Prezența virusului gri­­­pei aviare, serotipul H5N8, a fost confirmată în România în mediul sălbatic și în 9 gospodării ale populației, în perioada noiembrie 2016 – prezent, iar autoritățile recomandă, în acest context, ca toate păsările din gospodărie să fie ținute închise în perimetrul ex­plo­a­tației.

Potrivit unui comu­nicat al Autorității Na­ționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, toate păsările din gospodărie trebuie ținute închise în perimetrul exploatației, fără a le permite accesul la lacuri și bălți, pentru a împiedica venirea în contact a păsărilor domestice cu cele sălbatice. De asemenea, rațele și gâștele domestice trebuie separate de alte păsări de curte, iar accesul în curtea păsărilor este limitat la o singură persoană.

Totodată, este interzisă adăparea păsărilor de curte cu apa de suprafață, provenită din lacuri, iazuri sau bălți. Dacă într o exploatație există suspiciunea de boală, se interzice organizarea pe teritoriul localității de piețe, târguri sau expoziții de păsări și animale, până la clarificarea situației.