Depozitele de deșeuri din Regiunea București – Ilfov, în atenția comisarilor de mediu (partea a II-a)
Situația conformității depozitelor de deșeuri operaționale în Regiunea București – Ilfov (Iridex – Chiajna, Ecorec SA – Glina/Popești Leordeni și Ecosud SA – Vidra) a fost analizată în cadrul unei ședințe comune în care s-au reunit membrii Colegiului Prefectural Ilfov și cei ai Colegiului Prefectural al municipiului București. Au fost invitate să ia cuvântul în fața reprezentanților celor două colegii prefecturale – conducerile Agenției pentru Protecția Mediului (APM) București, Agenției pentru Protecția Mediului Ilfov, și cele ale Comisariatului București și Comisariatul Ilfov ale Gărzii Naționale de Mediu (GNM).
Din iunie 2017, depozitul de deșeuri Ecorec SA, de la Glina/Popești Leordeni, va avea nevoie de o altă autorizație integrată de mediu. Pentru un aviz favorabil are de îndeplinit o serie de măsuri, printre care cele privind managementul activității de depozitare, pentru diminuarea fenomenului de spulberare a deșeurilor ușoare de către vânt, privind managementul problemei păsărilor și managementul problemei rozătoarelor și insectelor.
Istoria, pe scurt, a depozitului este următoarea – în vederea amenajării, societatea a parcurs procedura de emitere a acordului de mediu pentru investiţia ”Ecologizare şi extindere ecologică a rampei de gunoi – Ochiul Boului”, funcțională la marginea capitalei din 1970. Astfel, APM Ilfov a emis un acord de mediu în 2002 pentru Celula ecologică (C2) – care urma să se realizeze pe o suprafaţă de 18 ha din suprafaţă totală de 119 ha. După finalizarea investiţiei, APM Ilfov a emis o altă autorizaţie de mediu, în 2003. Apoi, ca urmare a pregătirii România pentru intrarea în UE au avut loc modificări ale legislaţiei naţionale prin transpunerea legislaţiei europene în cea naţională. În aceste condiţii, activitatea desfășurată de SC Ecorec SA a intrat sub incidența Directivei 1999/31/EC privind depozitarea deşeurilor, transpusă în legislaţia naţională prin HG 349/2005. În 2004, în urma reoganizării ANPM şi a înfiinţării agenţiilor regionale pentru protecţia mediului, competenţa pentru emiterea autorizaţiei integrate de mediu pentru județul Ilfov a revit ARPM Bucureşti. Ecorec SA a depus solicitarea pentru emiterea autorizaţiei integrate de mediu pentru depozitul ecologic din oraşul Popeşti-Leordeni, iar ARPM Bucureşti a parcurs procedura și a emis AIM 19/31.03.2006, valabilă până la finele acelui an, cu un plan de acțiuni recomandate a fi realizate (printre care: reabilitarea sistemului de transport al levigatului de la sistemul de colectare şi pompare la staţia de preepurare; punerea în funcțiune a stației de preepurare; construirea reţelei de captare gaz compusă din puţuri de captare; construirea sistemului de colectare gaz; finalizarea sistemului de colectare a biogazului prin montarea staţiilor de reglare a presiunii biogazului şi a unităţii de combustie și punerea în funcțiune; impermeabilizarea platformei depozitului de combustibil; realizarea a două foraje de monitorizare a pânzei freatice, în amonte și aval de depozit).
După realizarea măsurilor s-a emis AIM actualizată 57/01.06.2007 valabilă până la 01.06.2017. Între timp, în 2008, s-a solicitat de către operator revizuirea AIM 57/01.06.2007, pentru introducerea staţiei de sortare deșeuri solide urbane în autorizaţia integrată.
