˜ Modificările ar putea intra în vigoare de la 1 iulie 2016

Comisia pentru muncă şi protecţie socială din Camera Deputaţilor a majorat indemnizaţiile de creştere a copilului pentru mame, eliminând totodată plafonul maxim de 3.400 de lei şi înlocuindu-l cu 85% din media veniturilor din ultimele 12 luni.

Prin modificările aduse de comisie, indemnizaţia minimă va creşte de la 600 de lei cât este în prezent, la peste 1.000 de lei, dacă legea intră în vigoare.

Totodată, deputaţii au stabilit că indemnizaţia minimă va reprezenta minim 85% din salariul minim brut garantat în plată. Potrivit Ministerului Muncii, salariul minim va creşte din luna mai la peste 1.250 de lei, astfel că indemnizaţia va creşte proporţional.

O altă modificare prevede că femeile vor beneficia de acelaşi nivel al indemnizaţiei, indiferent dacă optează pentru 12 sau 24 de luni de concediu maternal. Totodată, femeile care optează pentru revenirea în activitate după primele 12 luni vor primi un bonus de 50% din cuantumul indemnizaţiei minime garantate. Conform calculelor făcute pe cifrele actuale, acest bonus s-ar ridica la peste 500 de lei.

De asemenea, deputaţii au stabilit că obţinerea indemnizaţiei va ţine cont de salariul din ultimele 12 luni şi nu va mai fi plafonată la 3.400 de lei. ”Indemnizaţia lunară se stabileşte în cuantum de 85% din media veniturilor în ultimele 12 luni din ultimii doi ani‘‘, este propunerea adoptată de deputaţii din comisia de specialitate.

Pentru femeile care vor naşte gemeni, tripleţi sau multipleţi, nivelul indemnizaţiei lunare se majorează cu 85% din cuantumul salariului minim brut.

Aceste modificări au fost susţinute de către reprezentanţii tuturor partidelor politice.

Ministrul Muncii, Ana Costea, a fost prezentă la lucrările Comisiei de Muncă, dar a explicat că nu susţine toate modificările adoptate de deputaţi.

”Ţinând cont de posibilităţile de susţinere bugetară, chiar dacă o să vă supăraţi pe mine, nu pot să susţin tocmai pentru că manifestăm o preocupare şi o grijă faţă de mame şi femei (…) Vă solicit renunţarea la cele două opţiuni de concediu şi reglementarea pentru toate situaţiile a concediului până la împlinirea, de către copil, a vârstei de doi ani sau trei ani în cazul copiilor cu dizabilităţi, menţinerea limitei maxime de 3.400 de lei, corelativ cu extinderea perioadei de acordare a stimulentului de inserţie cu un an. Pentru această variantă estimăm o creştere de aproximativ 4.000 de beneficiari şi un efort bugetar suplimentar pe 12 luni, de aproximativ 180 de milioane de lei, efort bugetar pe care noi l-am calculat‘‘, a declarat ministrul Muncii.

Aceste modificări ar putea intra în vigoare, de la 1 iulie 2016, Camera Deputaţilor fiind for decizional.

 

Impactul bugetar al eliminării plafonului pentru indemnizaţia de creştere a copilului, va fi de aproximativ 210 milioane de lei anul acesta şi de 850 de milioane de lei în 2017, potrivit datelor comunicate de Ministerul Muncii pentru Mediafax.