Duminică, 5 iunie, edilii localităților ilfovene au avut de trecut un examen important. Cel al confruntării cu alegătorii. S-au ridicat ei la înălțimea așteptărilor cetățenilor, în ultimii patru ani, sau nu? Aceasta a fost întrebarea la care au răspuns, prin voturile lor, cei care s-au prezentat în fața urnelor. Redactorii de la Jurnalul de Ilfov au fost, în ziua scrutinului pentru alegerile locale, în mijlocul evenimentelor, iar ceea ce au văzut și au constatat, străbătând mai toate localitățile județului, vă vor fi prezentate în paginile următoare.
Bragadiru – Sediul Primăriei
Marin Brânzoi, consilier județean: “Am venit cu gândul unui nou impuls”
Printre alegătorii din Bragadiru s-a aflat și Marin Brânzoi, consilier județean și fost primar al orașului Bragadiru în perioada 2000-2008. “Am venit cu gândul unui nou impuls și anume, ordinea, curățenia și alimentarea cu apă potabilă. Există o colaborare perfectă între mine și primar și va rămâne la fel, indiferent cine va câștiga alegerile de astăzi, dar am aceste așteptări. Bragadiru este un oraș cu peste 25.000 de locuitori, din care 20.000 sunt domiciliați cu acte”, ne-a explicat Marin Brânzoi, consilier județean. Din cei 14.300 de alegători înscriși pe liste, până la ora 10.00, au votat 1.135. Și, cel puțin până-n jurul orei 11.00, nu au fost incidente. “La orele dimineții predomină votanții cu vârste peste 45 de ani. În general, oamenii știu ce au de făcut așa că totul decurge normal. Au fost luate toate măsurile și pentru alegătorii nedeplasabili. Pentru secțiile de votare de la sediul Primăriei, există rampă destinată persoanelor cu dizabilități. Avem și urnă mobilă pentru persoanele cu handicap grav, însă avem doar două cereri pentru ea”, ne-a spus Mariana Țună, președintele Biroului Electoral de Circumscripție pentru orașul Bragadiru. La rândul său, președintele Secției de Votare 1 ne-a confirmat desfășurarea procesului electoral în liniște și siguranță. “A fost aglomerat, dar liniștit. Oamenii au știut unde sunt arondați și au respectat ordinea”, ne-a spus Adina Tomescu, președintele Secției de Votare 1, Bragadiru.
Popești-Leordeni
Orașul cu două tipuri de alegători
Popești-Leordeni este orașul care a cunoscut una dintre cele mai spectaculoase dezvoltări imobiliare. O mare provocare pentru oricare edil, aceea de asigura dezvoltarea urbanistică corespunzătoare pentru noii locuitori ai orașului, deci și pentru primarul în funcție, Petre Iacob. Votul din 5 iunie a reprezentat, astfel, o confirmare a competenței edilului, care a pecetluit iscusința sa în într-ale administrației.
Am vizitat, prin urmare, câteva dintre secțiile de votare ale orașului, împărțit deja, neoficial desigur, în Popeștiul Nou și cel vechi. În zona veche a orașului am intrat într-o secție de votare găzduită de Liceul „Radu Popescu”. În curtea liceului, se aflau mai mulți locuitori, care „supravegheau”, din exterior, procesul de votare. „Observatori” neoficiali, cum i-am numit eu. În secția de votare nr. 72, scrutinul era în toi. Președintele secției Nicolae Silviu Manea ne-a spus că aici sunt arondați 1.377 de alegători, iar până la ora 14.00 se prezentaseră 446 de votanți. Nici aici nu au fost semnalate incidente în timpul votului.
Nu același lucru se poate spune despre secțiile de votare amenajate la Oratoriul Sf. Murialdo, unde au fost arondați locuitorii din zona nouă a orașului. Aici, prezența la vot era foarte slabă, în jurul orei 15.30. Din 2.102 alegători înscriși pe liste, de-abia veniseră vreo 15%. În curtea oratoriului, observatorii oficiali și cei neoficiali cam șomau, iar Sf. Murialdo privea, de pe un piedestal în zare, în așteptarea alegătorilor.
