Primarii din localităţile ilfovene Jilava şi Măgurele, arestaţi înainte de alegerile locale pentru fapte de corupţie, au fost duşi,  la Înalta Curte de Casație și Justiție pen-tru a depune jurământul, după care s-au întors în spatele gratiilor, prefectul de Ilfov urmând a-i suspenda  din funcţie, iar prerogativele urmând să fie preluate de vice-primari.

Membru UNPR, Adrian Mladin nu a participat efectiv la campania electorală din comuna Jilava pentru că se afla în arest preventiv din decembrie 2011. Primarul este acuzat de procurorii DNA că a luat o şpagă de 50.000 de euro într-o afacere cu terenuri. „Dragi jilăveni, acum, că s-a încheiat campania electorală, doresc să vă mulţu-mesc că sunteţi alături de mine şi să îmi exprim certitudinea că după procesul de luni, 11 iunie, ne vom vedea“, scria în urmă cu ceva timp pe pagina sa de Facebook primarul oraşului Jilava, Adrian Mladin.

Motivul pentru care primarul nu s-a putut întâlni cu alegătorii în timpul campaniei electorale este că se află în arest preventiv de aproape jumătate de an. Cu toate acestea, edilul comunei Jilava, închis la Penitenciarul Rahova, a câștigat un nou mandat.

Locuitorii comunei au putut să-l vadă doar în cele câteva afişe şi postere, din care Mladin le zâmbea şi îi asigura că „Binele va învinge!“. Primarul nu a votat, pentru că penitenciarul în care este închis nu se află pe raza circumscripţiei electorale unde îşi are domiciliul. Edilul comunei ilfovene a fost arestat pentru 29 de zile pe 22 de-cembrie 2011 sub acuzaţia de luare de mită şi trafic de influenţă. Toate încercările avocaţilor de a convinge instanţele ca Adrian Mladin să fie cercetat în libertate au fost respinse. Din acest motiv, edilul de după gratii – recent demisionar din PNL şi candidat independent – a fost nevoit să găsească soluţii alternative pentru a-şi face cam-panie. Astfel, la doar o zi după arestarea sa, a apărut pagina de Facebook „Susţin Adrian Mladin“. 

Închis pentru o șpagă de ­nimic înainte de ­alegeri

Un alt candidat care se află astăzi în spatele gratiilor este primarul oraşului ilfovean Măgurele, Dumitru Ruse.  Acesta a fost reţinut de procurori pe 7 iunie pentru lu-are de mită. El ar fi primit jumătate din suma de 3.000 de lei pe care a cerut-o unei persoane pentru a-i permite să arunce pe un teren al primăriei molozul de la o clădi-re demolată.

Campanii făcute la răcoare

 Cei doi nu au participat la “propriile succese electorale” pe motiv că-s reţinuţi. Mladin, ales în 2008, din partea PNL, trecut la UNPR şi candidat în 2012 ca indepen-dent susţinut de PP-DD, se află în arest din decembrie anul trecut, acuzat de DNA că ar fi luat o şpagă de 50.000 de euro într-o afacere imobiliară. Ruse, de la PSD, fost la PDL până în preajma alegerilor, a fost ridicat de organele în drept, cu trei zile înaintea votării de duminică, pentru că ar fi pretins 3.000 de lei de la un om de afaceri.

Dar “contumacia” nu le-a adus prejudicii. Amândoi şi-au învins, fără drept de apel, contracandidaţii, urbea votând conştiincios în favoarea lor ca semn de preţuire şi ca mesaj că i-a iertat.

Oamenii din Jilava au păreri împărțite

În Jilava, oamenii încă mai discută despre arestarea primarului Mladin. Am discutat cu ei, nu au vrut să fie fotografiați și ne-au rugat să nu le publicăm numele. ”A crescut în Jilava iar lumea a fost mulţumită “, mai spune femeia.

O altă doamnă e pe aceleaşi coordonate. “A fost un om care a înţeles pe toată lumea, la nivelul fiecăruia. Nu aveam nimic. Jilava era o comună amărâtă. Acum îi ducem lipsa şi, chiar dacă nu-i va da drumul, noi nu vom lăsa ca la această primărie să mai încapă altcineva. Şi dacă se votează a doua oară, noi tot pe dânsul îl votăm”, spune femeia.

