Într-un moment deosebit de important pentru credincioșii ortodocși din România, Catedrala Mântuirii Neamului a primit un dar special, de neprețuit: un fragment din moaștele Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul României. Cinstitele odoare au fost aduse marți, 28 ianuarie, de la Amalfi, Italia, ca simbol al credinței și al legăturii profunde dintre trecut și prezent. Acestea au fost primite cu mare bucurie de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române care le-a așezat la loc de cinste în lăcașul de cult.
Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 739, ediția print
Moaștele Sfântului Apostol Andrei au parcurs o istorie impresionantă. De la Patras la Constantinopol, în secolul al IV-lea, au ajuns, prin Crucea Cruciadei a IV-a, la Amalfi, în Italia, unde au fost păstrate cu sfințenie și venerate de credincioși din toate colțurile lumii. În seara zilei de marți, 28 ianuarie, acest dar prețios a ajuns în inima României, în Catedrala Mântuirii Neamului, un loc devenit sacru la finalul celor 100 de ani de la ridicarea Bisericii Ortodoxe Române la rangul de Patriarhie, un simbol al credinței și unității naționale. Moștenirea spirituală adusă din Amalfi, a fost primită cu bucurie și recunoștință de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, care a așezat cinstitele odoare la loc de cinste, în Catedrala Națională. ”Prin aceste moaște, primite chiar de la Amalfi, unde se află capul Sfântului Andrei, ne întărim în credință și în cinstirea față de Ocrotitorul României, care a adus lumina Evangheliei pe teritoriul țării noastre, în Sciția Mică, actuala Dobroge”, a spus Patriarhul Daniel, evocând misiunea apostolului care a pus temelia credinței pe aceste plaiuri.
Sfântul Andrei este Ocrotitorul României
Considerat Ocrotitorul României, Sfântul Apostol Andrei este fratele mai mare al Sfântului Apostol Petru și, conform Evangheliilor, a fost Cel Întâi chemat de Mântuitorul Iisus Hristos la apostolat, alăturându-se în mod spontan misiunii divine. Andrei s-a născut în Betsaida, un oraș din Galileea, fiind fratele lui Petru, Sfântului Petru. După ce Iisus Hristos l-a chemat să-L urmeze, Andrei a devenit unul dintre cei mai apropiați ucenici ai Mântuitorului. De-a lungul misiunii sale, Andrei a predicat Evanghelia în diverse regiuni, călătorind în special în zonele din jurul Mării Negre, în teritoriile care astăzi fac parte din Grecia, Turcia, Ucraina și România. Sfântul Andrei este cinstit în mod special în România, unde tradiția spune că a adus lumina credinței creștine în țara noastră. El a predicat în Dobrogea, regiune cunoscută în acea perioadă sub numele de Sciția Mică, punând bazele primei comunități creștine de pe teritoriul românesc. De aceea, este considerat ocrotitorul spiritual al României și este sărbătorit cu mare evlavie pe 30 noiembrie, ziua sa de pomenire. Andrei a fost martirizat în orașul Patras, din Grecia, în jurul anului 60 d.Hr. Conform tradiției, el a fost răstignit pe o cruce în formă de ”X”, cunoscută sub numele de Crucea Sfântului Andrei. Acest tip de cruce este un simbol al credinței creștine și al jertfei sale. Moaștele Sfântului Andrei au fost transportate de-a lungul vremii în mai multe locuri, iar o parte dintre ele sunt păstrate și venerate până astăzi, inclusiv în catedrala din Amalfi, Italia, dar și la București, în Catedrala Mântuirii Neamului, ca un dar prețios al Bisericii Ortodoxe Române. Sfântul Apostol Andrei este adesea numit ”Purtătorul de lumină” pentru că, prin predica sa, a adus cunoașterea lui Dumnezeu multor popoare. De asemenea, este un simbol al apostolului care a vestit Evanghelia în cele mai îndepărtate colțuri ale lumii, iar astăzi este cinstit în mod deosebit în țările din jurul Mării Negre, dar și în alte părți ale lumii creștine.
