Atenție, părinți!

Se dă startul primei etape de înregistrare a copiilor în învățământul primar! Începând din 23 februarie, puteți merge la școala sau grădinița (dacă micuțul intră la clasa pregătitoare), de pe raza domiciliului, sau la unitatea la care doriți să vă înscrieți “bobocelul”. Prima etapă a înscrierii se va încheia pe 3 februarie. 

Ministerul Educației a aprobat Metodologia și calendarul de înscriere a copiilor în învățământul primar, pentru anul școlar 2015-2016. Astfel, co­piii care împlinesc vârsta de 6 ani până la 31 august, inclusiv, pot fi înscriși în clasa pregătitoare. Dacă evaluarea psihosomatică atestă pregătirea pentru parcurgerea cu succes a clasei pregătitoare, pot fi înregistrați și micuții care împlinesc 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie. Copiii care împlinesc 7 ani până la 31 august vor fi înscriși direct în clasa I, chiar dacă nu au parcurs clasa pregătitoare. 

Marți începe sesiunea evaluării psihosomatice

Înainte de a ocupa unul din locurile disponibile, copiii vor fi supuși unei evaluări psihosomatice.

Aceasta se va efectua sub coordonarea Centrului județean de resurse și asistență educațională (CJRAE) și va avea loc atât la sediul CJRAE, cât și în diferite zone ale județului, cu prioritate în grădinițe. Evaluarea se poate face începând de marți, 17 februarie, până pe 11 martie, în orice zi lucrătoare, între orele 10.00-18.00.

 Unde vă puteți înregistra copilul?

De preferat ar fi să vă înscrieți copilul la școala sau grădinița de pe raza domiciliului. Acolo va fi înregistrat automat. Dacă doriți să-l înscrieți la o altă unitate de învățământ, va putea fi înscris doar dacă vor fi locuri libere. Și trebuie să știți că ocuparea locurilor dispnibile într-o altă unitate se va realiza pe baza criteriilor generale de ocupare și a celor specifice de departajare. 

 Cum se realizează înscrierea?

În baza unei cereri tip, care va fi completată și validată direct la școala sau grădinița la care doriți să înscrieți copilul. Mai există și varianta depunerii cererii în sistem online. În acest caz, trebuie să completați un formular disponibil pe www.edu.ro în secțiunea Înscriere în învățământul primar. Formularul îl veți putea accesa online, din data de 23 februarie. Pentru validarea cererii online, este obligatoriu să mergeți la unitatea de învățământ la care doriți să înscrieți copilul. Tot pe site-ul Ministerului Educației găsiți și actele necesare înscrierii.

Calendarul înscrierii

Așadar, înscrierile vor avea loc în două etape. Prima se va desfășura în perioada 23 februarie – 3 martie, iar cea de-a doua, între 24 martie și 3 aprilie. În etapa a doua vor fi incluși doar cei care nu au ocupat un loc după prima etapă. În perioada 20-21 martie, școlile și grădinițele vor afișa lista copiilor înscriși după prima etapă. Lista se va regăsi la momentul oportun, și pe site-ul Inspectoratului Școlar Județean Ilfov. Dacă, după prima etapă, copilul nu este cuprins în nicio unitate de învățământ, veți completa o nouă cerere de înscriere, repartizarea urmând să se facă pe locurile rămase disponibile după prima etapă.  Unitățile de învățământ sunt obligate să afișeze situația copiilor înscriși și a locurilor rămase disponibile, după fiecare etapă de înscriere.