Buftea
Ceea ce se spune despre materiile „mai puţin importante” în programa şcolară, printre care şi geografia, nu se verifică „pe teren”. Participarea numeroasă la a treia ediţie a concursului şcolar de geografie „Terra de la poveste la realitate” o dovedeşte din plin. Am putut constata, sâmbătă, 16 mai când, pentru acest concurs, la Liceul Barbu Ştirbey din Buftea, s-au adunat copii din clasele V-VII din judeţele Teleorman, Ialomiţa, Buzău, Prahova, Dâmboviţa, Argeş şi Ilfov, însoţiţi de inspectori de geografie, profesori şi părinţi.
2 ore proba teoretică
Partenerii acestui concurs au fost Primăria oraşului Buftea, Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice (MECŞ), Inspectoratul Şcolar Judeţean Ilfov, Liceul tehnologic „Barbu Ştirbey”, Casa Corpului Didactic Ilfov, Şcoala cu clasele I-IX Discovery şi revista „Terra”. „Sufletul concursului” după a cum a numit-o inspectorul general, Steluţa Dan, a fost inspectorul de geografie Cristina Ghiţă care s-a ocupat de invitaţii judeţului Ilfov. Cuprins în calendarul concursurilor interjudeţene, fără finanţare din partea MECŞ, concursul a început la orele 9 dimineaţă şi s-a terminat în jurul orelor 18, având două etape, o probă teoretică şi o aplicaţie practică. După o mică festivitate de deschidere, elevii înscrişi la concurs au fost repartizaţi în patru săli de curs ale liceului gazdă şi, timp de două ore au susţinut proba teoretică. Elevii au răspuns întrebărilor potrivit materiei de curs din anul în care sunt, respectiv Geografie generală pentru elevii din clasa a V-a, Geografia Europei pentru cei de a VI-a şi Geografia continentelor extraeuropene pentru cei de clasa a VII-a.
Geografia, disciplină la Bacalaureat
Despre motivele pentru care Liceul tehnologic „Barbu A. Ştirbey” a găzduit concursul povesteşte directorul liceului, prof. Silvia Marinescu: „Am fost bucuroasă şi am mulţumit Inspectoratului Şcolar pentru că a organizat concursul la noi în şcoală, pentru că geografia este o disciplină importantă în planul de învăţământ al liceului nostru. Este disciplină de bacalaureat, este opţională dar copiii aleg aproape de 100% geografia şi avem rezultate foarte bune la această disciplină. Metodistul judeţului, profesorul Ladislau Visnyei este profesor titular la noi la liceu şi s-a implicat în desfăşurarea concursului alături de inspectorul de geografie al judeţului Cristina Ghiţă şi de profesorii evaluatori. Ca gazde, îi aşteptăm pe copiii care au fost astăzi aici şi neoficial să vină să ne viziteze şi le transmit ceea ce se spune în sport: ”Ai câştigat? Continuă! Nu ai câştigat, continuă!”.
Premierea cu zâmbete şi lacrimi
Momentul premierii, atât de aşteptat, a sosit spre după amiază, prilej pentru primarul Gheorghe Pistol de a le adresa câteva cuvinte invitaţilor, înainte de a oferi medaliile pregătite: „ Sper că aţi petrecut o zi frumoasă la Buftea, mi-aş dori pe viitor să puteţi şi înnopta la noi pentru că avem şi monumente istorice în Ilfov pe care ne-ar plăcea să le cunoaşteţi. Mulţumesc reprezentanţilor ministerului şi inspectorului Coca Codreanu, dar şi tuturor profesorilor care au pregătit elevii pentru ca aceştia să ajungă la asemenea rezultate frumoase”. Iar premiile, aşa cum a precizat inspectorul şcolar de geografie, Cristina Ghiţă a fost posibil a fi acordate în menţiuni speciale, menţiuni şi premii I, II şi III numai datorită sprijinului primarului oraşului Gheorghe Pistol. Iar în momentul în care şi-au auzit numele strigate, da, unii copii au zâmbit fericiţi, iar alţii chiar au plâns de bucurie şi de emoţia unei zile în care aştepţi să afli şi de la alţii cât eşti de bun. Cu adevărat, o zi specială petrecută în Ilfov, la Buftea pe care cel mai bine a caracterizat-o inspectorul şcolar general al judeţului, Coca Codreanu: „ A fost o bucurie să fiu astăzi printre geografi, porţile Ilfovului sunt deschise tuturor competiţiilor, nu vom spune niciodată nu ministerului, felicitări tuturor!”.
GPS-ul nu e de ajuns…
Care este importanţa geografiei și, implicit a concursului, am aflat de la inspectorul școlar general pentru disciplina geografie din Ministerul Educaţiei și Cercetării Știinţifice, prof. Steluţa Dan (foto): „Concursul se adresează numai elevilor din clasele a V-a și a VII-a pentru că nu erau concursuri destinate lor, aveam doar olimpiada naţională. Și cum interesul copiilor pentru geografie am constatat, noi, cadrele didactice, că este foarte mare am iniţiat aceste concursuri. Spun aceste pentru că pe lângă „Terra de la poveste la realitate” iniţiat de judeţul Dâmboviţa, după care fiecare dintre judeţele partenere îl organizează, mai există și concursul „Terra” care se desfășoară online în faza naţională și care, la fel, adună foarte mulţi participanţi. Concursul de astăzi, desfășurat în Ilfov în condiţii excelente, demonstrează tuturor că geografia ajută copiii în a-și forma o cultură generală și o bază de orientare, de a avea grijă de mediu, de a avea o gândire în direcţia dezvoltării durabile, în a interpreta anumite fenomene ale naturii. Nu mergem pe ideea că vom forma numai geografi, mergem pe ideea că formăm oameni care să fie bine informaţi. GPS-ul pe mașină nu rezolvă totul, copiii trebuie să înveţe să citească și harta. Un copil care se regăsește pe stradă trebuie să știe unde este Nordul. Chiar și harta vremii la care ne uităm dimineaţa înainte de a pleca, trebuie înţeleasă. Sunt multe lucruri de cultură generală pe care copiii, viitorii adulţi, trebuie să le știe. Eu nu aș elimina nicio disciplină care ajută la formarea culturii generale.”
Vizită la studiourile Mediapro
Aplicaţia practică la care au participat concurenţii, după masa de prânz oferită de primarul orașului Buftea, Gheorghe Pistol, a stat sub semnul exclamaţiilor de surpriză ale copiilor care nu mai conteneau să-l întrebe pe „ghidul” Dan Ichim din partea Mediapro despre locurile în care s-au filmat diversele emisiuni pe care ei le văzuseră la televizor. Iar ceea ce au aflat, cu siguranţă va fi povestit și peste ani.
Inspectorul pe geografie al jud. Ilfov, Cristina Ghiță, primarul de Buftea, Gheorghe Pistol, insp. școlar general al județului, Coca Codreanu, insp. școlar general pentru disciplina geografie din MECȘ, Steluța Dan, directorul Lic. Barbu Știrbey, Silvia Marinescu și prof. Ladislau Visnyei
Foto: Eugen Dichiseanu