Fermierii au depus 331.398 cereri pentru o suprafaţă de 1.873.100,60 hectare în cadrul Campaniei de primire a cererilor unice de plată pentru anul 2022, în perioada 1 martie – 1 aprilie, informează APIA.
Completarea Cererilor unice de plată se realizează accesând site-ul APIA www.apia.org.ro, respectiv link-ul aplicaţiei IPA-Online http://lpis.apia.org.ro, iar descrierea amănunţită a utilizării aplicaţiei se găseşte în ghidul de utilizare al acesteia, care poate fi accesat prin butonul Asistenţă.
APIA reaminteşte fermierilor că se va completa o singură Cerere Unică de Plată, chiar dacă se utilizează suprafeţe de teren în diferite localităţi sau judeţe. De asemenea, începând din acest an, fermierii pot semna cererea de plată folosind semnătura electronică.
Documentele care se ataşează la dosarul Cererii unice de plată şi modificările aduse acesteia (copie CI/BI/paşaport/certificat de înregistrare la ONRC/certificat de înregistrare fiscală, dovadă cont bancar activ) se transmit prin mijloace electronice, către Centrele judeţene şi locale ale APIA de care aparţin fermierii.
Informaţiile detaliate pentru accesarea fiecărei scheme de plată/măsuri de sprijin, hărţile şi listele cu UAT-urile eligibile pentru măsurile de dezvoltare rurală, dar şi ghidurile adresate fermierilor, pot fi consultate pe site-ul Agenţiei.
Derogări ale Comisiei Europene pentru unele plăți APIA
Comisia Europeană a adoptat o decizie prin care sunt făcute anumite derogări la condițiile pentru acest an pentru plata APIA pe înverzire, pe pășune și terenurile lăsate pârloagă.
Prin Decizia adoptată, Comisia Europeană a stabilit următoarele derogări de la condițiile pentru plata pe înverzire, aferentă acestui an de cerere:
● Prin derogare de la articolul 44 alineatul (4) din Regulamentul (UE) nr. 1307/2013, statele membre pot decide, pentru anul de cerere 2022, ca terenurile lăsate în pârloagă să fie considerate o cultură distinctă, chiar dacă terenurile în cauză au fost folosite pentru pășunat sau recoltare în scopuri de producție sau au fost cultivate;
● Prin derogare de la articolul 45 alineatul (2) din Regulamentul delegat (UE) nr. 639/2014, statele membre pot decide, pentru anul de cerere 2022, ca terenurile lăsate în pârloagă să fie considerate zone de interes ecologic în temeiul articolului 46 alineatul (2) primul paragraf litera (a) din Regulamentul (UE) nr. 1307/2013, chiar dacă terenurile în cauză au fost folosite pentru pășunat sau recoltare în scopuri de producție sau au fost cultivate;
● Prin derogare de la articolul 45 alineatul (10b) din Regulamentul delegat (UE) nr. 639/2014, în cazul în care recurg la derogarea menționată la primul paragraf din prezentul alineat, statele membre pot decide, de asemenea, să permită utilizarea produselor de protecție a plantelor pe suprafețele respective care sunt folosite pentru pășunat sau recoltare în scopuri de producție sau care sunt cultivate.
Articol apărut în ediția print a Jurnalul de Ilfov, nr.594