Fermierul Cornel Petrovici, din Vidra și dir. DAJ Ilfov, Georgiana Ene

În perioada 25-29 octombrie, la Romexpo, s-a desfășurat Târgul internațional de produse și echipamente în domeniul agriculturii, horticulturii, viticulturii și zootehniei – INDAGRA 2017. Anul acesta, la cea mai importantă manifestare cu profil agricol organizată anual în România au participat peste 530 de companii din 24 de țări.

Articol apărut în nr. 375 al Jurnalului de Ilfov, ediția print

Timp de 5 zile, doritorii au avut posibilitatea să viziteze utilaje agricole, echipamente pentru irigații, transporturi din domeniul agricol, îngrășăminte pentru agricultură, sere și solarii, material săditor, semințe, dar și utilaje și echipamente zootehnice, nutrețuri combinate, produse de uz veterinar, precum și standul Campaniei „Alege Oaia!”, o inițiativă a ministrului Agriculturii, Petre Daea.

Programul „Tomata”, o gură de oxigen pentru legumicultori

Pe 26 octombrie, o echipă a publicației noastre a pornit în căutarea fermierilor ilfoveni care au participat la acest târg. Primiserăm o invitație, în acest sens, de la directorul Direcției Agricole Județene Ilfov, Georgiana Ene. Am întâlnit-o pe Georgiana Ene la standul APIA, alături de un legumicultor din Vidra, Cornel Petrovici, participant la Programul de susținere a producției de tomate în spații protejate, mai cunoscut ca Programul „Tomata”. El venise la târg cu tomate din producția proprie, tomate de Vidra renumite prin calitatea lor deosebită, în toată țara. Producătorul vidrean ne-a povestit despre activitatea sa și despre problemele cu care se confruntă atât el, cât și legumicultorii din comuna Vidra. „Eu dețin o suprafață 1.700 mp de solar încălzit. În aceste condiții, dacă ne ajută și vremea, putem scoate recoltă până la sfârșitul lui noiembrie, începutul lui decembrie. Anul acesta, până acum, am produs 2.300 de kilograme de roșii. Dar întâmpinăm probleme cu obținerea actelor doveditoare ale comercializării roșiilor, facturi, chitanțe și așa mai departe, necesare pentru a putea accesa sprijinul de 3.000 de euro din program. Iar cele mai mari probleme le întâmpinăm la angroul de la Pucheni. Această subvenție este binevenită, ea mă va ajuta să cumpăr lemne pentru încălzire. În fiecare an, lemnele mă costă cam 4.000 de euro, iar banii ăștia reprezintă pentru mine un avantaj foarte bun. Pe mine m-ar avantaja foarte mult dacă aș investi mai mult în instalațiile de încălzire. Adică să scap de lemne și să trec pe gaze. Dar e o investiție foarte mare. Acolo încerc să ajung. Până acum m-am chinuit, cu fonduri proprii, cu un împrumut la bancă. Ar fi binevenit un sprijin în acest sens. Încălzirea pe gaze e mai rentabilă, din mai multe puncte de vedere, pentru că prețul la lemne crește de la an la an. Iar cu cât plantezi mai timpuriu tomate, cu atât mai mult cresc costurile cu încălzirea. Și sămânța este destul de scumpă, un singur bob de sămânță costă 40-50 de bani, dacă este de calitate. Ar fi bine să fim ajutați în acest domeniu”, ne-a spus Cornel Petrovici.

Aici a intervenit și directorul DAJ Ilfov: „De la Ministerul Agriculturii ni s-au cerut informații în această privință, mai exact cât înseamnă acest consum de lemne pentru încălzirea solarelor. Bănuiesc că scopul acestei solicitări este acela de a se căuta resurse pentru un alt gen de sprijin acordat legumicultorilor, pentru încălzirea acestor spații”, a adăugat Georgiana Ene.

