Educația pe care i-o dai micuțului acasă reprezintă cel puțin 50% din dezvoltarea mental-emoțională și din caracterul său când va ajunge la vârsta adultă. Trebuie să înțelegi că în calitate de părinte, ești cel mai în măsură să-i oferi tot sprijinul necesar pentru a crește și a deveni un om responsabil, capabil să-și asume tot felul de roluri importante în societate. Ca să aibă un comportament frumos și un viitor promițător, pe lângă lecțiile de acasă sunt importante și cele care țin de școală. Profită de faptul că la vârste mici imită și reține foarte repede, și fă-l să scrie, să citească și să învețe cu plăcere! Chiar dacă este vacanță.   

Psiholog Elena ­Dumitrescu

Dacă îți dorești atât de mult să ai un copil care să reușească în viață, care să fie cel mai deștept, să facă tot ceea ce voi, părintii, nu ați reușit trebuie să ții cont de faptul că educația este o poartă spre a reuși în viață. Obișnuiește-l de mic să învețe. Citește-i po­veștile lui preferate, vor­bește-i despre cărți, mergeți împreună prin librării și arată-i cât de fascinantă poate fi lumea cărților. Ca să ajungă să învețe cu plăcere, el are nevoie de o rutină. Nu este suficient să-l pui să citească din când în când, sau să-i mai îmbogățești memoria cu o nouă poveste o dată la o săptămână – două. Copilului îi trebuie o stabilitate în tot ce face. El trebuie să aibă un program de studiu întocmit la nivelul și capacitățile lui. Iar ca să faci lecțiile cât mai distractive și mai amuzante ca să le accepte mai ușor, cel mai bine e să asociezi cursurile cu jocuri. Micuțul va fi mult mai receptiv, jocul constituind un instrument educativ extrem de eficient pentru că e pe înțelesul lui.          

Vrei să aibă un comportament bun? Îl învață doar dacă îl vede la tine 

Copiii zilelor noastre sunt independenți, se așteaptă ca părinții și profesorii lor să îi trateze ca pe niște egali, nu mai funcționează “că așa spun eu” sau “așa trebuie”. Ei se așteaptă să comunici cu ei nu să le trasezi ordine.

Copii sunt mici oglinzi ale adulților din preajma lor, așa că este bine să te întrebi ce crezi tu despre teme și cum te raportezi când vorbești cu el despre acest subiect. Se vorbește despre o activitate care are un scop, sau despre ceva ce trebuie făcut pentru că așa “trebuie”? Îl încurajezi să lucreze sau îi distragi atenția?  

Dacă vrei un comportament bun, el îl va învăța doar dacă acest lucru îl vede la tine. Timpul de studiu este un angajament al întregii familii. Dacă tu nu îl respecți, nu aștepta de la copil să îl respecte.

Și totuși… ar putea să nu fie conștiincios. De ce?  

Motivele pentru care e posibil să nu își facă temele sunt diverse:

 nu înțelege, nu știe ce are de făcut;

 este dezorganizat, nu-i ajunge timpul;

 lucrează doar dacă părinții sunt acasă;

 nu are încredere în el și evită inițiativa;

 nu este con­ști­ent de necesitatea lor;

 nu este deranjat de rezultate și critică;

 are probleme de sănătate;

 vrea să te provoace, există o luptă pentru “putere”;

 este indiferent, delăsător și lista poate continua.

Cunoscând motivul este mai ușor să con­struiești o strategie pentru a-l ajuta. De aceea, este necesară o comunicare continuă și permanentă între adulți și copii.

Care este scopul temelor?

 să-l ajute pe copil să-și consolideze noțiunile învățate la clasă;

 să aprofundeze cu­noș­tin­țele predate;

 să-și pună în valoare creativitatea și imaginația;

 să-și exerseze aptitudinile artistico-plas­tice;

 să-și asume respon­sa­bi­li­tăți;

 să-și îm­bu­nă­tă­țeas­că per­­for­manțele școlare;

 să-și mărească în timp capacitatea de concentrare a atenției;

  lecțiile constituie o oportunitate pentru copil de a cunoaște cât mai multe lucruri noi, dar și pentru tine ca părinte, care ai ocazia de a te implica activ în edu­ca­ția lui.

Reține!

Alianța dintre tine și copil este motorul relației voastre. E important să fii prezent în viața prichindelului tău și nu doar atunci când trasezi sarcini sau teme! Iubește-l, ascultă-l, joacă-te cu el, învață-l să fie om!