După ce va intra în vigoare pachetul bazal de servicii medicale, românii din toate colțurile țării vor fi obligați să meargă la medic să-și facă analizele. Reprezentanții Ministerul Sănătății susțin că medicii vor fi motivați financiar ca să evalueze fiecare pacient în parte, conform normelor de aplicabilitate stabilite.

Toată lumea la doctor! Pachetul bazal de servicii medicale va intra în vigoare în curând. Astfel, fiecare pacient înscris pe lista unui medic de familie va face evaluări periodice, în funcție de vârstă. De exemplu, copiii cu vârsta cuprinsă între 6 și 11 ani, vor fi supuși monitorizării greutății corporale pentru prevenirea obezității infantile. 

În plus, vor face și evaluările care se impun în vederea dezvoltării pubertare normale. După 12 ani, vor fi consultați în vederea depistării depresiei. Tot de la această vârstă și până la majorat vor face investigațiile clinice necesare pentru depistarea unor eventuale infecții cu transmitere sexuală. Adolescenții vor beneficia și de consiliere specializată în ceea ce privește planificarea familială. 

Doar pacienții grav bolnavi mai ajung la spital 

Și adulții vor respecta un grafic clar al con­sultațiilor curative. Aceștia vor trece anual pe la cabinetul specialistului pentru măsurarea tensiunii arteriale. Cum boala cardiovasculară cauzează cele mai multe decese în România, periodic adulții vor fi supuși evaluării nivelul de colesterol și glicemie. Femeile vor face controalele de rigoare în vederea prevenirii și depistării cancerului de col uterin, cancerului de sân și a tumorilor colorectale. Reprezentantele sexului frumos cu vârste peste 25 de ani cu istoric de cancer în familie vor face teste pentru depistarea mutațiilor. Toți românii trecuți de 50 de ani, vor face colonoscopia o dată la cinci ani. Iar cei cu vârste de peste 65 de ani vor face testele de depistare a fracturilor și riscului de dezvoltare a osteoporozei. După noile reglementări, la pital vor ajunge doar cazurile grave. Pacienții cu forme de boală ușoare sau medii vor fi îngrijiți de către medicii de familie sau în ambulator.   

“Pachetul de servicii de bază este o obligație asumată în Programul de Guvernare, este un angajament politic al Guver­nului și al Ministerului Sănătății. Pachetul de servicii medicale de bază este elaborat după luni de zile de muncă de către experții MS împreună cu cei mai importanți medici din această țară. Le mulțumesc medicilor care au făcut eforturi colosale, care în timpul lor liber, fără să fie plătiți, au lucrat la elaborarea acestui pachet de servicii medicale de bază”, spune Eugen Nicolăescu, ministrul Sănătății. 

Pachetul bazal a fost gândit să asigure un confort mai mare pacienților și acces mai rapid la serviciile medicale.