Copiii iubesc văcuțele lui Mihai Petcu

Minunatele văcuțe ale lui Mihai Petcu

Nu departe de locul unde Cornel Petrovici aștepta cumpărători pentru delicioasele sale roșii, se afla cortul Federației Crescătorilor de Taurine din România. Aici l-am întâlnit pe dr. Mihai Petcu, cunoscutul crescător de animale din orașul Pantelimon. „Am adus la târg două vaci de lapte, două juninci gestante, o vacă și o junincă Jersey. Caracteristica rasei Jersey este că dau un lapte foarte gras, peste 5,5% grăsime. Sunt mai mici de statură și sunt ideale pentru o familie pentru a-și asigura laptele necesar în gospodărie. Eu am 12 asemenea văcuțe în ferma de la Pantelimon. Sunt niște bibelouri care produc un lapte perfect. Rasa Holstein este regina laptelui. Am animale care dau peste un vagon de lapte (10.000 de litri), în 305 zile, perioada lor de lactație. Jumătate din vacile Holstein pe care le am la fermă dau peste 40 l de lapte pe zi, iar unele chiar și 60 l. Am animale foarte rezistente, strămoșii lor sunt aduși din Danemarca în 1973. De atunci le tot prăsim și le selecționăm și acum avem o linie de vaci foarte rezistente, în sensul că nu am niciun animal cu afecțiuni podale, cu pododermatite (un fel de panarițiu, de infecție, la copite). În Europa sunt țări care au 15-20% din efectiv cu astfel de afecțiuni.

În țările avansate, care le-au specializat foarte mult, vacile ajung doar la două lactații, pentru că le forțează foarte mult și au rezistența scăzută. Dar eu am vaci care au și 10 lactații. Contează foarte mult genetica și modul în care sunt hrănite, pentru că vaca este o mașinărie fabuloasă.

Laptele este un produs foarte complet. Din păcate, este foarte prost plătit. Se desfășoară, în prezent, o campanie denigratoare, în sensul că vacile poluează, că laptele e cancerigen. Eu vă spun că nu mai eram 7,5 miliarde de oameni, dacă laptele era cancerigen…”, ne-a spus Mihai Petcu.

George Lungu, reprezentantul firmei Intermacedonia

George Lungu, un fermier de top

Un alt fermier cunoscut, din Ilfov, este și George Lungu, reprezentant al firmei Intermacedonia, crescător de ovine și caprine. El a venit la Interagro cu oi din rasa Schwartzkopf și capre rasa Boer, ambele rase de carne. „Au o carne foarte bună, dulce și gustoasă și bine împănată. O astfel de oaie poate ajunge și la greutatea de 100 de kilograme. Avem și oi rasa Avasi, care dau până la 3 litri și jumătate de lapte, pe zi. Producem la Intermacedonia pastramă atât de capră, cât și de oaie. Pastrama de capră este cea mai bună, după părerea mea, iar laptele este foarte asemănător cu laptele de mamă. Avem trei ferme și producem 17 sortimente de brânză”, ne-a descris George Lungu activitatea sa. De altfel, doritorii puteau să și guste din mititeii preparați după o rețetă machedonească, din pastramă și brânza de la Intermacedonia, la terasa amenajată în incinta târgului.

Bogdan Iordache, crescător de păsări de
rasă

Un stand inedit

Pe Bogdan Iordache, din Ștefăneștii de Jos, crescător de păsări de rasă, l-am întâlnit la un stand inedit, unde el expunea o mare varietate de păsări de curte și nu numai. „Am circa 150 de păsări, rațe, gâște, lebede, porumbei, găini din rasa Brahma, ­Worthington, Rhode Island etc. Am participat cu ele la multe târguri și expoziții. Acum doi ani, am fost chiar campion național la Brahma potârnichiu. Din păcate, acum nu prea mai merge afacerea, față de acum doi ani de zile. Nici târgul de anul acesta nu mai e ce a fost. Și asta nu din cauza noastră, a producătorilor, ci a organizatorilor, care au cerut taxe de participare foarte mari, pe care unii nu și le pot permite”, s-a plâns fermierul din Ștefănești.