Te pregăteşti de vacanţă? Dacă ai ales ca destinaţii turistice zonele miniere, nu ezita să vizitezi splendidele ocne. O plimbare prin saline constituie una dintre cele mai eficiente metode de relaxare. În subteran te poţi distra la maxim împreună cu familia şi prietenii şi poţi beneficia de cele mai bune tratamente pentru ameliorarea / vindecarea unor afecţiuni, particulele de sare aflate în suspensie având un puternic efect curativ.
Praid
Situată în bazinul Munţilor Gurghiului, Salina Praid din Harghita deţine o rezervă uriașă de sare care poate asigura necesarul de consum pentru întreaga Europă. Aceasta are 1250 de metri lungime și cuprinde mai multe camere înalte de circa 16-20 de metri și late de aproximativ 15-20 de metri. Aici te poţi reculege împreună cu familia la capela ecumenică unde se oficiază slujbe de rit catolic și ortodox în limba română, maghiară și germană. De asemenea, dacă ai recomandare de la medic, poţi beneficia din plin de cele mai eficiente tratamente în spitalul subteran oferite de personal medical avizat, perioada optimă de terapie cu aerosoli fiind 3-4 ore pe zi, timp de 10-18 zile, în funcţie de indicaţiile specialistului. Temperatura în salină este de +16 0C și e constantă. Aici te poţi trata de astm bronșic, emfizem pulmonar, bronșită, sinuzită și tuberculoză.
Preţ intrare: – 20 lei adulţi
– 13 lei elevi
– gratuit copii sub 3 ani
Program de vizitare: zilnic 07.45 – 14.00.
Slănic Prahova
Staţiunea balneoclimaterică Slănic Prahova deţine una dintre cele mai importante mine de sare de pe continent. Ocna are o înălţime de 54 de metri și o suprafaţă de 7,8 hectare. Ea cuprinde 14 camere și oferă un microclimat bogat în aerosoli. La Slănic te poţi trata de o serie de boli respiratorii, printre care rinită alergică, astm bronșic, bronhopneumopatie obstructivă, bronșiectazii. În ocnă este amenajat un sanatoriu pentru astmatici. Timpul liber ţi-l poţi petrece admirând busturile lui Traian și Decebal din cadrul muzeului istoric în sare, denumit „Sala Genezei”. Te poţi antrena pe terenul de fotbal, pe terenul de handbal sau poţi alerga pe pistă. Temperatura în salină este de +12 0C, indiferent de anotimp.
Preţ intrare: – 14 lei adulţi; 7 lei elevi gratuit copii sub 3 ani
Program de vizitare: – de marţi până vineri 09.00 – 13.00
sâmbătă și duminică – 09.00 – 17.00.
Salina Târgu Ocna
Situată în judeţul Bacău, mina de la Târgu Ocna este un labirint al galeriilor. Așezările din incinta salinei te duc cu gândul la un adevărat oraș scufundat în adâncuri sau la adevărate catedrale săpate în sare. În Salina Târgu Ocna ai posibilitatea de a te ruga în tihnă la Biserica Sfânta Varvara, un lăcaș de cult impresionant, cu porţi foarte înalte, candelabru și alte obiecte de cult confecţionate din sarea muntelui. Baza de tratament de aici face posibilă ameliorarea și chiar vindecarea formelor ușoare de astm bronșic, sinuzitelor, rinitelor, bronșitelor astmatiforme, bronșiectaziilor etc. Iar după ședinţele de terapie te poţi distra la sălile de agrement jucând fotbal, bas-chet, tenis de câmp sau tenis de masă pe terenurile special amenajate pentru aceste sporturi, poţi vizita muzeul sării unde ai posibilitatea să admiri lucrări de artă cum ar fi picturi sau sculpturi în sare. Galeriile saline dispun și de bufet și terasă, magazin de suveniruri. Iar dacă vii cu mezinul familiei nu are cum să se plictisească pentru că în ocnă există și spaţii de joacă pentru copii, dotate cu leagăne și tobogane. Temperatura este constantă, nu scade și nu crește peste +13 0C atât în perioada rece cât și în sezonul estival.
Preţ intrare: – 18 lei persoane peste 14 ani; 9 lei copii între 2 și 14 ani
Program de vizitare: zilnic între 07.00 – 17.00 (ultima mașină intră în subteran la ora 16.00)
Salina Turda
Dacă ajungi în zona Durgău – Valea Sărată (Turda) fă tot posibilul să vizitezi Salina Turda. Aceasta deţine un important centru de tratament dotat cu aparatură per-formantă pentru afecţiuni precum, sinuzită, rinită, bronșită, astm bronșic, alergii ș.a.m.d. Ajuns în incinta ocnei poţi afla o mulţime de informaţii interesante cu privire la etapele de dezvoltare și exploatare a sării în sistem 3D și te poţi relaxa după bunul plac la lacul cu bărcuţe, cea mai spectaculoasă atracţie turistică a salinei. În interior temperatura este de +10 – +12 0C chiar și în zilele toride de vară.
Preţ intrare: – 15 lei adulţi ; 8 lei elevi și studenţi; gratuit copii sub 3 ani
Program de vizitare: zilnic, între orele 09.00 – 15.00.
Reţine! Terapia necesită recomandarea medicului
În cazul în care vrei să urmezi un tratament la un centru de sănătate subteran, trebuie să ai recomandarea medicului specialist. Pentru a evita anumite complicaţii înaintea începerii tratamentului e bine să informezi medicul spitalului din ocnă despre toate problemele de sănătate de care suferi. Evident, te poţi bucura de aerul salin fără recomandarea medicului, dar nu poţi beneficia de terapiile corespunzătoare fără indicaţia specialistului.