Pantelimon
Alegeri sub presiunea clanurilor de interlopi
În ziua alegerilor locale, orașul Pantelimon a fost unul dintre punctele mai fierbinți din județ. După o campanie presărată cu lovituri sub centură, denigrări și calomnii la adresa primarului în funcție, Marian Ivan, ziua votării se anunța una destul de tensionată. Și, într-adevăr, în jurul secțiilor de votare am putut constata o oarecare tensiune care plutea în aer. Pentru că, în apropierea școlilor unde se desfășura scrutinul erau masate o serie de grupuri formate din binecunoscuți membri ai clanurilor interlope din localitate, care creau, prin simpla lor prezență, o atmosferă amenințătoare. Mai mult, potrivit spuselor candidatului M10 la funcția de primar, Gheorghiță Neacșu, încă de la deschiderea secțiilor de votare s-a putut constata un dute-vino continuu de taximetre care aduceau votanți. „Aceste taxiuri aduc grupuri de câte patru oameni de la 2 kilometri distanță și apoi se întorc acolo pentru a mai îmbarca alți votanți. I-am urmărit la fața locului și am văzut că majoritatea acestor oameni locuiesc pe Drumul Gării. Este mai mult decât ciudată această forfotă de taxiuri, mai ales că, în zona respectivă, locuiesc oameni cu o situație materială mai precară, care nu-și permit să cheltuiască banii pe taxi”, ne-a spus candidatul M10.
Situația, însă, s-a păstrat în limitele normalității, pentru că prezența jandarmilor și a Poliției a asigurat ordinea, iar procesul electoral s-a desfășurat în liniște.
Măgurele Locuitorii orașului au votat cu speranță în viitor
La Măgurele am ajuns cu două ore înainte de închiderea urnelor. Prima escală am făcut-o în Aluniș („la Broscărie”, cum îi zic localnicii), la Secția de votare cu nr. 36, organizată în vestiarul de lângă terenul de sport. În incinta secției se aflau câțiva alegători care-și exercitau dreptul de vot. Petronela Curcan, președintele secției, mi-a spus că prezența la vot este una destul de bună, până la acea oră, pentru că din cei 1.156 de alegători pe care-i are pe listă s-au prezentat mai mult de jumătate, mai precis 660, iar procesul de votare s-a desfășurat fără incidente. „Am venit să votez pentru un viitor mai bun pentru orașul acesta și sunt convins că cel pe care l-am ales nu mă va dezamăgi, pentru că a dovedit asta, în ultimii ani”, mi-a spus un alegător care a dorit să rămână anonim.
Ajuns la Primăria Măgurele, în incinta căreia erau amenajate alte două secții de votare, nr. 34 și 35. Și aici procesul de votare se desfășura normal, iar prezența era mult peste media națională. Președintele secției nr. 34, Aristidia Decă, mi-a spus că până la ora 19.00 votaseră peste 58,6% din cei 1.450 de alegători arondați aici. Dintre aceștia, 28 votaseră pe liste suplimentare, pentru că aveau doar viza de reședință pentru Măgurele, iar actul lor de identitate era întocmit în altă localitate. În acest caz, noul sistem de scanare, mi s-a explicat, în momentul când alegătorul este înregistrat, el este automat radiat din listele localității unde a fost întocmit documentul de identitate.
Buftea
Președintele Consiliului Județean Ilfov a votat la Școala Nr. 1
La ora 9.45, la Școala nr. 1 din Buftea, unde a fost organizată Secția de votare 11, din cadrul Circumscripției Electorale nr. 2 din oraș (unde au mai funcționat și secțiile 10 și 12), a sosit președintele Consiliului Județean Ilfov, Marian Petrache, pentru a-și exercita votul.
A fost imediat recunoscut de câțiva locuitori ai orașului, mai ales ca era însoțit de primarul localității, Gheorghe Pistol, și a fost salutat. După ce a verificat listele cu străzile arondate, pentru a afla la care secție votează, Marian Petrache a intrat în Secția 11, unde, în două ore de la deschiderea urnelor, votaseră aproximativ 100 de persoane, potrivit președintelui de secție, Gheorghe Lința. Nu au fost înregistrate nici un fel de deficiențe în folosirea sistemului de verificare electronică a cărților de identitate, pus la dispoziție de către STS.
Am remarcat faptul că președintele CJI s-a arătat un pic nemulțumit de calitatea ștampilelor, însă cei din secția de votare i-au spus că vor avea grijă să fie în permanență suficient tuș pe ele, ca să nu apară probleme…
După exercitarea votului de către Marian Petrache, edilul din Buftea s-a deplasat la Școala gimnazială nr. 2, unde a votat și domnia sa, în cadrul Secției 17, la care era arondat. Până la ora 10.00, aici votaseră aproximativ 140 de persoane.
Voluntari
Cine merge cu urna mobilă?
Ora 15.45 ne-a prins în Voluntari, la secția 97, amenajată în holul de la intrarea în Primăria Voluntari. Georgeta Nica, președintele secției, ne-a declarat că, din 1.562 de alegători votaseră până la acel moment circa 550 de persoane. De asemenea, pentru cele 7 cereri de urnă mobilă, tocmai se pregătea echipa formată din reprezentanți ai secției de vot și polițiștii desemnați să însoțească urna, însă a existat aceeași problemă semnalată și la Ștefăneștii de Jos – neînțelegeri legate de cine pune la dispoziție mijlocul auto de transport.
