Dimineaţa, când se trezeşte, Geografia Ilfovului  e o fată frumoasă cu  ochii verzi ca pădurile  Vlăsiei celei în care ne aflăm.  Apoi, printr-o minune, Geografia Ilfovului îşi schimbă ochii în căprui-negri ca pământul pe care ilfovenii îl muncesc cu credinţă sau îl îneacă în gunoaie din neştiinţă.  Cumva-cumva, la apusul soarelui, ochii Geografiei Ilfovului se transformă în licurici albaştri ca lacurile. Şi de aceea şi din multe alte motive, geografia este o ştiinţă care se ocupă cu relieful, terenurile, trăsăturile, locuitorii și fenomenele Pământului, de la Anaximandru din Milet încoace.

Ilfov-cununa cu diamante

Societatea de Geografie din România (S.G.R)- filiala Ilfov alături de Inspectoratul Şcolar Judeţean Ilfov, Casa Corpului Didactic Ilfov organizează de 16 ani, la sfârşit de mai, o zi a Geografiei Ilfovului, sub forma unui simpozion intitulat « Ilfvo-cununa cu diamante» însoţit de o aplicaţie practică, pe teren. Anul acesta comuna Periş a fost cea care şi-a deschis braţele pentru a-i primi pe geografi prin bunăvoinţa primarului Anghel Albu, a Liceului Teoretic nr. 1 din localitate şi a doamnei viceprimar, Zenobia Mureşan care a condus geografii pe drumurile istorice ale Perişului  pe traseul Schitul Bălteni – Mânăstirea Ţigăneşti  – Şcoala de olărit de la Piscu, Ciolpani.

Da, geografia este importantă pentru societate!

Tema aleasă pentru simpozionul 2014 a fost «Relevanţa geografiei pentru societate . Realizări şi perspective».  Desfăşurat în cocheta clădire recent renovată a Casei de Cultură din Periş, simpozionul  a prilejuit profesorului doctor Mihai Ielenicz, preşedintele Societăţii de Georgrafie din România şi cadru didactic la Universitatea din Bucureşti o expunere şi o readucere aminte a celor 110 ani trecuţi de la primul congres al profesorilor de geografie din România.

Apoi, profesorul doctor Marius-Florin Marcu de la liceul «Dumitru Dumitrescu» din Buftea şi vicepreşedintele S.G.R. Ilfov a arătat care sunt modificărilefăcute de om pe Valea Snagovului. Iar unele, nu sunt în bine, deloc!

Inspectorul de geografie al judeţului şi preşedinta S.G.R. Ilfov, prof.dr. Cristina Ghiţă a arătat colegilor profesori şi cercetătorilor prezenţi care este semnficaţia hărţilor care măsoară geometria oricărui corp natural (plantă, animal sau trăsătură de relief), urmată de o elevă a domniei sale din Brăneşti, Nicoleta Stoica, studentă la Facultatea de Geografie care a prezentat câteva metode şi tehnici de redare a geometriei oricărui corp natural în perimetrul comunei Brăneşti.

Cercetătorul ştiinţific Octavian Mândruţ, profesor şi doctor la Universitatea de Vest «Vasile Goldiş» din Arad a vorbit despre «Georgrafia în învăţământul preuniversitar în noul context educaţional şi social» atrăgând atenţia asupra eliminării orelor de geografie.

Un foarte interesant studiu demografic al judeţului Ilfov l-a prezentat profesorul Dumitru-Dan Ni­colau, directorul Liceului «Traian Lalescu» din Brăneşti care, împreună cu soţia, prof. Maria Nicolau au strâns date despre mişcarea oamenilor în toate localităţile judeţului. 

Profesorul Ladislau-Anton Vişnyei de la Liceul tehnologic «Barbu Ştirbey», Buftea şi metodist la Inspectoratul Judeţean Ilfov  a arătat care au fost evoluţiile oraşului reşedinţă de judeţ în perioada 1990-2012. Despre «Educaţia prin patrimoniul cultural tradiţional local la disciplina geografie» a vorbit profesorul Marius-Ovidiu Sebe, metodist al Corpului Didactic Ilfov şi profesor la Şcoala gimnazială nr.1 Brăneşti.

Centura de forticaţii, potenţial turistic sau nu ?

Anca Munteanu, asistent universitar doctor la Universitatea Bucureşti, o mare pasionată a călătoriilor, a prezentat cu fotografii toate forturile existente în jurul Bucureştiului şi pe teritoriul judeţului Ilfov. Anca Munteanu susţinea că aceste forturi trebuie renovate şi puse în circuit turistic, în timp ce preşedintele SGR, Mihai Ielenicz i-a prezentat argumente contra.

«Vechile drumuri ilfovene» s-a intitulat expunerea profesorului doctor, Florin Petrescu, directorul Casei Corpului Didactic Ilfov iar profesoara Roxana Elena Murgoci de la Şcoala Gimnazială nr.1 Voluntari a vorbit despre «Conflictele şi soluţionarea situaţiilor conflictuale în sistemul educaţional». 

Lansare de carte

Ziua  desfăşurării simpozionului, 28 mai 2014, va rămâne sigur în memoria profesorului Marius-Florin Marcu pentru că, în acest cadru convivial şi-a lansat cartea  de monografie georgrafică «Pe­riş de Ilfov», o carte scrisă cu drag şi pasiune pe parcursul a mai mulţi ani.

Geografia noastră cea de toate zilele

Niciodată conceptele specifice geografiei –  spaţiu, teritoriu şi mediu înconjurător – n-au fost atât de prezente ca în această perioadă în tentativele de explicare şi interpretare a  transformărilor societăţii. Şi geografii ilfoveni discută despre mondializare, provocările tehnologice şi gestiunea riscurilor naturale înafară de a explica elevilor care este nordul şi sudul. Orice drum, plantare de arbori sau deviere a unui curs de apă înseamnă, de fapt, modificarea geografiei unui loc şi a…istoriei!