Microîntreprinderile din regiunea București-Ilfov pot accesa, până la data de 10 februarie 2025, fonduri europene de până la 300.000 euro, o oportunitate esențială pentru dezvoltare sustenabilă și creșterea competitivității, mai ales datorită procedurilor simplificate și digitalizării prin platforma MySMIS2021.

Petru Luhan, CEO al EMAS Business Consulting, companie specializată în accesarea fondurilor europene și proiectare în energie regenerabilă, atrage atenția că acest program, care se derulează în premieră pentru zona București – Ilfov, reprezintă o șansă unică pentru micii antreprenori să acceseze capital substanțial, fără a suporta presiunea împrumuturilor bancare. Pentru a beneficia de finanțare nerambursabilă însă, companiile trebuie să depună proiecte solide, care să demonstreze impactul pozitiv al investiției asupra afacerii și a comunității locale.

Bani pentru toată lumea. Buget mare alocat

Prin Apelul de Proiecte PR BI P1/1.8/1/2024, linia de finanțare a microîntreprinderilor din regiunea București – Ilfov, cu un buget total de peste 37,6 milioane euro, sprijină investițiile în modernizare tehnologică și dezvoltare sustenabilă. Spre deosebire de perioadele anterioare de finanțare, accesarea fondurilor este acum mai simplă, datorită procesului digitalizat și criteriilor clar definite. Cheltuielile eligibile includ construcții, achiziții de echipamente, utilaje, active corporale și necorporale, precum și tehnologii verzi, cum ar fi panourile fotovoltaice.

„Este o etapă crucială pentru microîntreprinderi, iar pentru aceasta este important ca fiecare antreprenor să acționeze rapid și strategic, aceste fonduri reprezentând un motor de creștere economică în regiune. Contribuția proprie de doar 10% nu reprezintă un obstacol pentru absolut nimeni. Chiar și pentru această mică co-finanțare beneficiarii pot apela la soluții de creditare avantajoase prin parteneriatele noastre cu șase bănci de top. La EMAS, ne asigurăm că fiecare client beneficiază de sprijin complet, de la prefezabilitate până la implementare. Am dezvoltat conceptul „One Stop Shop”, astfel încât beneficiarii să nu se mai lovească de birocrație. De la analiza eligibilității până la implementare și raportare, le oferim tot sprijinul necesar pentru a transforma ideile în succes”, spune Petru Luhan, CEO al EMAS Business Consulting.

Condiții foarte simple

Ianuarie este luna crucială pentru pregătirea aplicațiilor, care includ cererea de finanțare, planul de afaceri, analiza cost-beneficiu, dar și elemente esențiale precum contribuția la obiectivele de decarbonizare ale Uniunii Europene. Apelul este deschis exclusiv pentru microîntreprinderile cu maxim 9 angajați și cifre de afaceri sub 2 milioane euro, iar cererile de finanțare pot fi depuse în perioada 27 ianuarie – 10 februarie 2025, prin platforma electronică MySMIS2021. Valoarea finanțării variază între 25.000 și 300.000 euro, fiind necesară o cofinanțare de 10% pentru proiectele sub 200.000 euro și de 20% pentru cele mai mari.

„Fiecare proiect trebuie să fie bine fundamentat și să demonstreze impactul său sustenabil și viabilitatea economică pe termen lung. Evaluăm eligibilitatea tehnico-financiară, realizăm planul de afaceri, analizăm costurile și beneficiile, iar după câștigarea proiectului, rămânem alături de beneficiar în toate etapele de implementare”, spune Petru Luhan.

Există și programe la care poate aplica oricine și din orice regiune a țării!

Deși fondurile actuale sunt destinate exclusiv regiunii București-Ilfov, programe similare sunt disponibile și în celelalte regiuni ale țării, adaptate specificului economic al fiecăreia. Diferențele majore constau în codurile CAEN prioritizate și alocările financiare în funcție de necesitățile locale, iar procedurile simplificate și sprijinul experților facilitează accesul la fonduri. Alte programe disponibile sunt: „IMM-uri 220.000 – 1.500.000 euro/proiect in Regiunea Sud-Est”, ”Firme nou-înființate în Caraș-Severin: 15.000 – 75.000 euro/proiect cu 10% cofinanțare”, „Producție Energie Regenerabilă până la 20.000.000 euro/proiect – înființare parcuri fotovoltaice”, „Înființare capacități de stocare energie, până la 15.000.000 euro/proiect, respectiv 100.000 euro/MW” etc.

Alegerea consultantului este crucială pentru succes în obținerea fondurilor europene!

„Accesarea fondurilor nerambursabile nu înseamnă doar completarea unei cereri, ci construirea unui proiect solid și viabil pe termen lung. Evaluările tehnico-financiare și administrative sunt acum mai rapide datorită unor machete standardizate și personal calificat în ministere. Este un progres enorm față de perioada precedentă. Totuși, accesarea fondurilor europene poate fi un proces complex, iar greșelile sau întârzierile pot pune în pericol șansele de succes. Echipa noastră are o experiență vastă în gestionarea proiectelor de acest tip, iar expertiza acumulată în celelalte regiuni ne permite să optimizăm șansele de succes pentru clienții noștri nu doar din zona București-Ilfov. Sprijinul unei firme profesioniste face diferența între un proiect aprobat și unul respins”, afirmă Petru Luhan, CEO al EMAS Business Consulting.

EMAS Business Consulting este unul dintre cei mai mari furnizori de servicii de consultanță pentru accesarea fondurilor europene si proiectare in domeniul energiei din România, cu o experiență de peste 10 ani în domeniu și o valoare totală a proiectelor depuse de peste 1.5 miliarde de euro. Compania oferă soluții complete, de la identificarea surselor de finanțare, până la implementarea proiectelor și monitorizarea acestora pe termen lung. EMAS colaborează cu parteneri locali și internaționali pentru a aduce cele mai bune soluții de finanțare și dezvoltare în România.

EMAS Business Consulting oferă soluții inovatoare și pentru sprijinirea creșterii durabile a IMM-urilor din România, pentru digitalizarea proceselor și achiziția de tehnologii avansate, inclusiv software-uri și licențe necesare pentru eficientizarea activităților. De asemenea, EMAS sprijină proiectele de cercetare și dezvoltare, care pot conduce la brevetarea de soluții tehnologice inovatoare și generarea de venituri semnificative pentru economia locală.