La secția 87, amenajată alături de secțiile 88 și 89 – în Școala gimnazială nr. 1 din oraș, Adriana Vlădeanu, președintele secției, ne-a declarat că, până la ora 16.20, aici votaseră circa 40% dintre alegători din cei 1.700 arondați.
Otopeni
Interzis la fotografiat!
Un scrutin liniștit a avut loc și în orașul Otopeni. La ora 17.20, la secția 45, amenajată în incinta Primăriei Otopeni, atmosfera era destinsă și ”răcoroasă” față de alte secții de vot de prin Ilfov. Președintele secției, Marcela Gheorghe ne-a declarat că, din cele 1.175 de persoane arondate votaseră circa 450, și nu s-au semnalat incidente. A existat o singură solicitare de urnă mobilă. Realizarea de ilustrație cu material fotografic nu ne-a fost permisă, situație, de altfel, deloc singulară în Ilfov, justificată de o excesivă precauție a președinților secțiilor de vot, care au avut diferite explicații – confidențialitatea votului (deși, evident, nu se fotografia în cabina de vot) sau a datelor de identificare ale alegătorilor… etc.
Și, tot în sediul Primăriei Otopeni, dar de această dată în spațiul atribuit Serviciului public de asistență socială – a fost amenajată secția 46 de votare. Președintele Irina Șerbănescu ne-a declarat că, până la ora 17.30, aici votaseră circa 450 de persoane din cele 1.155 înscrise pe listele permanente.
Chitila
Pâna la ora 11.00, nu existau solicitări pentru urna mobilă
La Chitila am ajuns la ora 10.30, întâi la Școala cu clase I-VIII, nr.1 ”Prof. Ion Vișoiu” – clasele I-IV și grupe de preșcolari ”Ion Olteanu”. Aici au fost amenajate secțiile 28 și 29, unde votaseră, până la ora menționată circa 140 de persoane (la secția 28), potrivit declarației președintelui acesteia, Cristina Simion și, circa 100 de persoane la secția 29.
Tot în Școala nr. 1 ”Prof. Ion Vișoiu”, din Chitila, dar în locația unde învață clasele V-VIII, au fost organizate secțiile 24 și 25. Potrivit declarației președintelui șecției 24, Marilena Cernea – votaseră până la ora amintită, circa 200 de persoane. Nu exista nici o solicitare pentru urnă mobilă, însă noua legislație electorală permitea ca aceste cereri să se depună și în ziua votării, nu numai anterior – cum a fost la alte scrutinuri.
Moara Vlăsiei
Nu a fost nevoie de urnă mobilă
La secția 199 din Moara Vlăsiei, amenajată în Școala cu clase I-VIII nr.3 ”Alexandru Dimitrie Ghica”, din satul Căciulați, din 1.517 alegători, votaseră până la ora 13.15, circa 500 de persoane.
Președintele secției, Corina Stănică, ne-a declarat că nu fuseseră depuse, până la acel moment, solicitări pentru urna mobilă.
În satul Moara Vlăsiei, la secția 198, amenajată în cadrul Școlii nr. 1, din 1.750 de persoane arondate votaseră, până la 14.30, circa 530 de persoane, potrivit președintelui Anca Gabriela.
Mogoșoaia
Un vot de la administratorul public
Secția 204 a fost amenajată pe Șos. Târgoviște nr. 48A, unde se află sediul Poliției Locale Mogoșoaia. Până la ora 11.25, aici votaseră, potrivit declarației președintelui secției, Vlad Năstase, circa 220 de persoane. L-am surpins, aici, la vot, pe administratorul public al Primăriei Mogoșoaia, Mihai Staicu.
La Serviciul Public comunitar Local pentru evidența persoanelor, din Mogoșoaia, din imediata apropiere a secției 204, Irina Musceleanu ne-a declarat că, în cursul dimineții eliberase 4 documente de identitate celor care au solicitat acest lucru.
La secțiile 200 și 201, amenajate în sediul Școlii generale nr. 1 din Mogoșoaia, nu ni s-a permis fotografierea, dintr-un exces de zel al președinților celor două secții de votare, deși documenele noastre de identificare, precum și legitimațiile de presă au fost perfect valabile. La secția 202, din cadrul aceleiași unități școlare, președintele Claudia Vasile a dat dovadă de mai multă transparență, și ne‑a declarat că votaseră, până la ora 11.30, circa 200 de persoane.
