Organizația Mondială a Sănătății trage semnalul de alarmă! Obezitatea a atins ”proporții epidemice” în Europa. Nu mai puțin de 500.000 de cazuri de cancere și 1,2 milioane de decese sunt cauzate anual de această boală. 

 

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), studiile realizate de specialiști în ultimii 15 ani arată că ratele de supraponderalitate și obezitate au atins niveluri mortale și continuă să crească. Astfel, în urma raportului prezentat în aceste zile la Congresul European privind Obezitatea, s-a ajuns la concluzia că nicio ţară din Europa nu este pe cale să îndeplinească obiectivul global al OMS privind bolile netransmisibile (NCD) de a opri creşterea obezităţii până în 2025. Se apreciază că, în următorii ani, în unele state obezitatea va depăși fumatul ca principal factor de risc pentru cancer. Marea Britanie, Turcia și Malta sunt țările cu cei mai mulți obezi.

Femeile sunt afectate mai mult decât bărbații

Femeile sunt mai afectate de obezitate decât bărbații. 24% dintre persoanele cu această problemă sunt femei și 22%, bărbați. În ceea ce privește cauzele obezităţii, acestea sunt foarte complexe. Raportul relevă că ”factorii de mediu specifici vieţii în societăţile europene moderne, puternic digitalizate, sunt, de asemenea, factori care determină obezitatea”, cum ar fi vânzarea online a alimentelor nesănătoase pentru copii şi proliferarea jocurilor sedentare online. Sunt însă și vești bune. Hans Kluge, directorul regional al OMS pentru Europa, susține că redresarea „epidemiei de obezitate” în Europa este încă posibilă: „prin crearea unor medii mai favorabile, prin promovarea investiţiilor şi a inovării în domeniul sănătăţii şi prin dezvoltarea unor sisteme de sănătate puternice şi rezistente, putem  schimba traiectoria obezităţii”.

Excesul de greutate corporală duce la deces prematur

Obezitatea duce la apariția multor probleme de sănătate grave. Diabetul zaharat, bolile de inimă, complicațiile musculo-scheletale și 13 tipuri de cancer sunt puse pe seama acestei boli. În plus, excesul de grăsime corporală duce la decesul prematur și reprezintă un factor major pentru dizabilități.