Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) a înregistrat al 22-lea deces provocat de gripă, la o femeie în vârstă de 65 de ani, din Călărași. Femeia avea confirmat virusul gripal tip B, nu era vaccinată și avea condiții medicale preexistente.

 

Vineri, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, spunea că, în acest moment, nu există o epidemie de gripă în România. „Astăzi (n.r. – 9 februarie) am înregistrat al 17-lea deces din cauza gripei. O pacientă de 78 de ani a decedat la Institutul „Marius Nasta”. Sezonul de gripă a demarat mai târziu. Din fericire, nu putem vorbi despre o epidemie de gripă. Există focare locale – Bucureşti, Iaşi, Constanţa, cu posibilitate de extindere şi cazuri izolate în diverse locuri”, a spus Pintea la România TV.

Ministrul a menționat că măsurile de prevenţie sunt cele mai importante iar direcţiile de sănătate publică, spitalele trebuie să instituie măsurile necesare – carantină, interzicerea vizitelor, limitarea acestora.

„Dar cel mai simplu este să respectăm nişte reguli minime de igienă, spălatul mâinilor, de exemplu”, a subliniat ministrul Sănătății, Sorina Pintea.