Dascălu
Linişte şi calm
La ora 14.40 am ajuns în comuna Dascălu, la Secția de votare 158. Din cele puțin peste 1.700 de persoane arondate, votaseră deja 560 de persoane, iar solicitări pentru urnă mobilă nu fuseseră înregistrate, potrivit declarației președintelui șecției, Maria Teacă.
Corbeanca
Prezenţă bună
La ora 12.10, la Secția 150 din Tamași/Corbeanca, votaseră, potrivit președintelui Cristina Zamfir, din 1.642 de persoane aflate în evidențe pe lista permanentă și 4 pe lista complementară – circa 400 de alegători. Fusese depusă o solicitare pentru urna mobilă.
În satul Corbeanca, la Școala gimnazială nr. 1, secția 149, din aproximativ 2.000 de alegători, votaseră circa 20%, până la ora 12.30.
Ștefăneștii de Jos
Urna mobilă, pregătită pentru alegătorii netransportabili
La secția de votare 221, din Ștefăneștii de Jos, amenajată în cadrul Școlii cu clase I-VIII nr. 1, Corp A, votaseră, până la ora 15.00, mai bine de jumătate dintre cele 1.150 de persoane cu drept de vot arondate. Erau înregistrate circa 10 cereri pentru urnă mobilă, depuse de către persoane netransportabile sau reprezentanții legali ai acestora, care au dorit sa-și exprime votul. Am surprins pregătirea echipajului de poliție desemnat să-i însoțească pe reprezentanții secției la adresele unde s-a cerut urna mobilă, dar nu am putut merge și noi, deoarece plecarea urnei a fost întârziată nefiind foarte clar cine ar fi trebuit să pună la dispoziție mijlocul de transport. (De altfel, acestă problemă am sesizat-o și la alte secții de vot din alte localități).
La Secția 222 (Corpul B) al școlii nr. 1, existau, de asemenea, trei solicitări pentru urna mobilă, făcute de la prima oră a dimineții și, până la ora 15.00, votaseră 750 de persoane.
Balotești
Coadă la votare
Fără incidente neplăcute s-a desfășurat scrutinul electoral și în Balotești. La secțiile 108 și 109, Circumscripția electorală 11, amenajate în incinta Școlii nr. 1, din comună, votaseră, până la orele prânzului, un procent de aproximativ 20% dintre alegătorii de pe listele permanente și complementare. La ora 13.00, la secția 107, amenajată în fostul Cămin Cultural de pe str. I.C. Brătianu, votanții au format cozi pentru a ajunge la urne. Ramona Toader, președintele secției, ne-a declarat că aglomerația se datorează și faptului că există numai 4 cabine de vot și, evident, doar patru ștampile, iar lucrurile merg mai încet în aceste condiții. Din 1.348 de alegători, până la ora 13.00, votaseră circa 300.
Tunari
Fără incidente
La secția de vot 227, din Tunari, amenajată în corpul C al Școlii nr. 1 din localitate, potrivit declarației președintelui acesteia, Ionuț Mircea, până la ora 17.00, aici votaseră circa 700 de persoane din cele 1.550 arondate. Au fost înregistrate trei solicitări pentru urnă mobilă și nu s-au semnalat incidente neplăcute sau blocaje în sistemul electronic de verificare a cărții de identitate, pus la dispoziție de STS.
Și la secția 228 (din corpul B al școlii), până la ora 17.00, cele 7 solicitări pentru urnă mobilă fuseseră onorate și, potrivit declarației președintelui secției, Nicolae Brândușa, din 1.608 alegători cuprinși în listele permanente, votaseră 739 și încă aproximativ 20 pe liste suplimentare.
Cornetu
Viceprimarul Ion Stanciu:
“Am votat pentru continuitate”
În cele cinci secții de votare 153, 154, 155, 156 și 157 de la Școala Gimnazială Nr. 1 din comuna Cornetu, și-au exprimat opțiunea electorală o sută de localnici, până la ora 10.00. La intrarea în instituție, viceprimarul Ion Stanciu, un om al orarului fix, tocmai acordase votul de încredere pentru continuarea dezvoltării comunei. “Am votat cu gândul că vom continua ceea ce ne-am propus împreună cu membrii Consiliului Local. Avem multe proiecte în derulare. Urmează să primim autorizația CNADNR pentru modernizarea Șos. Alexandria – făcut acostamente, rigole, trotuare și spații verzi. Avem în plan și extinderea cu aproximativ 20 km a suprafeței cu apă și canalizare pe străzile adiacente. Vrem să mai adăugăm un etaj la Grădinița cu Program Prelungit, ca să ajutăm cât mai multe familii. La școală, mai avem încă 12 noi săli de clasă și o sală de sport de 1.048 metri pătrați, pentru handbal, baschet și volei, pe care o vom inaugura curând. Mai avem în proiect și o stație de epurare, pe malul Argeșului”, ne-a spus viceprimarul Ion Stanciu.
