Natura a renăscut și totul a revenit la viață, în aceste zile frumoase de primăvară. În sfârșit, ne bucurăm de soarele care încălzește tot mai puternic, de zilele lungi, de feeria naturii, în toată splendoarea ei. Din nefericire, odată cu minunățiile primăverii, vine și sensibilitatea la alergii. Cum scapi de simptomele chinuitoare?

Toate în jurul nostru sunt într-o armonie perfectă. Vremea splendidă de afară, gră­­­dinile înmiresmate de florile multicolore și de pomii frumos colorați, crează un peisaj de basm. Și totuși, natura, pe cât este de frumoasă, pe atât este de misterioasă. Odată cu trezirea acesteia la viață, alergenii plutesc prin aer și îți pot afecta sănătatea.  Sistemul tău imunitar poate să reacționeze exagerat în fața unor substanțe care se regăsesc în can­titate mare în natură, mai ales dacă, în timpul iernii, ai avut o alimentație mult mai săracă în fructe și legume proaspete, care sunt bogate în vita­mine și săruri minerale. Sau, dacă ai o pre­dispoziție ereditară. Aler­­genii din natură pot fi doar un imbold spre a declanșa o adevărată suferință în organismul tău, în cazul în care ai moștenit genetic, de la părinți, de la familie, această problemă de sănătate.

“Lunile aprilie, mai și iunie sunt lunile în care riscul ca sănătatea să aibă de suferit în acest sens este foarte mare. De aceea, cel mai bine este să‑ți faci testul de depistare precoce a factorilor care îți provoacă alergia. Examenul clinic îți oferă posibilitatea să găsești cele mai eficiente so­luții pentru ameliorarea simptomelor, astfel încât să nu ajungi să suferi forme grave de boală. Chiar dacă încă nu se cunosc tratamente specifice, ca­re să elimine complet alergia din organism, există o serie de medicamente, care pot diminua manifestările clinice ale afecțiunii. La re­comandarea medicului alergolog, se pot administra injecții cu cortizon, tratamente antihistaminice, precum și bomboane mentolate. Pentru decongestionarea nasului, se pot folosi picături saline”, explică dr. Mirela Miertoiu, specialist în medicină generală.

Și totuși… poți să eviți îmbolnăvirea. Cum?

tfă‑ți duș în fiecare seară, ca să îndepărtezi polenul de pe îmbrăcăminte, păr sau piele, în eventualitatea în care s-a depus pe tine,

t nu sta în încăperea pe care o aerisești natural, când ai geamul deschis, 

t evită să ții geamurile deschise mult timp, în perioada în care sunt pomii înfloriți, 

t instalează un apa­rat de aer purificator în casă.

Cum îți dai seama că ești alergic?

l te doare capul

l ai nasul înfundat

l îți lăcrimează ochii

l ai mâncărimi ale pielii

l tușești

l ți se umflă fața

l ești mai obosit decât în mod obișnuit

 

l ai senzația de sufocare.