˜ Dreapta ar lua 48% din voturi, stânga – 45%

Scăderea încrederii în președintele Klaus Iohannis, aprecierea economiei țării, precum și faptul că dreapta ar strânge 48% din voturi, iar stânga 45%, reprezintă principalele concluzii ale unei analize comparative pe baza sondajelor Centrului de Studii și Cercetări Infopolitic (CSCI), realizate în cursul anului 2015, potrivit Agerpres.

Analiza prezintă evo­lu­țiile principalilor indicatori rezultați în urma sondajelor InfoPolitic, din martie-aprilie, iunie și august 2015.

„Efectul Iohannis este din ce în ce mai redus. Dincolo de scăderea încrederii în președinte, pentru prima dată direcția țării este apreciată mai degrabă ca fiind una proastă, mai ales de către pensionari și muncitori“, arată CSCI.

Evoluțiile privind încrederea în Klaus Iohannis, Victor Ponta și Traian Băsescu, principalii politicieni luați în calcul de CSCI, este diferită. Încrederea în Iohannis a scăzut mult mai puternic decât cea în Ponta, dar rămâne la peste 50%, în august. Analiza relevă că scăzut mai ales încrederea puternică în Iohannis (38%, 26% și 21% încredere în martie-aprilie, iunie și august – destul de multă încredere).

Un val de scădere a avut loc în iunie, după ce Iohannis i-a cerut demisia lui Ponta (-12% încredere foarte multă), iar al doilea val, mai mic (-5%) a avut loc în lunile iulie și august. Simetric, a crescut procentul celor cu încredere foarte puțină, de la doar 8% în martie și aprilie la 22% în august.

Încrederea în Victor Ponta rămăsese la un prag de 40%, înainte de mediatizarea dosarului pe­nal. Scăderea încrederii în Victor Ponta a avut loc imediat după ce această temă a explodat în mass-media, nivelul actual fiind de 36%.

Încrederea în Traian Băsescu rămâne aproximativ constantă (17-18%), în limita marjei de eroare. Pare să existe o ușoară scădere a procentului celor puternic anti-Băsescu (de la 69% în primăvara la 60% în august), pe măsură ce nu mai este asociat cu o poziție de putere.

 

Pensionarii, cei mai neîncrezatori

 

Încrederea în Klaus Iohannis și Victor Ponta, pe segmente, a fost și ea analizată. În cazul lui Iohannis, în martie toți aveau cam același nivel foarte ridicat de încredere (80%). Pensionarii au avut un traseu distinct față de celelalte categorii, cu un val de scădere în iunie și altul în august, când ajung la nivelul de 40%. Printre muncitori, tineri și intelectuali, scăderea încrederii în Iohannis a fost paralelă și mai puțin bruscă, dinspre 80% spre 65%. Printre tineri procentul nu mai scade și în august. Tabloul din august arată o imagine aproape în oglindă, cu pensionarii cu încredere multă în Victor Ponta și mai puțină în Iohannis și celelalte categorii cu o situație inversată. Pensionarii au avut un nivel relativ constant de apreciere pentru Victor Ponta, în jur de 55%. În toate celelalte grupuri este sub 50%. După scandalul cu DNA, au avut loc scăderi ale încrederii în iunie și august, mai ales printre muncitori și tineri. Printre intelectuali a existat o scădere la începutul lui iunie și apoi a scăzut mai lent, dar constant.