Petrăchioaia
Primarul Mihai Dobre: “Am votat pentru binele localnicilor”
În jurul orei 15.00, jumătate dintre localnicii comunei Petrăchioaia votaseră deja. Primarul Mihai Dobre, a votat la secția 212, de la Școala Gimnazială Nr. 1 din localitate. Cu gândul că împreună cu alegătorii săi, va continua să facă din Petrăchioaia o comună modernă, bine gospodărită, care să fie atractivă pentru vârstnici și tineri, deopotrivă. “N-am votat pentru funcția de primar, ci pentru binele localnicilor din Petrăchioaia. Le mulțumesc, pe această cale, atât celor care au avut încredere în mine și m-au votat, cât și celor care nu m-au votat! Primul lucru pe care o să-l fac în noul mandat va fi igienizarea școlilor.
Apoi, alimentarea cu apă potabilă și canalizarea și introducerea gazelor în toată comuna, proiecte pe care le avem în derulare. Asfaltarea străzilor, extinderea rețelei electrice, construirea unui deversor pentru ape mari, construirea unui teren de sport și a unei săli de sport sunt doar câteva dintre obiectivele noastre imediate”, ne-a spus primarul Mihai Dobre. Prezența votanților într‑un număr mare a confirmat-o și centralizarea datelor. “Este aglomerat pentru că sunt mulți votanți, dar totul a decurs bine. Cel mai vârstnic alegător are 85 de ani, iar cel mai tânăr, 18 ani. Până la ora 15.00, au votat cam jumătate, mai exact, 789 din cei 1.619 înscriși pe liste”, ne-a spus Mariana Ioniță, președintele Secției de Votare 212 din Petrăchioaia.
Dragomirești
Vale
Alegătorii: “Am dat votul pentru educaţie şi străzi mai bune”
Cea mai recentă centralizare, cea de la ora 13.00, arăta o prezență la vot de 40-45% în Dragomirești Vale. Până la acea oră, la Grupul Școlar “Vintilă Brătianu”, dintr-un total de 4.146 de persoane înscrise pe liste, au votat 1.586. “Au fost persoane de toate vârstele, iar totul a decurs fără nicio problemă. Pentru că respectăm dreptul la vot al persoanelor cu dizabilități, avem și o urnă mobilă pentru care avem deja 20 de cereri”, ne-a explicat Emilia Manolache, președintele Secției de Votare 174, din Dragomirești Vale. Ca peste tot, tinerii și bătrânii, deopotrivă, și-au dat votul pentru binele comunității. „Am votat cu speranța că vom avea școli modernizate și străzi pe care se va putea circula fără riscuri”, ne-a spus Dana Ghiță, o tânără votantă de 19 ani.
Grupul Școlar “Vintilă Brătianu”
Chiajna
Primarul Mircea Minea: “Intru cu dreptul în noul mandat”
Ferm convins că va ieși învingător și de data aceasta și își va duce la bun sfârșit planurile mărețe pe care le are pentru dezvoltarea și modernizarea comunei Chiajna, în următorii patru ani, primarul Mircea Minea a votat încă de la prima oră la Sala de Sport a Complexului Concordia Chiajna. Dar a rămas printre alegători, în afara secțiilor de votare, și la orele amiezii. Încrezător că și cetățenii comunei pe care o administrează de peste două decenii îi împărtășesc doleanțele, edilul și-a exprimat opțiunea în felul următor: “A fost o campanie oarbă, dar intru cu dreptul în noul mandat. Am votat pentru continuitate. Vreau să terminăm canalizarea în toată comuna, să le ofer localnicilor mei posibilitatea de a trăi într-o comună modernă, înfrumusețată cu multe spații verzi și zone florale. Vom avea aici o adevărată oază de verdeață și liniște”, ne-a spus primarul Mircea Minea. Din cei aproximativ 1.800 de localnici înscriși pe liste, până la ora 13.00 au votat peste 700. “Au fost fluxuri de votanți în jurul orelor 10.00 și, respectiv, 12.00. În rest, a fost un ritm firesc și nu s-a întâmplat nimic deosebit. Avem o listă suplimentară, cu 13 persoane care au flotant sau fac parte din comisiile de votare și sunt repartizate la alte secții”, ne-a explicat Liliana Ispas, președintele Secției de Votare 129 din Chiajna.
