La 40 de kilometri distanţă faţă de București, comuna Nuci trăiește într-un calm rural, nelipsit, totuși de acţiune. Când am ajuns în comună, spaţiul verde era tuns și un miros de iarbă tăiată ne-a umplut mașina. 

Primar din anul 2000

L-am găsit imediat pe primarul Georgel Vasile și, în jurul unei delicioase cafele la ibric, poveștile au început să curgă.

Georgel Vasile este primar din anul 2000 și, în consecinţă, nimic din ce este al primăriei nu-i mai este străin. Actuala clădire a primăriei este un fost conac boieresc care nu a fost revendicat. În schimb, a fost reabilitat de mai multe ori de când Georgel Vasile este primar. „Biroul meu, unde suntem acum, era cameră a servitorilor în vremea aceea și, drept urmare, nu are multe decoraţii și nimic special, în afara ușilor rotunde. Sala mare, însă, este deosebită, cu șemineul și ușile din lemn sculptat, am făcut eforturi să păstrăm totul aproape intact. Și această clădire și fostul dispensar și conacul de la Merii Petchi au fost construite pe același tipic: cu livadă în faţă și clădirea în spate, nu la drum”, povestește primarul comunei. Bucuros de trecutul locurilor și foarte atent la detaliile vremii, parcă urmând exemplul boierilor Frunzeanu- Iatan Poenaru, Georgel Vasile spune că nu i-a venit foarte ușor când a trebuit să înmâneze documentele moștenitorilor pentru predarea fostului conac de la Merii Petchi. Dar, legea este lege.

Peste 3000 de locuitori au un complex de sănătate

Comuna Nuci are în componenţă 5 sate – Nuci, Micșunești Moară, Micșuneștii Mari, Merii Petchii și Balta Neagră și o 

populaţie de peste 3000 de locuitori. „Nu a fost mereu așa, cu toate că recensămintele arătau că sunt 3000 de locuitori, în acte erau trecute sub 3000 de persoane. Abia am reușit cu documente să schimbăm situaţia care ne dezavantaja și în privinţa bugetului, și în privinţa numărului de persoane angajate la primărie. În fine, interesul era să nu fie 13 consilieri ca acum, ci 11, însă nu corespundea realităţii”, spune primarul comunei Nuci.

Nucenii sunt în mare parte legumicultori, se ocupă și de cultura mare sau lucrează în Capitală. Ca medie de vârstă primează bătrânii, din păcate. „Și având în vedere acest lucru, am construit în Nuci un complex de sănătate, o clădire cu parter și etaj, unde, acum funcţionează farmacia, cabinetul medicului de familie, am rezervat un spaţiu pentru cei de la optica medicală care vin lunar”, explică primarul. Iar clădirea, amplasată faţă în faţă cu biserica, este aproape fabuloasă la interior, cu spaţii și, deocamdată, minime dotări pe care chiar și Capitala și le-ar dori pentru cabinetele de stat.

Profesorilor navetiști li se decontează abonamentul

Mândria primarului de la Nuci o constituie eforturile de a păstra cadrele didactice alături de cei 500 de copii din Nuci, motiv pentru care, deși bugetul primăriei nu este mare, cadrelor didactice li se decontează transportul. „ Cei care au venit în control financiar pe aici, mi-au reproșat că nu decontez conform preţului RATB, însă le-am explicat că ţin foarte mult ca școala în sine să nu se piardă la Nuci prin imposibilitatea cadrelor didactice de a veni până aici. Am găsit înţelegere atât la abonamente, cât și la combustibil, totuși. Sunt mândru, atât de copiii din Nuci, dar și de profesorii foarte dedicaţi, mulţi titulari pe posturile lor. Datorită celor 15 profesori, la examenele de evaluare naţională peste 75% dintre copii au trecut testele și nu e puţin lucru. Mulţi dintre copiii buni ai celor 5 școli din comuna Nuci provin din familii cu posibilităţi reduse. Sunt impresionat de unele familii unde copiii învaţă și se cresc unii pe alţii. 

I-am obișnuit pe copii cu noţiunea de competiţie, și dacă ei dovedesc că vor să înveţe, cum pot eu, ca primar, să nu-i ajut să devină oameni?”, ne întreabă Georgel Vasile. Primarul a vrut să ofere copiilor merituoși o excursie în Bulgaria, cu avionul, însă momentul a fost puţin amânat, din cauza documentelor necesare voiajului unor copii minori și a timpului scurt. „Dar tot îi duc!”, spune hotărât primarul.

Nuci nu are apă și canal deocamdată. Vine gazul, în schimb!

În fine, apă există la cișmele pentru că avizele de funcţionare a școlilor impuneau existenţa apei. De aceea, s-au construit puţuri de mare adâncime. „Apa este foarte bună, se fac analize regulate. Apa este ușor de adus în orice comună, canalizarea este mai dificilă. Bugetul comunei fiind mic, bugetele oamenilor la fel iar problemele care există cu plata facturilor de salubrizare, de exemplu, ne indică clar faptul că vor fi probleme și cu plata facturilor la apă și canal”, precizează Georgel Vasile.

Prin primarul său, comuna nu a aderat la ADIA Ilfov, dar există alte soluţii pe care el ni le expune: „ Suntem curtaţi de 4-5 societăţi care vor să facă lucrările de apă și canal și, prin misiunea pe care o am, trebuie să aleg soluţia cea mai avantajoasă. Trebuie să gândim pozitiv și să luăm toate informaţiile necesare înainte de a porni lucrările. Avem studiul de fezabilitate făcut, proiectul tehnic de execuţie, căutăm fonduri la Guvernul României, am avut întâlniri la Fondul de Mediu. Oamenii își doresc apă și canalizare și odată cu acestea vor apărea și câteva locuri de muncă atât de necesare”.

Însă, conducta de gaz este aproape de comună, „ e la poarta Lipiei”- cum spune primarul, așa că până în iarnă la Nuci vor dudui sobele cu gaz.

La Nuci se lucrează în folosul comunităţii

Este vorba despre asistaţii sociali, circa 180-200 de persoane care au înţeles că trebuie să presteze muncă în folosul comunităţii pentru ajutorul primit. „ Tot nu aveam voie să facem angajări, așa că ne descurcăm omenește între noi. Ei lucrează două zile pe săptămână, sunt repartizaţi pe sectoare, sunt puncte de lucru în fiecare sat. Și la complexul de sănătate mă ajut cu ei pentru că clădirea era gata și nu-i putea da drumul din cauza lipsei pazei. Așa că, acum, lunea, miercurea și vinerea vine unul dintre  asistaţii sociali, e administrator și complexul de sănătate poate funcţiona. Și paznicii primăriei au fost reorientaţi și ei erau cei pe care i-aţi întâlnit mânuind  cositoarele electrice. Având în vedere că suntem în primărie toţi, nu e nevoie de pază și atunci ei pot face altceva, mult mai util”, adaugă Georgel Vasile.

Munca, pare să fie al doilea prenume neoficial al comunei Nuci și zău dacă nu e frumos și plin de toate ale vieţii înţelesuri.