Aparent nu se întâmplă mare lucru din punct de vedere artistic în satele şi comunele judeţului Ilfov. Spun aparent pentru că la recentul prim festival de dans interju-deţean organizat la Otopeni de conducerea liceului „Traian Lalescu” din Brăneşti, am descoperit o puzderie de trupe de dans alcătuite din copii. În spatele copiilor sunt instructori, învăţători sau profesori care, pe lângă un buget mic, au la schimb o inimă mare din care împart bucăţi unor copii ce se formează pentru viaţă.

Viceprimar Cornetu Ion Stanciu

Am plecat în descoperirea oamenilor inimoşi care lucrează cu copiii pentru a-i învăţa să danseze după ce, pe mulţi dintre ei i-am urmărit la Otopeni, la festivalul de dans interjudeţean. Sărind în faţa scenei în timp ce copiii lor evoluau în concurs, agitându-se din culise pentru ca micuţii să nu sufere de nimic, aceşti oameni  îi învaţă pe copii nu numai despre mişcările de dans, ci şi despre o anume disciplină şi rigoare. 

Instructorul Iulian Ionescu și elevii

Pe Iulian Ionescu, instructorul trupei „Blue Angels”  (Îngerii albaştri) din Cornetu l-am găsit în sala cea spectaculoasă a Casei de cultură din localitate pe când se pregătea de repetiţie cu Îngerii albaştri (Blue Angels).

„Am atestat de coreografie de când aveam 9 ani şi toate mişcările de dans, fie că vorbim de hip-hop, break-dance sau dans modern nu sunt copiate de pe internet. Toate sunt creaţia mea iar copiii le-au învăţat atât de bine încât la Otopeni, la festivalul de dans am luat  locul I la dans modern la categoria de vârstă 15-18 ani” poves-teşte Iulian Ionescu.

Originar din Mărăcinenii Buzăului, instructorul de dans locuieşte de ani mulţi în Cornetu unde se ocupă gratuit de copii.

Repetiția Blue Angels

„Suntem foarte mulţumiţi de munca pe care Iulian o face aici, la Cornetu, cu copiii”, spune viceprimarul Ion Stanciu care a avut amabilitatea să ne fie ghid. „Acum că sala de spectacole este gata vrem să o facem cât mai profitabilă, odată prin organizarea de festivaluri ale copiilor şi apoi prin invitarea unor trupe de artişti care să aducă un strop de bucurie oamenilor din Cornetu şi împrejurimi”, adaugă viceprimarul.

Am aflat că datorită capacităţii mari a sălii (are 303 locuri) dar şi a dimensiunii ei impresionante, deocamdată sala nu poate fi încălzită din cauza costurilor pe care le presupune pornirea şi funcţionarea centralei termice.

„Totuşi, copii se încălzesc repede şi trebuie să vă spun că la Cornetu vin şi 28 de copii de la Bragadiru pentru a învăţa să danseze. Cred cu tărie că în această pe-rioadă, mai grea din punct de vedere economic, până să primim la noi trupe dinafara localităţii, putem organiza spectacole cu copiii din pepiniera proprie. Am fost cu Blue Angels şi la emisiunea tv „Românii au talent”, copiii sunt buni şi dornici de a se manifesta prin dans, aşa că, avându-i alături pe responsabilii locali, dar şi pe părinţi, sunt sigur că se va auzi din ce în ce mai des de Blue Angels de la Cornetu. Avem totuşi 11 ani de existenţă şi multe idei. Vom avea un spectacol la Ploieşti pe 14 decem-brie şi pregătim un moment şi pentru Crăciun unde vă aşteptăm”, povesteşte Iulian Ionescu.

Repetiţia copiilor a fost excepţională prin mişcări şi în acelaşi timp doza de optimism. Iulian Ionescu probabil că dansează şi în somn, însă e foarte important că, ală-turi de el, dansatorii mici şi mari au o preocupare serioasă în care mişcarea fizică, muzica şi prietenia sunt îmbinate pentru a alcătui un raft plin de cupe câştigate la con-cursuri.

 

Foto: Cristina Bunea şi arhiva Blue Angels