Cernica
Un vot fără surprize
Era în buza amiezii, când am ajuns și la Cernica. În curtea școlii din centrul comunei l‑am întâlnit pe primarul în funcție, Gelu Apostol. Mi‑a mărturisit că este liniștit în privința rezultatului votului, în ciuda unor probleme pe care i le-au făcut contracandidații săi. Prezența la vot, la 5 ore după deschiderea secțiilor de votare, era una bună. La secția 123, președintele Marinela Ristea estima că prezența era foarte bună, 227 de votanți din 948 pe liste, și că se va depăși procentul de 50%, până la sfârșitul zilei. Așadar, un scrutin fără probleme la Cernica, al cărui rezultat, s-a dovedit la final, nu a produs nicio surpriză.
Dobroești
Cozi, la secţiile de votare
În jurul orei 18.00, în fața secțiilor de votare de la Școala Gimnazială Nr. 1 din Dobroești, erau cozi mari. Încolonați, zeci de tineri și bătrâni ai locului își așteptau cu nerăbdare rândul la exprimarea opțiunii prin vot. Toți, cu gânduri de mai bine. “Avem aproximativ 1.400 de persoane înscrise pe liste, iar până la ora 17.00 au votat 590. Estimativ, la noi au predominat persoanele trecute de 50 de ani. Nu au fost incidente, doar că sistemul electronic de scanare a cărții de identitate a alegătorilor înainte de a-și exercita votul este un pic anevoios, iar oamenii sunt nevoiți să aștepte puțin”, ne-a explicat Carmen Jolobceastai, președinta Secției de Votare 163 de la Dobroești.
Brănești
Cronica unei victorii anunţate
Am ajuns la Bănești cu convingerea că această comună poate fi dată drept model de civilizație multor localități în România. Nu aveam niciun dubiu asupra preferințelor brăneștenilor în privința viitorului primar. Pentru că Niculae Cismaru poate fi considerat unul dintre cel mai performant primar din ultimii 4 ani, iar locuitorii Brăneștiului îl apreciază pe măsura faptelor sale. Era în jur de ora 11.00 când am intrat în prima secție de votare, cea cu nr. 118, amenajată în sala de sport a Liceului „Traian Lalescu”. Alegătorii veneau, rând pe rând la vot, intrau în cabină, apoi introduceau buletinele în urnă. I‑am întrebat pentru ce votează. Mi-au răspuns simplu: „Pentru continuitate, pentru că avem un primar pe cinste!”, aș putea sintetiza răspunsurile lor într-o singură frază. La școala nr.1, o familie ținând de mână un puști se îndrepta către secția de votare. „Uite ce terenuri frumoase de sport! Domunul primar Cismaru le-a făcut”, zice tatăl, către cel mic. „Aici o să joci tu fotbal, când vei merge la școală”, a continuat el. Fără comentarii.
Ciorogârla
Cu înţelepciune şi credinţă
La fel ca în toate comunele prin care am trecut în ziua votului, și în Ciorogârla oamenii au participat la scrutin, încă de la primele ore. Către prânz, la secția nr. 142 – animație. Școala gimnazială nr. 1 – gazdă. Până la ora 13:00, votaseră peste 400 de oameni, dintre cei 1.709 aflați pe liste. Prof. Florentina Ionescu, dascăl de învățământ primar – acum președintele secției de vot spune: “Totul a fost liniștit și în flux continuu. Nicio dificultate sau obiecții. Cei în vârstă, parcă au fost mai mulți. Au votat și măicuțele de la Mânăstirea din Samurcășești. Liste suplimentare? Da, au fost șapte alegători, până acum“. L-am întâlnit și pe primarul Victor Niculae. “Gândurile și votul meu au fost pentru continuarea înțeleaptă a tot ce am făcut până acum. Mi-am dorit mereu ca oamenii comunei noastre să se bucure de sănătate, copiii lor de o educație școlară bună și am chibzuit cu atenție banul public. Proiecte imediate? Consolidarea dispensarului din Dârvari și finalizarea parcului de acolo. Dar și o grădiniță, pentru care vom aloca 3 milioane de lei. Iar oamenii știu tot ce s-a făcut în anii mei de mandat și vor alege ce e mai bun. Le cunosc înțelepciunea și faptele“, a spus el.
