Vine friguuul!

Temperaturile vor scădea din ce în ce mai mult în următoarele zile, iar norii vor acoperi cerul și vor aduce ploi reci. Medicii se așteaptă la o creștere semnificativă bruscă a numărului cazurilor de gripe și viroze respiratorii, mai ales la copiii aflați în colectivitate. Doar începe un nou an de învățământ. Dr. farm. Ovidiu Bojor, membru al Academiei de Științe Medicale îți spune cum să eviți neplăcutele dureri de cap, senzația de nas înfundat, lăcrimarea ochilor, tusea, durerile musculare, crizele de stră-nut, febra și durerile în gât. Și bineînțeles, cum să ți protejezi prichindelul de toate aceste simptome chinuitoare.

Gripele, bronșitele, astmul bronșic și virozele respiratorii vor băga în spital sute de români. Evită să faci parte din rândul celor care vor lua cu asalt secțiile  ORL ale unităților sanitare și ia ți măsuri de protecție a organismului. Împarte-ți ziua în cele trei opturi, respectiv, opt ore de muncă, opt ore de activitate relaxantă și opt ore de somn în timpul nopții. Potrivit dr. William Schaffner de la Școala de Medicină din Nashville (Tennessee, SUA), un somn bun, liniștit, odihnitor ajută sistemul imu­nitar să funcționeze în mod corespunzător, la cote maxime. Mărește consumul de lichide de bună calitate. Cel mai indicat este să bei ceaiuri din plante îndulcite cu miere de al-bine, apă plată, sucuri naturale din legume-fructe. Și lapte, pentru că el întărește oasele și restabilește echilibrul energetic din timpul zilei. Evită, pe cât posibil să bei alcool, cafea sau băuturi pe bază de cafeină cu rol excitant al sistemului nervos. Profită din plin de faptul că în această perioadă a anului piețele abundă în fructe și le-gume, și întărește-ți imunitatea consumând cantități tot mai mari de alimente bogate în vitamine și săruri minerale.

Fructele ­imunostimulante

● merele ● perele ● prunele ● strugurii verzi ● portocalele ● lămâile ● grapefruit ul ● kiwi. 

E bine să le consumi proaspete, ca atare sau în compoturi preparate de tine acasă, fără conservanți sau chimicale.

Legumele cu rol protector

● varza ● hreanul ● roșiile ● ceapa ● usturoiul ● castraveții ● gogonelele ● ardeiul gras ● ardeiul iute ● sparanghelul ● țelina ● fasolea ● lintea ● ridichea neagră. 

Dintre toate acestea se disting de departe ceapa și usturoiul. Ceapa o poți consuma în stare proaspătă, dar și în supe, ciorbe sau chiar în ceaiuri. Numeroase cerce-tări au demonstrat faptul că în usturoi există peste 20 de substanțe antivirale și antibacteriene care fac din această plantă una dintre cele mai bune arme de luptă împo-triva bolilor sezonului rece, oferind totodată o bună protecție a întregului organism.

Zarzavaturile ­minune

● pătrunjelul 

● mărarul 

● leușteanul.

Ceaiurile care au grijă de imunitatea ta

● ceai de cătină

● ceai de pătlagină 

● ceai de podbal 

● ceai de cimbru 

● ceai de măceșe

● ceai de merișoare 

● ceai de ceapă.

Pentru că ceapa îți este cea mai la îndemână în acest sezon, folosește-o din plin în scop preventiv. Așadar, taie trei-patru cepe în sferturi, fierbe-le într-o jumătate de litru de apă aproximativ zece minute și bea tot lichidul într-o singură zi, proporționat, în pahare ­mici.  „Imunogripul (din Echinacea purpurea) este foarte bun pentru creşterea rezistenţei organismului la infecţii. Există studii clinice care au demonstrat valențele sale. E bine să-l iei timp de patru zile, cu pauze de alte patru zile, dar nu mai mult de şase săptămâni. În timpul pauzelor poţi urma tratamentul natural „Influrex Plus” (n.r. – conţine coajă de salcie, flori de soc, propolis, scai vânăt, pir şi echinaceea) şi produse pe bază de cătină şi sirop de măceşe”, explică dr. farm. Ovidiu Bojor.” În ceea ce-l privește pe mezinul familiei, fructele și vitaminele constituie o sursă excelentă de vitamine și minerale. Dar nu sunt suficiente ca să-i oferi o bună protecție. Asociază alimentația boagtă în legume-fructe cu lactate. Sunt bogate în cupru și facilitează absorbția calciului, întărind rezistența oaselor sale. În plus, o să i împiedice inflamarea sistemului muscular și articular, evitând durerile la nivel local.