Preşedintele României, Klaus Iohannis, a promulgat Legea privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru producătorii agricoli de legume – fructe şi cartofi. Schema propune acordarea de sprijin sub formă de grant, pe o perioadă de 3 ani, în valoare de 100.000 euro anual, în cazul persoanelor juridice şi a persoanelor fizice înregistrate fiscal.
În cazul cooperativelor. Valoarea ajutorului va fi de 300.000 euro anual pentru susţinerea activităţilor de sortare, ambalare, etichetare şi transport desfăşurate de producătorii agricoli de legume-fructe şi cartofi. Schema se acordă solicitanților care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
● să fie persoană juridică, persoană fizică înscrisă în registrul agricol și înregistrată fiscal conform prevederilor OUG nr. 44/2008, cooperativă agricolă înființată, organizată și care funcționează potrivit Legii nr. 566/2004 şi Legii nr. 31/1990;
● să deţină şi să exploateze, în nume propriu sau prin membrii cooperatori/asociați, suprafeţe cultivate cu legume, cartofi, fructe, plantaţii de pomi fructiferi, plantaţii de arbuști şi/sau semiarbuşti fructiferi, plantaţii cu struguri de masă destinați consumului uman; ● ă comercializeze egume, cartofi şi/sau fructe;
● în cazul spațiilor protejate, suprafața minimă destinată cultivării să fie de 500 mp; ● să facă dovada prin documente justificative că a realizat activitățile prevăzute la art. 1 și că valoarea producţiei comercializate anual pentru care se solicită ajutorul a fost de minimum 1.000 euro, echivalentul în lei la cursul BNR la data comercializării; ● să nu se afle în lichidare sau faliment la data accesării ajutorului de stat fără a fi emisă o decizie definitivă a instanțelor judecătoreşti de constatare a falimentului până la această dată.
Cuantum ajutor
„Valoarea ajutorului de stat reprezintă 20% din valoarea producţiei comercializate şi se acordă anual, dar nu poate depăşi 100.000 de euro, echivalentul în lei la cursul Băncii Naționale a României la data comercializării, în cazul persoanelor juridice şi persoanelor fizice înregistrate fiscal conform prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 44/2008, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 182/2016, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv 300.000 de euro, echivalentul în lei la cursul Băncii Naționale a României la data comercializării, în cazul cooperativelor agricole înființate, organizate și care funcționează potrivit Legii nr. 566/2004, cu modificările şi completările ulterioare şi Legii nr. 31/1990, republicată cu modificările şi completările ulterioare şi grupurilor/organizaţiilor de producători”, se precizează în legea promulgată de șeful statului.
Articol apărut în ediția print a Jurnalul de Ilfov, nr.657