În aceste condiţii, e ușor de înţeles de ce ilfovenii nemulţumiţi de situaţie – fie din Jilava, fie din Măgurele – s-au lăsat anevoie convinşi să-şi depene povestea pe negativ, şi asta numai sub “protecţia anonimatului”.

“Vrei să-ţi spună ţie tata de ce l-a votat lumea pe Mladin?! De proastă!”,  spune un nene mai supărat. “Prostănacii ăștia au crezut că dacă-l votează, ăia or să-i dea drumul din puşcărie, că așa au înțeles oamenii de la televizor. Adică îl votăm, iese primar, iese din pușcărie și să vezi ce o să curgă lapte și miere. Și-au luat o mare țeapă…”, mai spune omul. “ Are şi mulţi oameni, care-l ajută. E ca și cu mafioții ăia care conduc afacerile din pușcărie. Unii sunt cu bani, alţii cu altele. Aşa se face trea-ba. Şi ştii de ce nu vreau să mă filmezi?! Pentru că ochii care nu se văd, se uită după tine…”, încheie el zâmbind cu subînţeles.

Ce zic cei din Măgurele

În oraşul vecin, Măgurele, părerile sunt împărţite bine. “A fost reales pentru că oamenii din comună s-au obișnuit cu el. Are afaceri destule, abator, nu știu ce să zic, adică, să te mînjești pentru 300 de lei, e cam ciudat”, spune o doamnă care l-a cunoscut personal pe primar. În schimb, susţinătorii UNPR îi acuză de cumpărare de vo-turi pe penelişti şi pe pesedişti. Fidelii liberali spun că Ruse le-a pus urbea pe butuci, a luat banii şi n-a făcut mai nimic, dar s-a ales pentru că e ajutat de interlopi şi de rude aflate în poziţii cheie. “ La noi, situaţia este ciudată”, spune un domn mai curajos. “Primarul Ruse s-a înconjurat de lumea interlopă, iar pe parcursul campaniei, oamenii s-a lucrat murdar. Au recurs la ameninţări, au deteriorat maşini cu acid sulfuric. S-a creat o tensiune foarte mare”. Omul crede că votul prin care vechiul primar a fost reales nu este unul real. “În Măgurele au votat multe persoane pe care nu le cunoaştem. Se pare că a fost adoptată strategia de a elibera buletine de identitate unor persoane din exterior, plătite; din câte am în înţeles, peste 300, în total. Domnul Ruse a beneficiat, se pare, şi de ajutorul fiicei sale, care lucrează la MI, la Eviden-ţa Populaţiei, la Bragadiru…”, mai spune omul. Cert este că sunt şi oameni simpli pentru care primarul Ruse e un edil de viitor. “Este un primar bun. Ne-a scăzut de la lemne, de la căldură. Eu nu ţin cu nimenea. Ţin cu el şi cu Dumnezeu, că nu face rău. Îmi pare rău de ce s-a întâmplat, dar eu ştiu că pe săraci i-a ajutat. Sper să vină înapoi, că lumea îl regretă ca pe Ceauşescu. Acu’ ar vrea să învieze iar, din nou, da’ nu se mai poate”.

Ce scrie la lege…

Legislaţia românească stipulează că doar o condamnare definitivă şi irevocabilă ar interzice unei persoane să candideze. Astfel, persoanele cercetate, fie ele şi ares-tate preventiv, au dreptul să intre în cursa electorală. Nu are nicio legătură calitatea de arestat preventiv cu cea de candidat. 

Au şi dreptul să voteze, dar doar dacă penitenciarul respectiv e pe raza secţiei de votare unde este el arondat, spun cei de la Autoritatea Electorală Permanentă. Da-că un candidat aflat după gratii câştigă alegerile de primar şi nu se prezintă la procedura de validare a alegerilor în termenul legal de 20 de zile, se organizează alegeri parţiale. Acelaşi lucru se întâmplă şi dacă primarul este eliberat condiţionat şi ulterior primeşte o condamnare definitivă.

Candidatul care s-a răzgândit prea târziu

În dosarul penal în care este cercetat primarul din Jilava este învinuit de trafic de influenţă și primarul orașului Snagov, Apostol Mușat, încarcerat de la sfârșitul anu-lui trecut. Cu o săptămână înainte de alegeri, Mușat, fost membru al PDL, apoi candidat independent, a avut îndoieli cu privire la bătălia electorală în care s-a înscris. Apostol Mușat și-a făcut reclamă în oraș prin câteva poze și un poster, dar apoi a cerut ca acestea să fie date jos.