˜ După asfaltarea străzilor, construirea unui cămin cultural nou, realizarea unei stații de epurare și a uneia de pompare a apei, urmează o grădiniță nouă, un miniteren de fotbal și multe alte lucrări edilitare

Când vorbești despre comuna Domnești, nu poți să nu aduci în discuție satul Țegheș (în trecut denumit și Domnești-Aleși), pentru că este vizibilă cu ochiul liber dezvoltarea administrativă din jurul celor circa 300 de gospodării (aproximativ 1.000 de suflete).

Despre ce s-a realizat, numai în ultimii patru ani, am stat de vorbă cu Ioan Adrian Ghiță (cunoscut de către domneșteni și drept Pele), de doi ani administrator public al Primăriei Domnești, candidat la fotoliul de primar, la aceste alegeri locale, și cu viceprimarul localității, Costel Ștefan.

Am vorbit despre căminul cultural – ridicat în numai trei luni (cu o suprafaţă construită de aproape 320 mp, parter și mansardă, cu suprafeţe verzi de 143 mp și 6 parcări; parterul fiind gândit ca un salon de festivităţi, de 150 mp, deservit de o bucătărie modernă, de 20 mp), despre biserica reabilitată și consolidată (unul dintre cele patru lăcașuri de cult din Domnești, singurul din Țegheș, situat pe str. Transilvaniei nr. 33, care ajunsese o ruină, dar care acum strălucește, din nou, la propriu. Zidurile au fost consolidate prin subzidire, acoperişul a fost înlocuit complet, trapeza a fost și ea făcută, picturile din interior au fost restaurate, gardul și porțile sunt noi, iar oamenii sunt încântați și mulțumiți), despre străzi reabilitate și rețele nou-nouțe de alimentare cu apă și canalizare, dar și despre rețeaua electrică a satului.

Spuneam despre infrastructura de apă și canal că este nou-nouță și nu exageram cu nimic – pentru că Stația de epurare a fost pusă în funcțiune la începutul acestui an, iar Stația de alimentare cu apă – ambele amplasate în Țegheș – va fi funcțională imediat după Sărbătorile de Paști. În acest context, am vorbit despre tarifele percepute pentru apă/canal, care, potrivit site-ului Apă-Canal Ilfov, sunt (aceleași pentru toate localitățile din județ), respectiv: apă potabilă: 3,38 lei/mc fără TVA și canalizare: 1,94 lei/mc fără TVA (valabile de la 1 ianuarie 2015).

 

Gata de asfaltare

”În momentul de față suntem în așteptarea avizelor de la Enel și de la Serviciul Rutier al Poliției, pentru depunerea documentației la Ministerul Dezvoltării, în vederea obținerii unui milion de euro, fonduri necesare modernizării sistemului rutier pe Șos. ­Curtea Domnească, str. Caragea Vodă, str. Transilvaniei, str. Argeșului, str Primăverii, Intrarea Făgetului. Pe toate aceste drumuri comunale s-a terminat introducerea în subteran a utilităților, așa că sunt pregătite de asfaltare. Vom începe din vatra satului și vom realiza inclusiv trotuare, podețe și șanțuri pentru apele pluviale”, ne-a explicat administratorul public al Primăriei Domnești, Ioan Adrian Ghiță, precizând că-și dorește ca licitația pe SEAP să se deruleze cât mai rapid, să se stabilească firma care se va ocupa de lucrări, care se vor realiza prin fonduri europene, în cadrul Programului Operațional pentru Infrastructură Mare (POIM). Ulterior, aceste străzi vor putea beneficia de modernizarea sistemului rutier.

Restul străzilor, un procent de circa 30-40%, care mai au nevoie de introducerea în subteran a rețelelor edilitare, vor intra, pentru asfaltare, în cadrul POIM (Programul Operațional pentru Infrasctructură Mare).

 

Parcul din Țegheș

”Anul acesta, o să construim și un parc, în sat, vis-a-vis de biserică, pe str. Transilvaniei. Trebuia făcut de anul trecut, dar, pentru că autobuzele liniei RATB 428 (care asigură legătura dintre Ghencea și satul Țegheș), introdusă în urmă cu doi ani, aveau nevoie de spațiu de manevră pentru a întoarce (la capăt de linie), o parte din acest spațiu a fost găsit aici. Am construit platforma pentru călători, iar pe suprafața care a rămas liberă, vom realiza parcul”, ne-a mai declarat Ioan Adrian Ghiță.

 

Grădiniță nouă și miniteren de fotbal

Oricum ar fi – ori refacerea din temelii a celei existente, ori demolarea acesteia și construirea alteia – copiii din Țegheș vor avea o grădiniță nouă. Pentru că, imediat după alegeri, se va efectua o expertiză tehnică asupra actualului imobil al Grădiniței nr. 1 Domnești – Țegheș și, în funcție de recomandările experților, se va decide varianta care va fi adoptată. Iar pentru că spațiul din curtea grădiniței este unul generos, administratorul pu­­blic ne-a dezvăluit in­ten­ția autorității locale domneștene de a construi acolo un dispensar.

”După ce terminăm cu inventarierea tuturor terenurilor, conform Legii 165/2013, avem în plan realizarea și a unui miniteren de fotbal”, a mai spus Ioan Adrian Ghiță.

Acesta s-a referit apoi și la iluminatul public, și la extindea rețelei de joasă tensiune (sau a celei de gaze), în contextul în care au apărut multe construcții noi, în Țegheș. Spre exemplu, s-au realizat de către Enel trei noi posturi de transformare, cel care era funcțional (de altfel și singurul), nemaifăcând față.