Atenție mămici!

Vești bune pentru mămicile din toate colțurile țării! Indemnizația pentru creșterea copilului va reveni la 85% din salariu dacă Parlamentul va lua o decizie în acest sens. Noile reglementări ar urma să se aplice cel mai probabil de luna viitoare.

Toamna le aduce mamelor aflate în concediul maternal un supliment consistent al veniturilor. Din septembrie, mămicilor le va intra în buzunare o sumă de bani semnificativ mai mare decât în momentul de față. 

O nouă Hotărâre de Guvern vine să regle­menteze problema in­dem­­nizației, aceasta cres­când de la 75 la 85% din salariul pe ultimul an de muncă. Rămâne de văzut dacă procentajul se va aplica și femeilor care aleg să stea acasă să se ocupe de creșterea și îngrijirea copilului până când acesta împlinește doi ani sau, numai în cazul celor care au concediu doar un an. 

3.400 de lei, cea mai mare indemnizație 

Ministerul Muncii vine în sprijinul mămicilor. Mariana Câmpeanu, ministrul de resort, urmând să înainteze Parlamentului în acest sens, câteva amendamente la OUG 124/2011 în care sunt prevăzute modificarea şi completarea unor acte normative ce reglementează acordarea de beneficii de asistenţă socială. Iar cel mai important este cel care vizează revenirea indemnizaţiei pentru creşterea copilului la 85% din salariu. Amendamentul se referă atât la opţiunea pentru concediul de un an pentru creşterea copilului, cât şi la situaţia concediului cu durata de doi ani. Se pare că plafonul va rămâne la 3.400 de lei dar se va mări numărul femeilor care vor obține creșteri ale veniturilor din indemnizație. Asta înseamnă că femeile care obțin venituri foarte mari în ultimele 12 luni lucrate, nu vor primi o indemnizație care să depășească suma de 3.400 de lei. La polul opus, cea mai mică indemnizație rămâne de 600 de lei. 

De reținut!


Potrivit actualului sistem, părintele care solicită concediu pe o perioadă de doi ani nu poate avea o indemnizație mai mare de 1.200 de lei și nici nu primește stimu-lentul acordat de stat pentru revenirea la serviciu, în valoare de 500 de lei.