Indiferent de vârsta și de statutul social pe care îl ai, dacă te pregătești să pleci în concediu, Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) îţi oferă câteva sfaturi importante pentru a petrece o vacanţă cu adevărat liniștită.
1. Folosește Internetul cât mai mult şi rezolvă-ţi cât mai multe încă de acasă: programări la muzee, studiază stațiunile, drumurile de acces, citește părerile, află re-comandările şi „interdicţiile” celor care au călătorit unde vrei şi tu să ajungi. Tot mediul virtual te poate informa despre capcanele locale şi despre ce trebuie să eviţi când ajungi la destinaţie.
2. Notează-ţi numerele de telefon ale serviciilor de urgenţă din zona respectivă
3. Informează-te despre condițiile meteorologice. Vremea are o importanţă deosebită pentru succesul unei vacanţe. Informează-te despre temperaturi şi precipi-taţii. Uneori, diferenţele dintre zi şi noapte pot fi foarte mari în unele zone. Asta te va ajuta la realizarea garderobei adecvate pentru călătorie.
4. Odată ajuns în staţiunile turistice, aminteşte-ţi: – La plecarea din camera hotelului, asigură-ţi atât uşile cât şi ferestrele, iar pe balcon nu lăsa obiecte sau bunuri de valoare;
– Nu afişa ostentativ bijuterii sau sume mari de bani. Atenţie la genţi, portofele, sacoşe: acestea pot fi tentante pentru hoţi;
– Păstrează-ţi banii şi documentele în seifurile hotelurilor, băncilor sau în alte locuri ce prezintă siguranţă;
– Atenţie la unităţile bancare (ATM-uri) de unde ridici sume de bani;
– Atenţie unde realizezi schimbul valutar. Alege unităţi bancare sau case de schimb autorizate;
– Nu consuma mult alcool, te poate transforma în autor sau victimă a unor infracţiuni;
– Evită discuţiile contradictorii cu persoane aflate în stare de ebrietate sau cu un comportament agresiv;
– Nu te plimba la ore târzii în locuri izolate sau întunecoase;
– Nu cumpăra bunuri, obiecte sau valori de la persoane neautorizate deoarece acestea pot proveni din infracţiuni sau pot fi contrafăcute. Alege numai unităţi specia-lizate şi autorizate. Atenţie la instrucţiunile produsului, certificatul de garanţie sau termenul de valabilitate al produsului.
Potrivit FAPTR, asigurarea storno te ajută să recuperezi pierderile rezultate ca urmare a anulării călătoriei în cazul unui deces al unei persoane de gradul I, boală, in-cendiu sau furt. Asigurarea o faci prin intermediul tour-operatorului dar este valabilă numai pentru deplasarea într-o ţară străină.