După eșecul din vară, doar 9% dintre elevii care au susținut bacalaureatul în sesiunea din toamnă, au obținut note de trecere la examene. Rezultatele din ce în ce mai slabe la examene, sunt puse pe seama faptului că mulți dintre elevii care învață bine pleacă din școlile ilfovene pentru a studia în unitățile de învățământ din capitală, iar în județ rămân mai mult mediocrii.

Prefectura Ilfov a găzduit, pe 26 august, reuniunea Colegiului Prefectural. Sub coordonarea prefectului Județului Ilfov, Dan Mihai Rășică, ședința a avut ca temă de dezbatere “Analiza activității desfășurate de către Inspectoratul Școlar Județean Ilfov (ISJ) pentru realizarea unui sistem educațional eficient, descentralizarea învă­țământului preuniversitar și creșterea autonomiei școlilor, introducerea unui curriculum școlar bazat pe competențe și eliminarea violențelor din școală”. Raportul anului școlar 2013-2014 a fost prezentat de inspectorul școlar general al ISJ Ilfov, Grigore Vasile. 

Aproape 68% dintre liceenii performeri au plecat în București 

Dacă la evaluarea națională din cei 2.222 de candidați înscriși, au promovat 73,14%, reprezentând media pe țară, la BAC, rezultatele au fost dezastruoase. La prima sesiune s-au înscris 1.808 elevi. La examene însă, s-au prezentat doar 1.611 elevi, din care doi au fost eliminați. Din păcate, doar 1.137 de elevi au obținut note de trecere, procentul de promovabilitate la sesiunea din vară fiind de 29,30%. La sesiunea din toamnă, rezultatele au fost și mai slabe. Doar 9% dintre candidați au luat BAC-ul. “Evoluția procentelor de promovare a examenului de bacalaureat relevă o ușoară scădere a rezultatelor în 2014 față de 2013. Iar acest lucru se datorează faptului că ne-au plecat foarte mulți elevi. Aproape 68% dintre elevi s-au îndreptat către liceele din București. De regulă, pleacă cei mai buni. În aceste condiții, ne acoperim cifra de școlarizare cu elevii veniți din alte județe și cu cei care au rezultate mai puțin bune, de la noi”, a avertizat Grigore Vasile, inspectorul școlar general al ISJ Ilfov, la reuniunea Colegiului Prefectural. Până și elevii romi pleacă. “Am avut destul de multe locuri în licee pentru romi. Doar unul singur a rămas la noi, restul au plecat la București”, a mai spus inspectorul Grigore Vasile.  

Nici profesorii nu sunt motivați să rămână la catedră 

Salariile mici și lipsa locuințelor de serviciu, determină o mare parte din cadrele didactice care obțin definitivatul, să renunțe la catedră. “Ne mai trebuie resurse umane calificate. Avem 800 de posturi libere în învățământul din Ilfov. În plus, evaluarea pregătirii profesionale a cadrelor este realizată, în multe cazuri, fără raportare la standardele naționale de calitate, ceea ce determină stagnarea sau descreșterea calității actului educațional”, a explicat inspectorul școlar general al ISJ Ilfov, Grigore Vasile.      

Optimizarea ofertelor educaționale, strategia pentru următorii ani  

În opinia inspectorului școlar general Ilfov, a lipsit o politică județeană coerentă de menținere a elevilor și profesorilor în școlile din Ilfov. Optimizarea ofertelor educaționale, va fi unul dintre obiectivele strategiei inspectoratului din anii școlari viitori. Conducerea ISJ și-a anunțat intenția de a încuraja orice inițiativă a autorităților locale pentru a redresa sistemul de învățământ din Ilfov. Inclusiv, repartizarea unor locuințe cadrelor care vin din alte județe.   

Elevii, mai cuminți în 2013-2014  

Dacă rezultatele la examene au fost mai slabe, elevii 

s-au dovedit a fi mai cuminți anul trecut. Potrivit raportului ISJ, în anul școlar 2013-2014, agresiunea în rândul elevilor din Ilfov a scăzut considerabil.  Implementarea strategiei județene antiviolență, a fost preluată de toate instituțiile de învățământ astfel încât, lovirile, vătămările și distrugerile de obiecte au fost mai puține decât în anii anteriori. Psihologii care au consiliat elevii agresivi, poliția și restul personalului a asigurat protecția și paza în școli, evitând astfel multe conflicte între elevi.     

Noul an școlar aduce controale inopinate ale prefectului…  

“Avem obligația de a eficientiza învățământul, pentru că este vorba despre viitorul copiilor noștri și al nostru al tuturor. Începând din 15 septembrie, o să mă opresc inopinat prin școli și o să monitorizez personal activitatea cadrelor didactice. Ar trebui să ne aducem elevii în județ”, a atenționat Dan Mihai Rășică, prefectul de Ilfov. 

…și microbuze noi în șapte localități 

Tot mai mulți elevi din Ilfov scapă de mers pe jos până la școală. Pentru noul an de învățământ, au fost achiziționate microbuze speciale care vor asigura transportul copiilor de la sate. Acestea au ajuns deja, în șapte localități. Cheile microbuzelor au fost înmânate primarilor din Brănești, Copăceni, Dobroești, Glina, Gruiu, Petrăchioaia, Snagov, în cadrul unei ceremonii care a avut loc recent, la Palatul Victoria. “Copiii din aceste localități vor beneficia de transport la standarde europene, în condiții de siguranță. Datorită programului național derulat de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice și Ministerul Educației Naționale, alte 13 localități din Ilfov – Balotești, Cernica, Ciolpani, Ciorogârla, Clinceni, Corbeanca, Cornetu, Dascălu, Domnești, Găneasa, Jilava, Nuci și Vidra, vor primi până la sfârșitul anului microbuzele de care au nevoie pentru transportul elevilor”, spune Dan Mihai Rășică, prefectul județului Ilfov.