Iarna nu-i ca vara. Lasă comoditatea deoparte şi, după fiecare ninsoare depusă pe carosabil, pune mâna pe lopată şi dă-ţi zăpada din faţa porţii sau de pe trotuarul de la bloc. Neglijenţa te poate costa nu doar o trântă zdravănă soldată cu dureri groaznice şi eventual, o mână sau un picior rupt, care să te trimită la spital, ci şi o amendă usturătoare. Reprezentanţii primăriei te pot uşura de cel puţin 200 de lei pentru stratul de zăpadă din faţa curţii sau pentru ţurţurii de la streaşina casei.

După prima zăpadă din iarna 2012-2013, inspectorii Primăriei Bucureşti au dat într-o singură zi de controale, nu mai puţin de 32 de amenzi în valoare totală de 30.500 de lei pentru nerespectarea dispoziţiilor privind deszăpezirea şi nesemnalizarea unor lucrări în carosabil. Mai exact, au fost inspectate 56 de artere principale afe-rente clădirilor unor societăţi comerciale şi unor imobile de locuinţe. Neregulile depistate la faţa locului i-a determinat pe inspectorii Primăriei Municipiului Bucureşti să întocmească 25 de procese verbale de constatare şi sancţionare a contravenţiilor, în valoare totală de 14.000 lei şi au fost somate 197 de persoane fizice sau juridice, inclusiv asociaţii de proprietari. Mai mult, au fost verificate şi identificate 21 de lucrări în carosabil, dintre care şapte nu au fost semnalizate corespunzător, valoarea tota-lă a amenzilor aplicate în aceste cazuri fiind de 16.500 de lei. 

Ai firmă? Inspectorii te ușurează de 2.000 de lei 

Atenţie! Potrivit Hotărârii CGMB nr. 120/2010, fie că eşti persoană fizică sau juridică eşti obligat ca, pe timp de iarnă să-ţi dai zăpada şi să-ţi îndepărtezi gheaţa din faţa curţii, trotuarului aferent imobilului în care domiciliezi sau  îţi desfăşori activitatea şi de pe terenurile deţinute, în cel mult 24 de ore de la încetarea ninsorii. Dacă nu te conformezi şi sfidezi legea, ca persoană fizică pentru zăpada de la bloc vei fi sancţionat cu amendă cuprinsă între 200 de lei şi 500 de lei. Iar ca persoană juridică, pentru gheaţa din faţa sediului firmei vei fi nevoit să scoţi din buzunar între 500 şi 2.000 de lei. Rişti aceleaşi sancţiuni şi în cazul în care nu-ţi îndepărtezi ţurţurii de gheaţă formaţi la nivelul acoperişului construcţiei.