Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a plătit peste 7,6 miliarde euro din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), în perioada de programare 2007-2013, ceea ce reprezintă un grad de absorbţie de 98%.
Potrivit datelor APIA, alocarea FEGA pentru perioada 2007-2013, incluzând şi anul de tranziţie 2014, a fost de 7,8 miliarde euro. În anul 2015, APIA a efectuat plăţi pentru SAPS în valoare de 967,7 milioane euro, din care 255,4 milioane de euro reprezintă avansul aferent plăţii unice pe suprafaţă din Campania 2015. La această sumă se adaugă plăţile efectuate pentru măsurile de piaţă şi programele de promovare a produselor agricole pe pieţele ţărilor terţe, în valoare de 45,4 milioane de euro.
Sprijinul pentru zonele defavorizate
Un alt tip de sprijin este cel acordat fermierilor situaţi în zonele defavorizate. Aici intră de schema de sprijin în sectorul orezului, schema de ajutor specific producătorilor de lapte de vacă, ajutorul specific pentru îmbunătăţirea calităţii produselor agricole în sectorul de agricultură ecologică şi schema de ajutor specific acordat producătorilor de lapte şi decarne de ovine/caprine din zonele defavorizate pentru care APIA a plătit 50,8 milioane de euro aferenţi cererilor depuse în anul 2014. Tot în cursul anului 2015, APIA a efectuat plăţi în valoare de 186 milioane euro din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (FEADR) pentru măsurile 211 – Plăţi pentru zona montană defavorizată, 212 – Plăţi pentru zone defavorizate – altele decât cele montane, 214 – Plăţi pentru agromediu şi 215 – Plăţi privind bunăstarea animalelor.
Câți bani au primit fermierii români din bugetul național
APIA a gestionat, totodată și plata ajutoarelor de stat finanţate integral din bugetul naţional. Sumele plătite în 2015 pentru aceste ajutoare se ridică la aproximativ 2,4 miliarde lei, adică în jur de 554 milioane euro. În această sumă sunt incluse şi sumele aferente ajutorului de stat pentru compensarea pagubelor cauzate de seceta severă din perioada aprilie – septembrie 2015, în valoare de 295 milioane lei (65,6 milioane euro), dar şi suma de 129 milioane lei acordată pentru ajutorul de stat pentru motorina utilizată în agricultură în trimestrul III din 2015, mai precizează APIA. Alte scheme de ajutor de stat pentru care s‑au efectuat plăţi în cursul anului 2015 sunt: Ajutoarele Naţionale Tranzitorii (ANT) în sectorul vegetal şi zootehnic; schema de ajutoare de stat pentru ameliorarea raselor de animale; ajutorul de stat pentru plata primelor de asigurare agricolă; ajutorul specific compensatoriu pentru exploataţiile vegetale din agricultura ecologică şi renta viageră agricolă.