Incluziunea socială nu mai e vorbă goală!

O amplă campanie de informare, consiliere și orientare școlară a fost demarată recent, în Ilfov. Până la jumătatea lunii viitoare, sute de elevi din mai multe localități vor fi învățați spre ce licee să se orienteze ca să-și continue studiile.

Campanie demarată în 14 localități ilfovene 

Programul – „Noi îți dăm recomandarea” – a debutat pe 23 mai și se va desfășura până pe 15 iunie, în școlile cu clasele I-VIII din 14 localități ilfovene în care studiază și mulți elevi de etnie romă. Campania a fost inițiată și demarată de Partida Romilor Pro Europa, sucursala Ilfov, în parteneriat cu  Biroul Județean pentru Romi din cadrul Instituției Prefectului județul Ilfov și Inspectoratul Școlar Județean Ilfov și are loc în Jilava, Pantelimon, Voluntari, Balotești, Cernica, Ciorogârla, Chitila, Găneasa, Glina, Petrăchioaia, Ștefăneștii de Jos, Tunari, Vidra și 1 Decembrie. Așadar, până la jumătatea lunii iunie, elevii din aceste comune și orașe vor fi informați, consiliați, orientați școlar pentru admiterea la liceu. Ei vor primi toate recomandările necesare privind locurile alocate special pentru elevii de etnie romă. 

Școlarii din Jilava, primii beneficiari 

Acțiunea face parte dintr-un amplu program edu­cațional deosebit de important, derulat la nivel național de către Partida Romilor, în parteneriat cu instituțiile publice locale interesate. Primii beneficiari ai campaniei „Noi îți dăm recomandarea”, au fost elevii din comuna Jilava. 22 de elevi au fost consiliați și orientați școlar, primind în același timp și recomandarea respectivă.  Exprimat în procente, se poate spune că 95% din elevii romi ai claselor a VIII a din localitatea Jilava intră în program. „În plus, părinții și elevii jilăveni implicați în activitatea desfășurată la Școala Nr. 2 din „Țigănie”, au fost plăcut surprinși de prezența domnului Marian Ioniță, viceprimarul comunei, însoțit de unul dintre consilierii locali romi. Au mai participat: doamna inspector pentru minorități, Teodora Miclea (ISJ Ilfov),  cei trei mediatori școlari romi, din cadrul ISJ Ilfov, directorii celor două școli din localitate, expertul local din cadrul Primăriei Jilava, mediatorul sanitar, conducerea centrală a asociației Partida Romilor și o delegație a studenților romi de la Iași, aflată „în schimb de experiență”. Se pare că modul de organizare a acestei campanii desfășurate în Ilfov, este preluat de către etnicii romi din Iași ca model de „bună practică”!, spune  Villiam Oaie, președintele Sucursalei Ilfov a Partidei Romilor și totodată, coordonatorul programului. 

Vrei la liceu? 

Uite unde trebuie să te înscrii! 

Potrivit reprezentanților Par­tidei Romilor, locurile speciale pentru candidații romi sunt acelea care se acordă peste numărul de locuri preconizat prin planul de școlarizare, în limita a 1-2 locuri suplimentare la clasă. 

Elevii care vor să intre la un liceu din Capitală vor fi repartizați în urma unei ședințe publice, organizată la liceul bilingv Miguel de Cervantes din București (în ordinea descrescătoare a mediilor de admitere și în baza opțiunilor exprimate de candidați), în perioada 8-10 iulie

Elevii care optează pentru liceele din județul Ilfov vor fi repartizați în cadrul unei ședințe ce va avea loc la Școala Gimnazială Nr.1 din Pantelimon, strada Mioriței nr.24 A, în data de 09 iulie. 

Autoritățile se așteaptă ca în ediția din acest an, cel puțin 200 de elevi romi din județul Ilfov să beneficieze de această șansă. 

„Le recomand  elevilor care solicită un asemenea loc, să se mobilizeze cât mai eficient pentru întocmirea dosarului de admitere în timp util. Educația școlară reprezintă elementul fundamental, de la care trebuie pornit, în laboratoarele de incluziune socială  a romilor din Ilfov și nu numai.”, a spus Villiam Oaie.