Experţii Centrului European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor, avertizează! Focarul de rujeolă din România s-ar putea răspândi în toate statele Uniunii Europene.
Belgia se confruntă încă de luna trecută cu o epidemie de rujeolă. În a doua jumătate a lunii februarie, într-o singură localitate belgiană, erau înregistrate mai mult de 70 de cazuri, de zece ori mai mult decât în mod obişnuit. Boala a fost depistată atât la copii cât şi adulţi, cele mai multe cazuri fiind înregistrate în regiunile Charleroi, Jodoigne, Namur şi Verviers. Autorităţile belgiene anunţau încă de atunci că focarul epidemiologic ar fi fost declanşat după întoarcerea unei persoane din România unde, cazurile de rujeolă luau amploare şi existau deja probleme serioase cauzate de această boală.
Peste 3.000 de copii bolnavi de rujeolă în România, în numai cinci luni…
În ultimele luni însă, focarul de epidemie a pătruns în mai multe state din Uniunea Europeană, iar numărul cazurilor continuă să crească vertiginos. Toate focarele din ţările afectate sunt asociate cu focarul din ţara noastră unde, din luna septembrie şi până la jumătatea lunii trecute, la Institutul Naţional de Sănătate Publică au fost raportate peste 3.000 de cazuri de rujeolă, din diverse zone ale ţării. Majoritatea cazurilor au fost copii nevaccinaţi sau vaccinaţi incomplete. Cu toate măsurile luate de autorităţi pentru limitarea epidemiei prin sporirea imunizării, continuă să fie înregistrate numeroase cazuri noi.
…16 au murit
Epidemia de rujeolă, a ucis, în România. În urma focarului epidemiologic din ţara noastră, până la sfârşitul lunii ianuarie, au murit 15 copii. La acea dată, la Centrul Naţional de Control şi Supraveghere a Bolilor Transmisibile erau înregistrate cinci decese în Arad, trei în Dolj, două în Caraş-Severin şi unul în Bucureşti. Luna trecută, încă un copil a pierdut lupta cu boala.
Specialiştii Centrului European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor: „Posibilitatea de transmitere peste hotare a cazurilor de rujeolă este una crescută”
Repeziciunea răspândirii epidemiei în rândul populaţiei din Uniunea Europeană cu repercusiuni inclusiv asupra Spaţiului Economic European, a băgat statele membre în alertă. “Ţinând cont de dimensiunea şi răspândirea geografică a focarului de rujeolă din România, posibilitatea de transmitere peste hotare a cazurilor de rujeolă este una crescută”, avertizează experţii Centrului European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor, în urma unei evaluări cu privire la riscurile pe care le prezintă focarul de rujeolă din România.
Doar vaccinarea poate opri epidemia de rujeolă
Vaccinarea copiilor la nouă luni într-o primă etapă şi la vârsta de şapte ani, în cea dea doua etapă, rămâne singura cale de prevenţie a bolii şi de răspândire a ei. Având în vedere că nici celelalte state europene în care au fost înregistrate cazuri de rujeolă, încă nu au imunizat toate persoanele la risc, epidemia ia amploare.