După alimentaţia bogată în legume și fructe, în aceste zile cu temperaturi ridicate trebuie să acordăm o atenţie deosebită, hidratării. Dacă vrem să ne păstrăm energia pe tot parcursul zilei, trebuie să mărim consumul de apă. Este de preferat să bem apă plată, apă de izvor sau apă filtrată. Iată de ce!

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 407, ediția print

1. Ne reglează temperatura corpului

Temperatura normală a corpului este unul dintre indicatorii principali ai funcţionării normale a organismului și, totodată, un indice al stării generale de sănătate. Toate funcţiile corpului necesită menţinerea unei valori adecvate a temperaturii. Asta înseamnă că orice abatere gravă de la temperatura normală a organismului este un indiciu al unor probleme de sănătate. Temperatura normală a corpului adulţilor este de 37 de grade Celsius, când nu prestăm nicio activitate fizică sau când nu sunt temperaturi atmosferice excesiv de ridicate.

2. Ne asigură hidratarea pielii

În zilele călduroase, pielea are un aspect mai gras, mai deshidratat sau iritat. O hidratare corespunzătoare asigură restabilirea echilibrului natural al pielii. Pe lângă consumul mărit de apă, dușurile călduţe au un rol extrem de important pentru sănătatea pielii. O curăţă fără să-i atace bariera protectoare a pielii. Apa caldă înlătură toxinele din celule și îmbunătăţește fluxul sanguin.

3. Ne păstrează funcţionarea normală a sângelui

O bună hidratare face ca sângele nostru să funcţioneze mai bine. Nivelul de oxigen va crește, iar organele vor fi mai bine irigate.

4. Ne menţine buna funcţionare a creierului

Apa îi oferă creierului energia de care are nevoie pentru a-și desfășura activitatea și-i îmbunătăţește funcţiile, inclusiv gândirea și memoria. Potrivit studiilor realizate de cercetătorii în domeniu, celulele din creier necesită o cantitate dublă de energie, comparativ cu celelalte celule din corp. Iar cea mai bună sursă de energie este apa.

5. Ne ajută să ne mișcăm mai bine

Un consum mai mare de apă ne conferă mai multă mobilitate și confort în mișcare pentru că ajută la lubrifierea articulaţiilor.

6. Ne ferește de accident vascular cerebral

Cele mai recente cercetări realizate în domeniu arată că bând mai mult de șase pahare de apă pe zi ne reducem la jumătate riscul de a suferi un accident vascular cerebral.

7. Ne permite formarea salivei, importantă pentru înghiţirea alimentelor

Saliva formată prin consumul de apă înmoaie alimentele, ajută masticaţia și formează bolul alimentar. Fără salivă, am avea dificultăţi la înghiţirea alimentelor, la vorbire și digestie.

8. Ne îmbună­tăţește acuitatea vizuală

Ochii noștri sunt umpluţi cu apă – umoare apoasă, care este responsabilă de aproximativ 15-20% din capacitatea de refracţie a ochiului. Pentru a ne păstra rata de refracţie a umoarei apoase, în fiecare dimineaţă când ne trezim primul lucru pe care trebuie să îl facem este să bem apă.

9. Ne ajută să eliminăm deșeurile și toxinele

Apa este esenţială pentru eliminarea de­șeurilor și toxinelor din corp, menţinând buna funcţionare a rinichilor, ficatului și intestinelor.

Când și câtă apă trebuie să bem

Nu există o regulă stabilită pentru consumul de apă. Pur și simplu, organismul nostru ne transmite semnale prin care ne atenţionează că avem nevoie de lichide. Totuși, având în vedere că deși suntem abia la începutul verii și temperaturile sunt tot mai ridicate, organismul va funcţiona mai bine dacă vom consuma lichide în următoarele momente cheie:

- un pahar cu apă după trezirea de dimineaţă;

- un pahar  cu apă cu o jumătate de oră înainte de masă;

- un pahar cu apă înainte de a face baie îţi scade tensiunea arterială;

- un pahar cu apă înainte de culcare te ajută să previi accidental vascular.

Referitor la consumul de apă în timpul mesei, părerile experţilor sunt împărţite. Există teorii conform cărora apa băută în timp ce mâncăm ne dilată stomacul și ne taie pofta de mâncare. Pe de altă parte, apa consumată în timpul mesei ne ușurează tranzitul intestinal fiind recomandată în cazul în care suferim de constipaţie. Un lucru e sigur. E bine să bem câte un pahar de apă de fiecare dată când ne este sete.