Glina
Un preşedinte de circumscripţie obtuz
La Glina am avut prima surpriză neplăcută, în tot periplul nostru prin Ilfov. La Secția de votare nr. 82, am fost întâmpinați de Maria Petrache, președintele secției. Destul de amabilă, dumneaei ne-a oferit date despre cum se desfășoară votul aici. La ora 13.00, ne-a spus ea, votaseră cam 310 alegători, din cei 1.500 aflați pe liste, și aceștia continuau să vină. În acel moment, a intervenit președintele Circumscripției electorale nr. 28, aflat în incintă, și ne-a interzis cu desăvârșire să facem fotografii în incinta secției, pentru că, pasămite, este interzis!? Mai mult, am aflat ulterior, a sunat la BEJ Ilfov și a afirmat că am fotografiat, citez, „buletinele de vot, de aproape”. O minciună gratuită, care nu a ajutat la nimic. Am plecat nedumeriți și cu un gust amar. Ne-om fi întors pe vremea lui Ceaușescu?
Domnești
“Viitorul nostru e aici“
Secția de votare cu nr. 168 s-a aflat în incinta Căminului Cultural al comunei. Fluxul oamenilor la vot a fost constant aici, ca în toate celelalte locurile unde s-au desfășurat alegerile. “A fost o atmosferă calmă și liniștită. De la prima oră a dimineții până la amiază, își exprimaseră opțiunile 450 de alegători – din totalul celor 1.625 înscriși pe liste. Au fost de toate vârstele“, spune Mihaela Florentina Maria, avocat și președintele secției.
Către amiază, ne întâlnim cu Doina Scripa – referent superior de comunicare în cadrul primăriei. E o veche cunoștință, care ne-a furnizat, de-a lungul timpului, informații ajunse în paginile ziarului nostru. A venit împreună cu fiul ei, student la zootehnie. “Eu pot evalua foarte corect situația comunei. E prima oară când votăm în localitatea noastră. Mi-am actualizat statutul de domneşteancă şi particip cu implicare sinceră pentru viitorul realității vieţii de aici“.
Clinceni
Vot pentru continuitate
Am ajuns la Clinceni în jurul orei 11:30. La secția de votare nr. 145 – de la Liceul cu program sportiv, cu clasele I-XII – alegătorii intrau în liniște. De la Călinescu Anda Elena – președintele secției aflăm: “Aici, avem înscriși pe listele permanente 2.009 alegători. Pînă acum au votat aproape 20 % dintre ei. La primele ore au venit mai ales cei care lucrează chiar duminica. Apoi vor sosi și vârstnicii, îndeosebi după slujba religioasă, de la biserică. Toată lumea a votat în liniște. N-am avut nici un incident“.
Adrian Budeanu, primarul comunei: „Eu am votat pentru continuarea tuturor proiectelor și a strategiei înfăptuirii lor. Iată, vineri, 3 iunie, ENEL a montat transformatorul de curent electric pentru Staţia de apă potabilă. Iar în următoarele câteva zile, 70 % din gospodăriile noastre vor avea apă la robinete. De fapt, tot ce am început are nevoie de firul neîntrerupt al realizării. Cele de până acum au fost concepute în beneficiul exclusiv al comunității. Le-am dus la bun sfârșit, împreună cu echipa care mă însoţeşte și au avut sprijinul oamenilor.
Găneasa
Participare bună la scrutin
Alegătorii din Găneasa și-au exprimat opțiunile, într-un număr bun al participării. Au fost deschise secții la Piteasca, Șindrilița, Găneasa, Cozieni și Moara Domnească. Desfășurarea votului fără nicio dificultate a fost o dominantă a parcursului acestei zile.
Găneasa are 5.200 de locuitori și 3.927 de votanți, înscriși pe listele permanente. În jurul orei 17:00, “la noi, au votat aproape 700 de alegători, din cei 1.008 înscriși“, a afirmat Florentina Ilmaz – președintele secției nr. 180, din Piteasca. Pe primarul Tudor Marin l-am întâlnit în apropiere. El a precizat: “Peste 65% dintre locuitorii comunității noastre s-au prezentat la vot, până la această oră. Am luat toate măsurile pentru ca totul să se desfășoare în liniște și bună pace“.
Afumați
Vot limpede, după o campanie tulbure
“Un vot clar, al limpezirii apelor, după o campanie tulbure și urâtă“, asta a fost concluzia, după discuțiile cu numeroși afumățeni, pe care le-am purtat înaintea scutinului. Comuna ilfoveană e frumoasă, oamenii ei sunt gospodari, dar au fost învrăjbiți de zvonuri murdare, de atacuri la persoană, instigări, de minciuni inventate jenant, provocări și chiar ilegalități. Asta, în lipsa dezbaterii unor proiecte, idei, intenții de mai bine pentru toată comunitatea. În loc ca oamenii să afle tot ce se poate face mai bun pentru ei, rapid și eficient, în programe concrete de viitor, s-au consumat energii nejustificate de apărare pentru limpezirea calomniilor, a zgomotului confuz și reprobabil iscat de strategii necinstite ale contracandidaților primarului în funcție.
