Nu vor decât să fie îngrijiți

După o viață de muncă, doi dintre cei mai longe­vivi locuitori ai Ilfovului caută cu disperare îndurare. M.G. și M.F. în vârstă de 99 și res­­pectiv 80 de ani, din Buftea, își trăiesc ultimele zile bătând fără succes pe la ușile primăriei și ale organizațiilor non-guvernamentale în speranța că vor găsi un om cu suflet care să-i îngrijească așa cum se cuvine.

Nu cerșesc bani sau bunuri, ci numai o vorbă de încurajare venită dintr-o inimă bună și supravegherea necesară supraviețuirii lor. Altfel spus, asistență so­cială. O mâncare caldă în puținele zile care le-au mai rămas, curățenia menită să mai scoată din casă acel iz de boală, procurarea și administrarea medicației ce le prelungește viața, lucruri pe care poate pentru majoritatea dintre noi par nimicuri, dar nu și atunci când ești bătrân, bolnav și singur.

Autoritățile le întorc spatele

Reprezentanții Primă­riei Buftea, în frunte cu pri­marul Ion Stoica și viceprimarul Marinescu dau din umeri la socilitările bă­trânilor. În oraș nu există centre pentru îngrijirea vârstnicilor, iar singurul spi­tal care asigura asistența medicală de urgență în zonă a fost desființat la Ordinul Ministerului Sănătății. La toate acestea se mai adaugă și nepăsarea me­dicului de familie care nu se mai deranjează să-i pre­scrie bătrânului ce se ­apropie cu pași repezi de un veac, tratamente care să-i amelioreze durerile.

“Nici Primăria, nici Cru­­cea Roșie, nimeni nu gă­sește o soluție pen­tru noi. Eu am fost ope­rat de cancer la stomac acum șase luni, iar soțul este semiparalizat, căzut la pat. I s-au atrofiat mușchii, picioarele‑i sunt aproape înțepenite și pline de pete roșii. Nu mai poate fi alimentat normal, nu mai vede, nu aude, doar țipă când are dureri mari. Eu trebuie să merg la București la raze, dar nu am cu cine să-l las în casă. Putem oricând să murim amândoi. Am muncit o viață, ne-am făcut un rost al nostru, iar acum nu se uită nimeni la noi. Necazul nostru e că n‑am putut avea copii, spune plângând bătrâna M.F”. Caz tra­gic, nedemn de acest secol ce se pretinde civilizat, în­tr‑un oraș care figurează pe harta unei Europe care s-ar îngrozi dacă ar vedea cum sunt tratați de autorități cei doi bătrâni.