În plină vară, fructele de pădure sunt un adevărat miracol pe care natura ni-l pune la dispoziție, din abundență. Gustul inconfundabil, delicios, al murelor, afinelor, zmeurei, cătinei, merișorului și măceșelor este asociat și cu numeroase valențe terapeutice. De unde vine puterea lor tămăduitoare și, mai ales, cum să te bucuri din plin de savoarea și sursa de sănătate pe care ți-o oferă fructele de pădure?

Zmeura 

Pe lângă savoare, zmeura are și un conținut bogat în vitamina A, vitamina C, calciu, magneziu și potasiu. Fructul este adjuvant în îmbunătățirea vederii, purifică sângele și participă la formarea oaselor și la creșterea rezistenței oaselor și dinților.  

Murele

Au în compoziția chimică o cantitate semnificativă de fier și calciu care le atribuie proprietăți antioxidante, detoxifiante, fortifiante, revitalizante. Murele cresc rezistența organismului la îmbolnăviri, întăresc dantura și întregul sistem osos, alungă oboseala din tipul zilei și previn anemia. Una dintre cele mai importante pro­prietăți terape­utice este, însă, prevenirea apariției ce­lulelor tu­morale can­ceroase.     

Afinele

Au mult betacaroten, fier, po­tasiu, sodiu, vitamina C și acid citric. Afinele sunt recunoscute pentru efectul lor antiinflamator și pentru capacitatea de regenerare a sângelui. Fructele sunt indicate și în curele de slăbire, pentru eliminarea toxinelor din organism, în tratarea durerilor de stomac, a afecțiunilor vezicii urinare, a diareei,  a bo­lilor vezicii urinare și pentru reenergizarea organismului.     

Merișorul

Bogat în vitamina A, vitamina C, betacaroten, fier, magneziu, potasiu, sodiu, este un bun protector al sănătății ochilor, al inimii și al vaselor sanguine. Fructul scade colesterolul rău, previne infecțiile, bolile cardiovasculare și durerile reumatismale. Merișorul are și proprietatea de a crește capacitatea de concentrare, de a stimula memoria, de a îmbunătăți digestia.      

Măceșele

Sunt o sursă bogată de vitamina C. Acest lucru îi conferă proprietatea de a proteja organismul de infecții, de a-i crește rezistența la diverse boli, chiar și în fața celor autoimune. Măceșele reglează digestia, mențin tranzitul intestinal normal și au un puternic efect antiinflamator, ameliorând durerile reumatice.    

Cătina

Are un conținut mult mai bogat în vitamina C decât lămâile și portocalele. Cătina previne și tratează cu succes afecțiunile căilor respiratorii, stimulează imunitatea organismului și grăbește vindecarea arsurilor, inclusiv a celor solare.  

 

Dieta cu afine pentru curățarea rinichilor 

Consumă, zilnic, un pahar de suc de afine. Ai grijă, însă, să nu conțină coloranți și îndulcitori. Este de preferat să-ți prepari sucul acasă, să-l consumi cât mai proaspăt și mai natural. Pentru curățarea rinichilor și tratarea infecțiilor vezicii urinare, prepară-ți sucul din fructe proaspete, apă și puțină pudră de spirulină.

 

Aspic de fructe de pădure cu vin

Ingrediente:

• 400 gr amestec de fructe de pădure,

• 300 ml vin de desert,

• 4 foi de gelatină,

• 200 gr de zahăr,

• câteva frunze de mentă proaspătă,

• puțină frișcă.

 

 

Mod de preparare:

Spală bine fructele, pune-le într-un vas încăpător, cu zahăr și lasă-le cam o jumătate de oră. Încălzește vinul, înmoaie foile de gelatină în apă rece, stoarce-le bine și adaugă-le peste vinul cald. Apoi, așează fructele în forme, toarnă amestecul de vin și bagă-le la frigider până când se întărește compoziția. Înainte să servești aspicul de fructe, pune-i puțină frișcă deasupra și frunze de mentă.

 

Smoothie cu fructe de pădure

Ingrediente:

• 450 gr fructe de pădure,

• 450 gr de iaurt,

• 25 gr fulgi de ovăz,

• 2 lingurițe de miere,

• 100 ml de lapte.

 

Mod de preparare:

Trece toate fructele prin jet de apă, apoi mixează-le împreună cu iaurtul și laptele. Ulterior, adaugă fulgii de ovăz, amestecă bine și toarnă compoziția în patru pahare. Adaugă miere de albine, după gust.

 

Budincă de griș cu fructe de pădure

Ingrediente:

• 4 linguri de zahăr brun,

• 1 l de lapte,

• 1 cană de fructe de pădure,

• 1 baton de vanilie,

• un sfert de cană de griș.

 

Mod de preparare:

Fierbe laptele cu trei linguri de zahăr și batonul de vanilie. Când dă în clocot, scoate batonul de vanilie și toarnă grișul, cu grijă, amestecând continuu, ca să nu se lipească. Separat, spală bine fructele de pădure, adaugă o lingură de zahăr și lasă-le să fiarbă până când capătă consistența dulceții. La final, ia un bol (de cereale) și toarnă un strat de griș, unul de dulceață și tot așa, până se ajunge la marginea recipientului.

 

 

Pagini realizate de ­Ionela Chircu