Covoarele și preșurile din casă dau o senzație plăcută de căldură și un aspect primitor căminului, dar unele țesături ale covoarelor pot atrage o mulțime de alergeni, atât din interiorul casei, cât și din exterior.
În plus, anumite materiale sintetice folosite la confecționarea mochetelor și covoarelor pot emana compuși organici volatili, care amenință sănătatea celor care locuiesc în casă, provocând dureri de cap și probleme respiratorii.
Cu cât ocupă o suprafață mai mare și cu cât este mai gros, cu atât este mai greu de curățat. În schimb, țesăturile mai subțiri nu permit alergenilor să se instaleze atât de repede. Covoarele mai subțiri pot fi țesute din materiale naturale, precum bumbac, iută, iarbă de mare sau cânepa, acestea fiind alegerile cele mai potrivite atunci când vine vorba de achiziționarea unui covor nou.
Dacă simți totuși un miros ușor emanat de un covoarele sau carpetele noi, aerisește încăperea cât mai des. De obicei, compușii organici sunt eliminați în câteva săptămâni din țesătură.
Curățenia este cheia pentru a ține departe alergenii, așa că este recomandat să aspiri covoarele cel puțin o dată pe săptămână.