Grupurile agricole din Uniunea Europeană (UE), inclusiv cele din România și Marea Britanie, vor undă verde pentru organismele modificate genetic (OMG). Ele și-au exprimat îngrijorarea în ceea ce privește efectele politicilor și restricțiilor din Uniunea Europeană față de organismele modificate genetic, potrivit site-ului Black Sea Grain.

Comisiei Europene i-a fost remisă o scrisoare des­chisă, semnată și de Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR) în care fermierii europeni cer acces la cele mai bune culturi, inclusiv la soiuri modificate genetic, astfel încât agricultura din Europa să fie mai sustenabilă și mai puțin dependentă de produsele importate.

Grupurile agricole din UE susțin că cercetarea și dez­voltarea în domeniul biotehnologiei moderne trebuie încurajate și nu îngreunate. Fermierii subliniază faptul că, din cauza reglementărilor exagerate și fără nicio justificare științifică, sectorul public și privat al culturilor cu OMG nu se mai poate dezvolta.

În scrisoarea deschisă adresată CE se face apel ca luarea deciziilor privind organismele modificate genetic să se facă pe baza unor dovezi științifice solide. Astfel, deciziile vor fi luate în timp util și toate țările membre UE vor putea adera la această politică.

Și LAPAR cere modificarea reglementărilor OMG

Printre semnatarii scri­sorii deschise pe tema organismelor modificate genetic se numără și Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR). În opinia președintelui LAPAR, Laurențiu Baciu, utilizarea organismelor modificate genetic ar avea trei implicații pozitive: „ar scă­dea costurile de pro­ducție, recoltele ar fi mai mari și s-ar folosi de trei ori mai puţine erbicide şi pesticide”.

Totodată, Baciu sus­ține că, de fapt, ecologiştii care protestează față de OMG-uri ar fi plătiţi de producătorii de erbicide şi pesticide: „Astfel de produse reprezintă o adevărată otravă pentru culturi, nu OMG-urile”.