Proiectul privind achiziţionarea şi instalarea sistemului de supraveghere video pentru creşterea siguranţei şi prevenirea criminalităţii în oraşul Pantelimon, selectat în cadrul Programului Operaţional Regional şi cofinanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională a primit undă verde, lucrările pentru instalarea celor 20 de aparate urmând să fie finalizate în circa 5 luni de zile.
“Nu este vorba de supravegherea proprietăţilor private. Nimeni nu trebuie să se teamă că vom avea acum o evidenţă a cui intră sau iese de pe o proprietate privată. Vor fi amplasate în puncte strategice de de domeniul public al oraşului”, a dat asigurări primarul oraşului Pantelimon, Marian Ivan.
Edilul a prezentat proiectul în faţa noului prefect al judeţului Ilfov, Speranţa Cliseru, în faţa subprefectului Ionel Nae, a şefului Direcţiei Absorbţie Fonduri Interne şi Internaţionale din cadrul Consiliului Judeţean Ilfov, Cristian Pistol, a viceprimarului din Pantelimon, David Dumitru, dar şi în faţa consilierilor locali şi a presei. Chiar de la începului discursului, primarul a ţinut să facă o obervaţie la adresa reprezentanţilor Guvernului, “indiferent care au fost”, pentru modul greoi în care s-au mişcat lucrurile. “Am depus proiectul din 2009 şi abia acum ne apucăm de treabă. Ruşine reprezentanţilor Guvernului, indiferent care au fost, pentru acest lucru”, a declarat Marian Ivan. În continuare, primarul a făcut o serie de referiri la infracţionalitatea din Pantelimon, care, deşi a scăzut considerabil în ultimii trei ani, tot mai există câteva cazuri. Aceasta deoarece localitatea este apropiată geografic de Capitală, şi mulţi oameni înstăriţi aleg să-şi construiască reşedinţe în Pantelimon, dar nu se ocupă şi se un sistem de pază corespunzător. Evident, ei devin ţinte ale posibililor infractori.
Şi tot despre durata de timp lungă, scursă între conceperea şi depunerea proiectului şi implementarea acestuia a vorbit, cu nemulţumire, şi prefectul judeţului, Speranţa Cliseru, prezentă pentru prima oară la Primăria Pantelimon în această calitate oficială. Prefectul consideră că sincopele apărute au fost generate la nivelul ADRBI – Agenţiei de Dezvoltare Regională Bucureşti – Ilfov – care ori nu a avut personal suficient, ori a dus lipsă de personal calificat, ori a lucrat fără continuitatea necesară. „Proiectul este unul foarte important pentru Pantelimon, mai ales că, din cauza crizei, cam peste tot, fenomenul infracţional a luat amploare. Există foarte multe tentaţii, mai ales pentru infracţionalitatea “de vitrină”, dar care pentru cetăţean, pentru proprietatea lui, pentru bunurile lui sau pentru integritatea lui – înseamnă mult”, a concluzionat şi prefectul judeţului Ilfov.
Protecţie pentru populaţia vulnerabilă
Beneficiarii direcţi ai proiectului în valoare de circa 3,5 milioane de lei (din care contribuţia Uniunii Europene este de 2.132.185,65 lei, a Guvernului României – 468.364,36 şi a beneficiarului, de 938.186,68 lei) sunt cei peste 10.000 de locuitori ai oraşului Pantelimon, a căror siguranţă este ameninţată, în primul rând, de maşinile care depăşesc, în trafic, viteza legală şi de persoanele cu intenţii mai puţin bune, care populează Pantelimonul. Iar dacă se ţine cont de faptul că bătrânii şi copiii reprezintă 35% din populaţia stabilă a oraşului, iar aceste 2 categorii sunt cele mai vulnerabile şi ţintă frecventă a infractorilor, amenajarea sistemelor de supraveghere video în zonele principale de interes public, având ca rază de acţiune străzile şi trotuarele, instituţiile, parcurile şi zonele de concentrare socială este necesară pentru a monitoriza şi descuraja eventualele tentative infracţionale.
Pe lângă beneficiarii direcţi se află, evident, şi beneficiarii indirecţi – adică restul locuitorilor oraşului Pantelimon, cei care tranzitează zona şi care, pe termen lung şi mediu ar putea să se transforme în beneficiari direcţi, optând pentru o locuinţă sau afacere în zonă.
Montarea celor 20 de camere de supraveghere în Pantelimon va duce la creşterea gradului de confort, civilizaţie şi siguranţă pentru locuitori, prin monitorizarea a 19 zone cu grad ridicat de infracţionalitate din oraş (potrivit raportului Poliţiei Pantelimon). Se va reduce însă şi poluarea vizuală – deoarece peste 7.400 de m de fibră optică – necesară funcţionării sistemului – va fi introdusă prin subteran. Implementarea proiectului va genera 22 de locuri noi de muncă, iar rata de creştere a valorii terenului – după finalizarea proiectului – amplasat într-o zonă de siguranţă sporită – a fost estimată la 0,03 euro/mp/an.