Prof. Vasile Bogus, inspector IȘJ Ilfov, mesaj pentru profesori la început de an școlar:

Prin rezultatele bune obținute până acum la concursurile și olimpiadele de Religie, învățăceii și profesorii lor fac cinste unităților de învățământ pe care le reprezintă, orașelor din care provin și întregului județ Ilfov. Ne mândrim cu performeri, cu cei mai buni dintre cei mai buni. Cu toate acestea, prof. Vasile Bogus, inspector școlar pentru disciplina Religie din cadrul IȘJ Ilfov, își dorește ca școlile ilfovene să aibă cât mai mulți olimpici.

Profesorii de Religie din Ilfov au primit, la început de an școlar, binecuvântarea preoților spre a călăuzi elevii pe drumul cunoașterii, în lumină. Marți 13 septembrie, cadrele didactice de specialitate s-au reunit la “Consfătuirea Județeană a Profesorilor de Religie Ilfov” pentru a stabili un traseu clar care să ducă la creșterea calității actului educațional. Evenimentul a avut loc la Otopeni, la Paraclisul „Sfinții Martiri Brâncoveni”, din cadrul Parohiei “Nașterea Maicii Domnului” și a debutat cu o amplă ceremonie religioasă. Un sobor de preoți condus de preotul Cristian Burcea, Protopopul Protopopiatului Ilfov Nord,  alături de Pr. David Pestroiu, a săvârșit o frumoasă slujbă de binecuvântare a profesorilor. Au fost înălțate rugăciuni la Ceruri pentru ca dascălii să aibă spor duhovnicesc și putere de muncă în noul an de învățământ. Invitați de seamă la slujba religioasă și la lucrările întrunirii au fost prof. dr. Vasile Timiș, inspector școlar general pentru disciplina Religie din cadrul Ministerului Educației Naționale, Pr. dr. David Pestroiu, consilier învățământ și activități cu tineretul din cadrul Arhiepiscopiei Bucureștilor și Protopopul Cristian Burcea. Întrunirea a fost moderată de prof. Vasile Bogus, inspector școlar pentru disciplina Religie din cadrul Inspectoratului Școlar Județean Ilfov. 

 

Ne mândrim cu elevi, olimpici pe țară 

După felicitările și laudele meritorii îndreptate către cadrele didactice pentru grija și cinstea față de școală și de elevii săi, pentru întreaga activitate prin care au onorat unitățile de învățământ în anul precedent, inspectorul școlar prof. Vasile Bogus i-a îndemnat pe dascăli să mențină prestigiul școlilor și în acest an. Ba chiar i-a sfătuit să se concentreze și mai mult asupra evoluției copiilor pe plan educativ, să le lumineze mintea, să le încălzească inimile și să le întărească dorința de a face lucruri cât mai bune și mai folositoare, lor și semenilor lor. “Întâlnirea de astăzi, este una specifică învățământului preuniversitar, la fiecare început de an școlar. Astfel, inspectorii transmit noutățile în domeniu, realizează o diagnoză a învățământului pe specialitate prin prezentarea raportului inspectorului pe anul trecut, se stabilesc strategii didactice pentru noul an școlar, în scopul eficientizării activității la catedră și creșterea performanțelor. În acest an școlar, îmi doresc o participare mai mare a elevilor ilfoveni la concursurile și olimpiadele de Religie. Participăm și la Olimpiada Națională de Religie. Anul trecut, competiția s-a desfășurat la Timișoara, în „Săptămâna Altfel”. Noi am participat cu cinci elevi pentru cele cinci locuri disponibile. Cu rezultatele obținute, ne situăm cam pe linia de mijloc spre sus. Pe 5 martie, la Liceul Tehnologic din Voluntari, a avut loc etapa județeană a Olimpiadei de Religie, unde am avut 85 de participanți. În colaborare cu Protopopiatul Ilfov Nord și Protopopiatul Ilfov Sud, cărora le mulțumim din suflet, am organizat premierea tuturor celor 85 de participanți. Premiile, care au constat în cărți de întărire sufletească și diverse obiecte religioase, au fost diferențiate pe tipul de premii (I, II și III). Prezența elevilor la activitățile specifice disciplinei sau transdisciplinare confirmă importanța Religiei, ca sentiment de trăire în viața personală, pe deoparte, și importanța Religiei ca disciplină de învățământ de stat, pe altă parte. Faptul că desfășurăm această activitate în Biserică, este pentru că eu cred că în dezvoltarea armonioasă a copiilor trebuie să stea educația care să se desfășoare în școală și în biserică. Fiind o disciplină care cere vocație totală, le doresc profesorilor, pe lângă această vocație, răbdare, înțelepciune și rezultate cât mai bune/ împliniri spirituale și personale”, ne-a spus prof. Vasile Bogus, inspector școlar IȘJ Ilfov. La întrunirea de marți, s-au mai făcut precizări referitoare la formarea profesorilor, concursurile și olimpiadele școlare, simpozioane etc.