Mii de români se roagă la Constanța, în locul unde a trăi acesta
Se știe că Sfântul Apostol Andrei a propovăduit pe teritoriul României, slujind și propovățuind în zona Dobrogei. O bună parte din viață și-a trăit-o într-o peșteră situată la circa patru kilometri distanță de localitatea Ion Corvin din județul Constanța. În peștera care poartă numele apostolului se regăsește, și astăzi, patul scobit din piatră, despre care se crede că pe el se odihnea Sfântul Andrei. În fiecare an, mii de credincioși vin și se roagă în locul unde a viețuit apostolul. Fiind proclamat Ocrotitorul României, marea zi a Sfântului Andrei este considerată zi bisericească națională. El a murit ca martir în localitatea Patras din Grecia zilelor noastre. Nu se știe însă, cu exactitate data martirizării lui. Se știe doar că a fost răstignit pe Cruce.
Din minunile Apostolului Andrei
Sfântul Andrei a vindecat bolnavi ale căror trupuri erau mistuite de afecțiuni grele. Amintim cazul Miximiliei, soția lui Egeat, conducătorul Cetății Patras, care suferea de o boală căreia nimeni nu-i găsea leacul. Ulterior, după ce o creștinase pe Maximilia și pe fratele său Stratoclea, păgânul Egeat a ordonat să fie răstignit pe Cruce, cu capul în jos. Uitându-se la Crucea jertfei sale, Apostolul Andrei a spus: “O, Cruce atât de mult dorită, eu vin la tine plin de bucurie! Primește-mă cu ușurință pe mine, ucenicul Aceluia care a fost răstignit pe brațele tale, căci și eu totdeauna te-am iubit și am dorit să te îmbrățișez”.
Moaștele sale se alătură altor odoare de o valoare inestimabilă ale Catedralei Naționale
Catedrala Mântuirii Neamului este un loc de rugăciune și, totodată, un omagiu adus eroilor care au jertfit totul pentru țara noastră. Cu al doilea hram al său închinat Înălțării Domnului – Ziua Eroilor, Catedrala devine o punte între trecutul zbuciumat și prezentul plin de speranță al neamului românesc. Într-o atmosferă de solemnitate și recunoștință, moaștele Sfântului Andrei se alătură altor odoare de o valoare inestimabilă primite de-a lungul timpului de Catedrala Națională. În anul 2018 de exemplu, un fragment din moaștele Sfântului Ioan Iacob de la Neamț a fost oferit de Patriarhul Ierusalimului. De asemenea, anul trecut, un alt fragment din moaștele Sfântului Andrei a fost adus de Episcopul Ortodox Român al Italiei, Preasfințitul Siluan. În 2025, Catedrala Mântuirii Neamului, recunoscută și drept Catedrala Națională va fi sfințită într-un eveniment de mare însemnătate, marcând Centenarul Patriarhiei Române și împlinirea a 140 de ani de la recunoașterea statutului de Biserică Autocefală a Bisericii Ortodoxe Române. La această slujbă de sfințire vor participa, alături de Patriarhul Daniel, și Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al Constantinopolului, slujba de sfințire devenind un moment care va rămâne întipărit în istoria religioasă a României. ”Considerăm că sfinții ne unesc și ne aduc împreună în momente de rugăciune și înălțare duhovnicească. Sfântul Andrei este un simbol al unității poporului român, un apostol care a adus lumina credinței în țara noastră”, a spus Preasfințitul Părinte Siluan, subliniind legătura specială dintre Sfântul Andrei și România, dar și semnificația profundă a momentului în care Catedrala Națională va fi sfințită. În semn de recunoștință pentru darul oferit, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României i-a dăruit Arhiepiscopului de Amalfi, Excelenței Sale Orazio Soricelli, o cruce pectorală, iar Părintelui Antonio Porpora, care a contribuit la aducerea moaștelor, i-a fost acordat Ordinul mitropolitan ”Sfântul Dimitrie cel Nou”. Așadar, în drumul său către sfințire, Catedrala Mântuirii Neamului, devine tot mai mult un loc al speranței, un loc în care credința, istoria și jertfele eroilor neamului românesc se întâlnesc pentru a da naștere unui spațiu al unității și al rugăciunii. Sub privirea mângâietoare a Sfântului Apostol Andrei, Catedrala Națională va rămâne pentru totdeauna un simbol al iubirii, al credinței și al continuității spirituale a poporului român.
Foto: Basilica.ro
![](http://jurnaluldeilfov.ro/wp-content/uploads/2022/03/transport-intern-international.webp)