Sănătatea e comoara cea mai preţioasă, a oricui. Dar culmea, e şi cea mai uşor de pierdut. Pentru că e cel mai prost păzită! Motive contemporane? Sumedenie. Unele ţin de propria persoană: educaţie, mod de viaţă. De cealaltă parte se află sistemul sănătăţii publice. Răspunderea lui socială? E uriaşă. La noi, suferinţa principală e accesul la serviciile medicale. Mai mult ca oriunde, România rurală pătimeşte din greu. Dar nu peste tot. Există locuri – e-adevărat, puţine la număr – unde sârguinţa şi destoinicia unor oameni aşezaţi în fruntea comunităţii lor readuc certitudinea vieţii. Exemplar, Clinceni e unul dintre ele. 

În ediţia de azi, vă relatăm despre realizarea unui proiect de mare însemnătate, pentru locuitorii din Clinceni și din împrejurimi. E vorba despre ceremonia inaugurării Clinicii Medicale “Euro Multimed“, care, în fond, reprezintă un complex medical. De acum, el asigură servicii de asistenţă specializată pentru mai multe domenii: investigare, analize, plus tratamente. Ziarul nostru v-a prezentat amănunte, de-a lungul timpului.

Veţi afla și semnificaţiile strategiilor eficiente şi utile ale celor care conduc destinele comunităţii, dedicate binelui ei. Faptele lor  au  devenit acum o realitate concretă.

 

Sfat de întâmpinare

Clinceni, marți, 2 februarie. Ora 12:00. Pe strada Solariilor, la nr 46, urmează să se desfăşoare solemnitatea inaugurării Clinicii medicale “Euro Multimed”. Evenimentul e cu adevărat remarcabil şi foarte important pentru întreaga obşte a comunei. Sunt adunate peste 40 de persoane. La intrarea în noua clădire, pe o masă, stau aliniate cupe de şampanie, câteva platouri cu fursecuri şi buchete festive de flori.

Pe un perete de la recepţia viitorilor pacienţi te întâmpină un panou luminat din interior, cu următorul text: “Avem tendinţa de a face ceva pentru sănătatea noastră numai atunci când veştile rele încep să lovească, aproape de noi. Gândirea pe termen lung, pur şi simplu, nu face parte din structura noastră psihologică. De aceea, am considerat că este de datoria mea, o datorie morală şi religioasă, să mă gândesc la sănătatea oamenilor mei. Cu stimă, Adrian Budeanu – primarul comunei Clinceni. Ianuarie, 2016”.  

Frumoase cuvinte. Dar dar mai ales atât de folositoare, ale unui îndemn bine chibzuit. E sfatul adresat tuturor celor care încă n-au aflat că sănătatea nu e numai absenţa bolii. Ci controlul periodic, sistematic, al stării fizice.

 

Oficialităţi şi invitaţi de onoare

Afară, lângă uşile deschise, e întinsă panglica inaugurală. Soborul de feţe bisericeşti îşi pregăteşte cele trebuincioase pentru ceremonialul religios. Asistenţa îi înconjoară, în semicerc. 

Au fost de faţă preoţii conducători ai parohiilor comunei: Gheorghe Gheorghe – Clinceni, Tudor Paul – Slobozia, Constantin Dinică – Călţuna, Daniel Tudose – Ordoreanu, Daniel Topor – Olteni. 

Primarul Adrian Budeanu i-a avut alături pe vicele Ion Simion şi consilierii locali – Ion Poenaru, Niculae Gheorghe, Victor Gheorghe, Radu Valentin,  împreună cu  alţi funcţionari ai primăriei. Au fost prezenţi: interpreta de muzică folclorică Mărioara Man Gheorghe, medici, asistente, alţi oaspeţi. La ceremonie au participat, ca invitaţi de onoare, Cătălin Pantazi – subprefect de Ilfov şi Thuma Hubert – deputat PNL.

   

Pentru trup și suflet

Preotul Gheorghe Gheor­­ghe s-a adresat asis­tenței: “Iată, a rân­duit Bunul Dumnezeu ca în această mare zi de sărbătoare să binecuvântăm, noi, preoţii comunei, acest lăcaş de tămăduire a clincenenilor. Ctitorii acest edificiu – dl. primar, Consiliul Local şi oamenii de nădejde care l‑au ridicat, au ostenit pentru binele comunității. Și toate realizările de la noi – Policlinică, Biserică, Stadion sau Casă de Cultură – sunt spre slava lui Dumnezeu. Iar oamenii văd aceste înfăptuiri minunate, pe care primarul nostru le-a întemeiat în mandatele sale. Cu siguranţă că cei care lucrează aici vor avea de-a face cu oamenii. Mai ales cu cei bolnavi, nevoiași și bătrâni. Dar sănătatea nu e numai a corpului. Ea adună și mintea, spiritul. Doctorul tămăduiește suferințele trupeşti. Noi, preoții – pe cele sufleteşti. Şi împreună, dacă punem umărul, vom avea o lume mai bună, cu un tineret crescut în dragostea pe care şi noi am avut-o, cât am fost copii. Felicităm pe toţi cei care au trudit la această realizare importantă și ne rugăm pentru frăţiile voastre ca, pe mai departe, să faceţi lucruri minunate, aici, în Clinceni!