Ca urmare a reorganizării ANPM în 2012, APM Ilfov a preluat toate autorizaţiile integrate emise de ARPM Bucureşti, pe teritoriul judeţului Ilfov. Așa că, Agenției ilfovene i-a fost solicitată de către Ecorec, în septembrie 2015, revizuirea AIM 57/1.06.2007 (revizuită pe 04.06.2008), pentru: amenajarea şi punerea în funcţiune a secţiunii nr. 6 din C2, în suprafață de 6,85 ha, divizată, la rândul ei, în 2 secțiuni. Conform acordului de mediu, SC Ecorec SA a fost avizată să depoziteze numai pe C2, iar după finalizarea depozitării pe aceasta, pentru continuarea activității de depozitare pe suprafața de teren concesionată – 119 ha, Ecorec va avea obligația să solicite și să obțină un nou acord de mediu conform legislației în vigoare.
Ecosud SA, cu autorizație integrată de mediu revizuită
SC Ecosud SA își desfăşoară activitatea de colectare şi tratare a deşeurilor la punctul de lucru din comuna Vidra, satul Sinteşti din Ilfov, iar pentru amenajarea acestui depozit SC Capitel Systema Ecologic SRL a parcurs procedura de emitere a acordului de mediu pentru investiţia ”Depozit ecologic pentru deşeuri – spaţii şi anexe”. APM Ilfov a emis Acord de mediu 427 în 2000, pentru un depozit ecologic cu suprafața de 42 ha. După finalizarea investiţiei, APM Ilfov a emis autorizaţiile de mediu 217/2001; 60/2003 şi 788/2003. Apoi, în 2006, Ecosud obține AIM 25/08.05.2006 valabilă până la 31.12.2006 cu un plan strict pentru îndeplinirea unor măsuri: mărirea capacității de epurare a levigatului prin achiziționarea unei stații de preepurare cu osmoză inversă cu o capacitate de 8 m3/h și punerea ei în funcțiune; realizarea lucrărilor de execuție a forajelor de captare a gazelor pentru celula 1, dar și pentru celula 2; achiziționarea unei instalații mobile de ardere pentru gazul de depozit (tip faclă); amenajarea unei platforme betonate prevăzute cu o cuvă de retenție a eventualelor scurgeri pentru zona de manevrare a reactivilor la stația de epurare; îndesirea perdelei perimetrale de protecție arboricolă; reproiectarea rețelei de monitorizare a calității apei subterane, prin realizarea a încă două foraje de monitorizare; ridicarea topografică a forajelor de monitorizare pentru stabilirea cât mai precisă a direcției de curgere a apei subterane și a variației nivelului hidrostatic al apei în foraje. După cum se observa, AIM 25/08.05.2006 valabilă până la 31.12.2006 se referea la primele 2 celule ale depozitului ecologic SC Ecosud SRL de deșeuri nepericuloase. După realizarea măsurilor, ARPM Bucureşti a emis AIM actualizată 25 din 15.10.2007 valabilă până la 15.10.2017. SC Ecosud SRL a depus la ARPM București cererea de revizuire a AIM, la finele anului 2008, solicitând includerea în autorizație a activității de sortare deșeuri municipale și extinderea depozitului prin construirea celei de-a patra celule de depozitare (C4), iar în 2010, societatea a notificat ARPM București referitor la unirea celulelor 1, 2, 3, 4. Mai târziu, Ecosud SA a depus la APM Ilfov cererea de revizuire a AIM 25/15.10.2007, revizuită la 11.06.2009, pentru includerea celulelor 5 şi 6 şi introducerea în autorizaţia integrată de mediu a zonei de unire dintre celulele 1, 2, 3, 4, în suprafaţă de 16.034 mp. (Ulterior, operatorul revine si cere revizuirea Autorizaţiei pentru reglementarea numai a celulei 5 şi introducerea în AIM a zonei de unire dintre celulele 1, 2, 3, 4 în suprafaţă de 16.034 mp).
La începutul acestui an, ca urmare a reclamațiilor apărute și a informării făcute de către Garda Națională de Mediu – Comisariatul General, către Comisariatul Județean Ilfov asupra nerespectării prevederilor din AIM, Agenția ilfoveană a verificat și, ulterior, notificat operatorul, acordându-i 60 de zile în vederea realizării măsurilor impuse pentru conformare. La finele lunii iulie 2016, Ecosud comunică realizarea măsurilor impuse, iar APM Ilfov revizuiește pe 3 august 2016, AIM 25/15.10.2007.