Iar la Şcoala Gimnazială nr. 2, o etapă a acestei iniţiative este pe sfârşite. 

În primul rând, care sunt instituţiile implicate şi ce se întâmplă cu adevărat acolo? De la Găişteanu Dorel Viorel, directorul şcolii am aflat că faza judeţeană a concursului s-a încheiat. Oficialităţile au conceput un plan de zonare a judeţului, în câteva arii de cuprindere. Iar la Şcoala nr 2 din Buftea au amenajat un poligon, unde poliţişti din cadrul IPJ Ilfov să se întâlnească la date prestabilite, cu copiii.

Marcajul şi bicicleta

Până acum, profitând (pozitiv, bineînţeles) că în incinta şcolii nr 2 din Buftea există un asemenea poligon – marcat, trasat, amenajat după modelul celor pentru examinări auto – etapele concursului pe şcoli şi judeţeana s-au desfăşurat aici. 

Frumos, cu profesorii şi poliţiştii aflaţi printre copii să-i înveţe, mai ales, ce trebuie să facă atunci când pedalează energic şi traseul lor se poate intersecta cu străzile unde automobilul este suveran si autoritar. Pe nedrept, zic mulţi. Şi au perfectă dreptate. 

Oana, Dan şi şcoala

Totul s-a petrecut cu câteva zile în urmă. 

Programul concurs “Educaţie rutieră – Educaţie pentru viaţă” a fost coordonat de IPJ Ilfov, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar, tot judeţean. Bineînţeles că joncţiunea unor asemenea fapte ale instituţiilor statului nu se putea face, fără ca primarul Gheorghe Pistol să nu se alăture lor. Şi, ca om atent la toate, dar mai ales la copii să nu participe activ, prompt şi material la acest demers.  

În ziua cu pricina, subcomisarul Oana Spînu şi agentul principal Dan Paraschiv din IPJ Ilfov, Serviciul Rutier a avut de lucru pe poligonul amintit, cu vreo 14 elevi, biciclişti înfocaţi. Slalomul printre jaloane, semnalizările schimbării direcţiei de mers, oprirea, îndemânarea şi siguranţa stăpânirii bicicletei, respectarea unor reguli de circulaţie în parcul şcoală şi altele au dus la clasificarea câştigătorilor concursului. 

Premierile

A fost o ocazie pentru poliţiştii amintiţi să se aşesze din nou în băncile de şcoală. Atenţia din terenul poligonului a fost urmată de completarea tuturor diplomelor şi premiilor, oferite de Poliţia judeţeană. Fiecare elev câştigător a primit câte o pungă cu rechizite şcolare, ochi reflectorizant pentru roţile de la bicicletă, cupe, diplome, menţiuni, medalii, două rachete pentru badminton şi altele trebuincioase vârstei lor. 

În plus, cei calificaţi pentru etapa naţională a concursului pot spera la o răsplată superioară a eforturilor lor, pentru care, fireşte, vor munci mai abitir ca până acum.  

Clasamentul final

Pentru elevii de gimnaziu 

Locul 1 – Liceul teoretic Mihail Kogălniceanu, Snagov;

Locul 2– Scoala gimnazială nr. 2, Buftea;

Locul 3 – Scoala gimnazială nr. 1, Bragadiru; 

Menţiune pentru Școala gimnazială nr. 3, Buftea. 

Pentru elevii de liceu

Locul 1 – Liceul tehnologic Dumitru Dumitrescu, Buftea;

Locul 2 – Liceul teoretic Mihail Kogălniceanu, Snagov;

Locul 3  – Liceul teoretic Traian Lalescu, Brănești.