Preotul Cristian Burcea, Protopopul Protopopiatului Ilfov Nord, i-a sfătuit pe profesori să mențină o permanentă legătură cu preoții din parohii și să ceară ajutorul preoților ori de câte ori va fi nevoie, pentru încurajarea spirituală și susținerea materială a elevilor talentați, dar care provin din familii nevoiașe. “Vă rugăm din suflet să mențineți o legătură strânsă cu preoții din parohii, să le solicitați sprijinul la nevoie! Noi, parohiile, avem temei de a veni în sprijinul copiilor care au probleme financiare și vom răspunde afirmativ. Sigur că sunt și parohii sărace, dar vă îndemn să semnalați absolut orice sincopă, ca să găsim soluții împreună. Mult succes în noul an școlar, cu rezultate deosebite și roade bogate”, a spus preotul Cristian Burcea, Protopopul Protopopiatului Ilfov Nord, părintele care a și găzduit Consfătuirea Profesorilor de Religie la Paraclisul Sfinților Brâncoveni, din Otopeni.

La rândul său, Pr. dr. David Pestroiu a adresat mesajul și gândurile bune ale Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la început de an școlar. Părintele a accentuat importanța cooperării dintre familie, școală și Biserică, pentru ca elevii să beneficieze de o bună educație în spiritul valorilor creștine. Acesta le-a mulțumit profesorilor care au dragostea de a lumina mințile învățăceilor. “La diverse școli avem directori profesori de Religie și ne fac cinste. Vă dorim și dvs. să le călcați pe urme, să aveți reprezentanți la vârf care să susțină educația în spiritul creștin. Să vă ajute Dumnezeu să continuați ce ați început, pentru că aici, în Ilfov, s-au făcut multe lucruri bune și frumoase”, le-a spus profesorilor, Pr. dr. David Pestroiu, Consilier Învățământ și activități cu tineretul din cadrul Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Ralida Potcovaru, prof. Religie Școala Gimnazială Nr. 1, Mogoșoaia

 “Am început anul școlar, cu dorința de a pune în valoare dragostea  copiilor față de oamenii în suferință”

Anul trecut, am predat și la Școala Gimnazială Nr. 2 Buftea, eu sunt prof. titular la Școala Gimnazială Nr. 1, Mogoșoaia. Am participat cu două eleve la Olimpiada Județeană de Religie unde am obținut locul ll, la clasa a șaptea și locul l, la clasa a opta. Eleva de la clasa a opta a participat la Olimpiada Națională de Religie, unde a obținut Premiul Special. Pentru obținerea acestor rezultate a contat foarte mult implicarea părinților din punct de vedere duhovnicesc. Religia înseamnă multă trăire în cuvântul Evangheliei lui Hristos. La baza orelor de religie trebuie să stea sentimentul de iubire. Am început acest an școlar cu multă dragoste față de elevii mei și doresc să închei mai multe parteneriate prin care să punem în valoare dragostea elevilor față de oamenii aflați în suferință. Elevii sunt foarte încântați când sunt implicați în acțiuni de voluntariat. Ne-am bucurat de sprijin din partea Părintelui Ion Vrăjitoru, de la Parohia Mogoșoaia și a prof. Anișoara Găișteanu, directorul Școlii Gimnaziale Nr. 1 Mogoșoaia, care au răspuns de fiecare dată nevoilor elevilor, semnalate de profesorul de Religie”, ne-a explicat Ralida Potcovaru, prof. Religie Școala Gimnazială Nr. 1, Mogoșoaia, unul dintre profesorii ilfoveni care a ridicat prestigiul unităților de învățământ în care a activat.