Ediţia I a „Cupei Clinceni”, la fotbal
Săptămâna aceasta se va da startul unei competiţii unicat, la nivel naţional şi european. Este vorba de prima ediţie a unui turneu internaţional de fotbal pentru copiii născuţi în perioada 2004-2008, care se va desfăşura în judeţul Ilfov. „Cupa Clinceni 2015”, cum a fost denumită competiţia, a luat naştere la iniţiativa unor iubitori ai fotbalului, conştienţi că sportul cu balonul rotund din România are o nevoie acută de noi talente, de fotbalişti care să devină staruri ale „sportului rege”.
Despre această iniţiativă lăudabilă v-am mai relatat în primăvară, când nume mari ale fotbalului românesc, jucători, responsabili FRF, preşedinţi de cluburi, antrenori şi arbitri de renume s-au întâlnit la Complexul „Belvedere”, din Clinceni, pentru a anunţa naşterea acestei competiţii sportive pentru cei mai mici dintre fotbalişti, cu vârste cuprinse între 7 şi 11 ani. Atunci am aflat şi motivul pentru care acest turneu avea să se desfăşoare la Clinceni. Pentru că iniţiatorul competiţiei, Costin Gheorghiţă, ne declara atunci că a găsit aici, pe lângă o bază sportivă excelent dotată, şi un sprijin substanţial din partea gospodarilor comunei şi a primarului Adrian Budeanu. De altfel, Costin Gheorghiţă a şi înfiinţat aici şi o Academie de Fotbal, unde micuţii pot începe să practice, gratuit, acest sport.
La început de drum
Joi, 16 iulie, cu o săptămână înainte de startul competiţiei, a avut loc o nouă întrunire a organizatorilor, menită să ofere presei de specialitate ultimele noutăţi cu privire la „Cupa Clinceni 2015”. La conferinţa de presă organizată cu acest prilej şi moderată de jurnalistul Alin Buzărin, directorul de imagine al turneului, au participat Miodrag Belodedici, Daniel Pancu, Jean Vlădoiu, Adrian Iencsi, foşti fotbalişti de top, Ciprian Paraschiv, director pentru dezvoltare fotbalistică în cadrul FRF, Zoltan Kovacs, director tehnic al FRF, Adrian Boingiu, antrenorul naţionalei U 16 a României, Laszlo Balint, antrenorul echipei ACS Clinceni şi, bineînţeles, Bogdan Apostu, directorul turneului.
Peste 100 de echipe participante
„Cupa Clinceni 2015 este cel mai important turneu pentru juniori 2004-2008, din această zonă a Europei. Ea se va desfăşura pe parcursul a trei zile, între 24-26 iulie. Încercăm să aducem în prim plan aceste categorii de vârstă ale fotbalului, tratate, de multe ori, cu prea puţină atenţie”, a spus, în deschiderea conferinţei, Alin Buzărin.
La rândul său, Bogdan Apostu a făcut câteva precizări asupra modului în care a fost structurat modul de desfăşurare a turneului. „Este o competiţie care se adresează, în mod special, copiilor şi juniorilor. Ea este organizată pe 5 categorii de vârstă. Până acum, au confirmat participarea peste 100 de echipe, atât din ţară, cât şi din străinătate, ceea ce, pentru noi, este o mare realizare. Planificăm ca, până la începerea competiţiei să avem 130-140 de echipe participante, ceea ce, cred eu, este o premieră, unică în istoria fotbalului juvenil din România. Nu cred că este uşor să aduni laolaltă aproape 1.500 de tineri fotbalişti! Este o mândrie, pentru noi, că am reuşit acest lucru. Ştim că nu va fi uşor, dar sunt convins că, la final, toţi vom avea un sentiment de satisfacţie”, a arătat Bogdan Apostu.
Condiţii excelente pentru micii fotbalişti
Turneul se va desfăşura la baza sportivă din Clinceni, pe 6 terenuri, dintre care 4 cu gazon natural, iar 2 cu gazon artificial, în condiţii cum puţine există în ţară, după cum a afirmat directorul turneului. Prin urmare, se vor putea desfăşura, simultan, până la 13 partide.
„Susţin din toată inima organizarea unor astfel de competiţii. Consider că este o iniţiativă foarte bună, pe care, repet, o susţin şi mă bucur că ea are doi parteneri atât de importanţi, precum Federaţia Română de Fotbal şi Steaua Bucureşti, mai exact, FCSB. Ne aşteptăm să vedem talente şi mă bucur că există un interes crescut din partea unor cluburi cu tradiţie în fotbal. Pe vremea când făceam primii paşi în fotbal, nu existau astfel de turnee, de aceea consider că este o idee excelentă. Noi, pe-atunci, băteam mingea pe stradă şi în curtea şcolii”, şi-amintit Miodrag Belodedici.
Şi Daniel Pancu şi-a amintit despre faptul că astfel de competiţii erau inexistente, odinioară. El le-a adresat felicitări organizatorilor şi şi-a exprimat opinia că ar trebui organizate mult mai multe turnee de acest gen. „Sunteţi primii care organizează un turneu de o asemenea anvergură, cu atât de multe echipe, atât din ţară, cât şi din străinătate şi sper să fie un exemplu şi pentru alte zone ale ţării”, a subliniat „Pancone”.
Echipe de top, la Clinceni
Printre echipele de copii care şi-au anunţat prezenţa la Clinceni se numără nume cu tradiţie în fotbal, cum ar fi Steaua Bucureşti, FC Emmen (Olanda), Levski Sofia şi Dunav Ruse (Bulgaria), Vardar Skopje (Macedonia), Petrolul Ploieşti, Hapoel Sakhnin (Israel), Athletic Dubai, SSSRF Chişinău (Rep. Moldova), CFR Timişoara, Pandurii Tg. Jiu, Oţelul Galaţi şi multe altele, pe care, vă daţi seama, nu putem să le amintim. Echipele vor primi un set complet de echipament, care va cuprinde un trening, o geacă, geantă, ghete, 10 mingi, iar două echipe din cele cinci grupe, prin tragere la sorţi, pe care o va efectua Miodrag Belodedici, vor primi câte un cantonament gratuit, de 7 zile, în Clinceni. Turneul are şi un imn propriu, compus de interpretul Ştefan Stan, care îl va interpreta, de altfel, live, cu ocazia ceremoniei de deschidere. Aşadar, auspiciile sunt bune pentru această premieră în fotbalul pentru copii din România. Jurnalul de Ilfov, vă va relata, într‑un număr viitor, cum a decurs competiţia şi care va fi prima echipă câştigătoare a „Cupei Clinceni”. Mult succes participanţilor şi organizatorilor!
Regulament de desfășurare
Pentru echipe formate din 5+1 jucători, terenul va avea dimensiuni de 40X20 m, cu porţi de 3X2 m. Se va folosi o minge cu dimensiunea 4, și se vor juca 2 reprize a câte 20 min.
Pentru echipele de 7+1 jucători, terenul va avea dimensiuni de 60X40m, porţile vor fi de 5X2 m, mingea va avea mărimea 5, iar durata celor 2 reprize va fi, de asemenea, de 20 de min., cu o pauză de 5 minute, în care jucătorii nu vor părăsi terenul. Vor exista și alte prevederi, specifice pentru regulamentul de joc pentru aceste categorii de vârstă, cum ar fi faptul că autul de poartă va fi executat de portar cu mâna, iar poziţia de ofsaid va fi semnalizată doar în suprafaţa aflată până la 10 m de linia de fund.