Dar oamenii au participat la scrutin în număr suficient de mare, în așa fel încât opțiunea lor să fie limpede. De exemplu, la secția de votare nr. 133, deschisă în incinta Școlii mari, situația era următoarea: până către ora 16:00 votaseră peste 500 de alegători, din cei 1.162 trecuți pe liste.
Gabriel Dumănică, primarul comunei a spus: “Sunt convins că majoritatea concetățenilor mei va alege cu discernământul inteligent pe care îl cunosc – tot ce e mai bine argumentat de fapte, realizări și proiecte. Le doresc tuturor numai bine, le datorez asta și am încredere în parteneriatul onest pe care l-am inițiat împreună“.
1 Decembrie
Cetăţenii au ales continuitatea
În comuna 1 Decembrie, pe la orele 18.25 ale după-amiezii, votarea era în toi. La intrarea în clădirea Școlii nr. 1 am fost întâmpinați de nelipsiții „observatori”. Neoficiali, vreau să spun. Sau, în unele cazuri, grupuri de presiune. Din câte mi-am dat seama, din atitudinea lor, când m-au avertizat că nu vor fotografii, erau susținători ai candidatului Ilie Stan. La Secția de votare nr. 101 se stătea, chiar, la coadă. În interior, bănuielile mele de la intrare mi-au fost confirmate. În secție, Ilie Stan urmărea cu ochi de vultur activitatea de aici. Prezența la vot era foarte bună, a apreciat președintele secției Oana Magdalena Mihai, care ne-a spus că din 1.505 de alegători, 750 se prezentaseră la vot, și continuau să vină. „Am venit să aleg un primar care știu sigur că poate duce la bun sfârșit proiecte bune pentru comuna noastră, un primar care să fie alături de noi și să vină în întâmpinarea necesităților comunității”, ne-a declarat unul dintre alegători.
Vidra
„Observatori”, puhoi, la secţiile de votare
Ajuns în comuna Vidra, am fost surprins de numărul mare de oameni strânși, pâlcuri-pâlcuri, în jurul secțiilor de votare, care îi monitorizau cu atenție pe toți cei care se prezentau la vot. Unii își aduseseră chiar și scaune, să nu obosească. La Sintești, așa cum mă așteptam, desfășurare masivă de forțe de ordine. Aici am nimerit și peste oarecare agitație. Gabi Dinică, candidat la funcția de primar partea ALDE sesizase jandarmii prezenți că la Secția de votare 234 sunt nerguli. „Observatorii se implică mai mult decât președintele. Ei pun mâna pe buletinele de vot, le introduc în urne, îi îndrumă pe alegători, le arată ce trebuie să facă, iau ștampilele de la aceștia”, afirma el. Comandantul dispozitivului de jandarmi a intervenit imediat și a restabilit ordinea în secție. Tot Gabi Dinică, mai era nemulțumit și de faptul că, la Crețești, existau persoane care bifau pe o listă pe cei care se prezintă la vot. Cu toate acestea, din declarațiile președinților de secții de votare, în interiorul acestora nu au fost semnalate incidente grave.
Berceni
Oamenii au votat pentru schimbare
Și în comuna Berceni, înghesuială mare, la secțiile de vot. Atât în interior, cât și în exterior, unde „bisericuțele” cu „observatori” împânzeau locul. La ora 17, la secția de votare 114 s-a prezentat la vot primarul în funcție, Marian Ghenu. Ușor înnegurat, el a fost foarte zgârcit în declarații. Probabil că presimțea faptul că nu va mai intra în preferințele alegătorilor, fapt confirmat, ulterior, de rezultatele votului. După mai multe mandate cu Marian Ghenu, cetățenii din Berceni l-au preferat pe Gheorghe Covrigea.
Jilava
40 de cetăţeni aşteptau noile cărţi de identitate
Ca și la celelalte alegeri din ultimii ani, jilăvenii nu s-au dezmințit. Ei s-au trezit, în ultima zi, că actul lor de identitate își pierduse valabilitatea. Cum Serviciul Public Comunitar Local de Evidență a Persoanelor (SPCLEP) a funcționat și pe 4 și 5 iunie, uitucii a dat năvală să-și preschimbe cărțile de identitate, pe ultima sută de metri. Și nu au fost puțini: 40 de persoane au solicitat documente de identitate noi, în cele două zile. În jurul orei 16.00, câțiva dintre ei așteptau nerăbdători sosirea noilor cărți de identitate…
În rest, la Jilava votarea a decurs fără peripeții, iar în urma votului jilăvenilor, primarul Adrian Mladin s-a ales cu un nou mandat.