Prevenţia este de dorit pentru a-ţi menţine sănătatea la cote maxime, iar acest lucru începe cu  o igienă riguroasă a casei. Alocă măcar o zi din săptămână pentru o curăţenie amplă!

 

Aspiră, aeriseşte locuinţa zilnic, schimbă lenjeria săptămânal şi asigură-te că ai întotdeauna praful îndepărtat din toate colţurile casei. Din când în când, completează curăţenia cu o dezinfectare a întregii locuinţe. Spirtul, cloramina, oţetul şi soluţia de parchet nu trebuie să ţi lipsească din casă. În acest mod, reu­şeşti cel mai sigur să distrugi germenii, viruşii şi microbii, evitând astfel numeroase boli.

Boli pe care le poţi lua din propria locuinţă

Astm bronşic – Reţine! Casa Neareisită, covoarele şi tapiţeria pline de praf declanşează crizele de astm bronşic.

Cancer pulmonar – azbestul, materialul folosit la izolarea tavanelor şi podelelor şi care se regăseşte şi în ţevile de apă şi încălzire din clădirile vechi, poate genera cancer pulmonar prin inhalarea particulelor timp îndelungat.

Infecţii ale pielii – pitiriazisul, dermatitele şi diverse infecţii ale pielii le poţi lua din cada de baie. Peste 90% dintre microbii care se depun pe cadă rămân acolo chiar şi după spălarea acesteia.

Otită, nevralgie, diverse boli pulmonare – filtrele aparatului de aer condiţionat trebuie menţinute în perfectă stare de curăţenie. În caz contrar, acestea sunt purtătoare de microbi, bacterii şi mucegaiuri care afectează plămânii, ducând la diverse afecţiuni grave. Utilizarea greşită a aerului condiţionat poate cauza şi otită sau nevralgie.

Sfatul medicului: Spală lenjeria săptămânal!

“Pentru o sănătate cât mai bună, se recomandă să îmbrăcaţi complet salteaua de dormit, pernele, plapuma, cuverturile şi păturile în huse impermeabile la alergene. În plus, trebuie să ai în vedere spălarea săptamânală a întregii lenjerii de pat cu apă la temperatura de 550- 600C, reducerea umidităţii relative (sub 50 %) şi aerisirea zilnică a camerei, în funcţie de climat. Nu uita de ventilarea optimă a bucătăriilor/băilor pentru eliminarea aburilor, utilizarea instalaţiei de aer condiţionat/dezumificatoarelor, înlăturarea excesului de apă de pe obiecte sanitare/din bucătărie, soluţionarea scurgerilor/stagnărilor de apă. Nu în ultimul rând, evită să dormi în camere care nu corespund condiţiilor de igienă, fie că mergi la rude, la ţară fie că mergi să te relaxezi într-o zonă turistică. Nu accepta condiţiile hoteliere improprii!  Evită să locuieşti în subsoluri, încăperi umede etc.”, spune medicul Adriana Tudose.