Guvernul elvețian a anunțat, săptămâna trecută, că va limita timp de un an accesul resortisanților români și bulgari pe piața muncii, invocând o „clauză de salvgardare“ inclusă în acordurile convenite cu Uniunea Europeană.
Potrivit autorităților de la Berna, Acordul UE – Elveția privind Libera Circulație a Persoanelor conține o clauză de salvgardare care permite Elveției să reintroducă, în mod unilateral, până în 2019, un plafon cu privire la numărul de noi permise de ședere eliberate pentru cetățenii bulgari și români atunci când numărul de noi permise eliberate timp de un an este mai mare cu peste 10% față de media din precedenții trei ani. În 2016, imigrația netă din România și Bulgaria a atins 3.300 de persoane, dublu față de 2016. În aceste condiții, guvernul elvețian a decis să limiteze la 996 numărul de noi permise de ședere de tip ”B” (durată de ședere între 1 și 5 ani), care vor fi eliberate pentru muncitorii români și bulgari în următoarele 12 luni.
UE regretă decizia Elveției
Comisia Europeană și-a exprimat, la rândul său, regretul față de decizia Guvernului elvețian de a limita, timp de un an, accesul resortisanților români și bulgari pe piața muncii din Elveția. „Comisia regretă această decizie având în vedere tendința generală de scădere a numărului de solicitări de permise de ședere din partea cetățenilor europeni“, a precizat purtătorul de cuvânt al Comisiei.
PSD cere implicarea Comisiei Europene
Restricțiile temporare pe piața muncii reintroduse de Elveția pentru cetățenii români și bulgari reprezintă un gest nedrept și un semnal de neîncredere transmis de acest stat către România, Bulgaria și Uniunea Europeană deopotrivă, consideră eurodeputatul Victor Negrescu. Social-democratul a adresat o interpelare către Comisia Europeană, cerând implicarea urgentă a executivului european în verificarea acestei situații. ”Există un număr important de cetățeni români care muncesc pe teritoriul elvețian – conform datelor oficiale, cei mai mulți dintre aceștia sunt înalt calificați. Gestul anunțat este și un mesaj simbolic de respingere adresat acestora. Solicit Comisiei Europene să verifice de urgență dacă în luarea acestei decizii au fost îndeplinite toate condițiile legale și dacă au fost respectate în detaliu toate criteriile convenite între Uniunea Europeană și statul elvețian în această privință. De asemenea, am solicitat Comisiei Europene să supravegheze procesul de suspendare și să vegheze la reinstalarea în cel mai scurt timp a dreptului la muncă. Este un bun moment ca Uniunea Europeană să arate că își protejează cetățenii și reacționează când există orice semnal că ei sunt tratați incorect”, a afirmat eurodeputatul.