Robilor Tăi, Doamne, ctitorii şi toţi cei care vor lucra în acest edificiu, pe fiecare după numele său, Dă-le Doamne sănătate, spor, ajutor, iertare de păcate, lungime întru zile şi bună sporire în toate. Păzeşte-i Doamne, întru Mulţi Ani! Dumnezeu să vă ajute! Mulţi Ani să trăiţi, cu toţii!“ 

 

Din cuvântul primarului

Adrian Budeanu a spus: “Clinica Medicală “Euro Multimed“, pe ca­re o inaugurăm azi, a fost finanțată din bugetul local, cu suma de  861.269,06 lei. Ea va asigura sevicii medicale moderne, de calitate, în următoarele domenii: cardiologie, medicina muncii, ORL, dermatologie, pediatrie, ginecologie, plus laboratorul de analize medicale. În următoarele două luni, urmează să le adăugăm pe cele de oftalmologie, medicină internă, neurologie şi endocrinologie. Pentru toate acestea țin să mulțumesc dlui. președinte al CJ Ilfov,  Consiliului Local, colegilor mei din institutia primarului, societatii Euro Multimed, constructorului, tuturor celor ce au contribuit la realizarea acestui obiectiv.

Toți cei aproape 8.000 de locuitori ai noștri vor beneficia de asistența medicală specializată, în noua clinică. În plus, pot veni aici şi locuitorii din Domneşti, Ciorogârla, care nu sunt încă acoperite cu aceste facilități de sănătate.

Țin să mulțumesc, deopotrivă, dnelor, doctor – Petrovici Silvia, Cusu Mariana și asistentelor medicale – Petrescu Livia, Radu Mariana, pentru intreaga activitate medicală, de aproximativ 40 de ani, în slujba locuitorilor comunei noastre.

 În acest sens, voi propune Consiliului Local acordarea titlului de Cetățean de Onoare dnelor doctor și Diploma de Excelență dnelor asistente amintite.

Pentru mine și Consiliul Local, sănătatea semenilor mei reprezintă o prioritate ce va fi materializată în noi proiecte din domeniul social și medical. Îi  asigur pe locuitorii comunei noastre că vor avea, prin persoana mea, tot sprijinul necesar în realizarea tuturor proiectelor comunității“.

Noutăți pentru viitorul apropiat

Tot de la primarul Clinceniului am aflat că strategia de dezvoltare a localității cuprinde o perioadă de 20 de ani, de acum înainte. ”Vom acoperi proiecte din cât mai multe domenii de activitate. Mai avem obiective extreme de importante de inaugurat: Centrul Social și Casa de Cultură. Ele sunt într-un stadiu avansat de construcție.  Vrem ca oamenii noştri să fie mulţumiţi de activitatea mea şi a Consiliului Local. Întotdeauna, tot ce le-am promis cetățenilor am înfăptuit. Ne-am ţinut de cuvântul dat“, a mai adăugat edilul șef al localității.   

Specialiștii clinicii

De la Mihaela Dumi­traș­cu, managerul clinicii din Clinceni, am căpătat câteva alte informații. Are 26 de ani, e din Râmnicu Vâlcea și e absolventă a Facultății de Medicină, din Capitală. Firma pe care o conduce a câștigat licitația pentru aici, în luna decembrie, a anului trecut. Ea a mai spus: “Suntem chiriașii acestei frumoase clădiri pentru o perioadă de 25 de ani.

Pentru mine, inaugurarea de azi înseamnă foarte mult. E o premieră a realizării profesionale, a carierei mele. E o mare răspundere, dar, simultan, e şi o mare bucurie. Vrem să facem o asistență medicală de cea mai bună calitate, pentru locuitorii de aici. Îi vom întâmpina pe toți, cu mult drag.

Sănătatea nu are preţ și de aici marea responsabilitate pe care o resimțim. Fiecare dintre aceste cabinete ale noastre au personal medical specializat, asistente, infirmieră, personal administrativ. Deocamdată, suntem în număr de 15 cadre, dar, în scurt timp, vom fi mai mulți. Le mulţumim mult dlui. Adrian Budeanu, vicelui Ion Simion şi întreg Consiliului Local, care ne-au sprijinit în tot ce-am avut nevoie.

Ce îmi doresc pentru următorii câțiva ani? Sper să mai deschidem câteva policlinici în Ilfov. Și poate chiar în orașul unde m-am născut“, încheie ea.